Acasă Bani & Afaceri Producătorii agricoli români afectați de seceta severă vor primi bani europeni

Producătorii agricoli români afectați de seceta severă vor primi bani europeni

Comisia aprobă o schemă românească în valoare de 75 milioane EUR pentru a compensa producătorii agricoli afectați de seceta severă.

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de compensare a producătorilor agricoli pentru daunele suferite ca urmare a secetei severe din 2021 și 2022. 

Măsura, cu un buget de aproximativ 75 milioane EUR (aproximativ 365,6 milioane RON), este deschisă producătorilor agricoli de grâu, secară, triticală, orz, ovăz și rapiță direct afectați de seceta severă. Pentru a putea beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să își fi pierdut peste 30 % din culturi ca urmare a secetei. În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subvenții directe proporționale cu daunele suferite, pe baza rapoartelor privind daunele aduse culturilor. În cazul unei pierderi totale a culturilor lor, beneficiarii au dreptul la un ajutor în valoare de aproximativ 305 EUR/ha (1.500 RON/ha), care să nu depășească 40 % din costurile eligibile. Schema de ajutoare se va încheia la 31 decembrie 2022. 

Comisia a constatat că schema este necesară și adecvată pentru a compensa producătorii agricoli români pentru pierderile suferite ca urmare a acestui fenomen meteorologic extrem. În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporțională, întrucât se limitează la minimul necesar, și că nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenței și a schimburilor comerciale în UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Versiunea neconfidențială a deciziei (cu numărul de caz SA.104579) va fi disponibilă în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurența, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.

Exit mobile version