Centrul Expozițional care a falimentat Camera de Comerț Dolj

Autori


Decizia Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Dolj de a construi un centru expozițional cu fonduri europene a condus la un blocaj financiar al instituției. La zece ani de la adoptarea ideii, rezultatele înseamnă executări silite, datorii de milioane de euro și colaps financiar. Ministerul Dezvoltării a cerut retragerea întregii finanțări acordate CCI Dolj pentru proiectul Centrului Expozițional Transfrontalier, atât a sumelor din fonduri PHARE, cât și a celor acordate de la bugetul de stat. ANAF execută silit CCI Dolj și scoate la vânzare chiar clădirea Centrului Expozițional care a condus la problemele financiare ale instituției cu rolul de a sprijini mediul de afaceri. În același timp, banca din Craiova care a acordat împrumutul pentru construirea Centrului vrea să execute silit instituția și să ia sediul Camerei de Comerț.

Informația pe scurt:

• După ce a fost dat în folosință, Centrul Expozițional Transfrontalier din Craiova a îngropat în datorii Camera de Comerț și Industrie Dolj.

• Sute de mii de euro din fonduri europene trebuie rambursate de beneficiarul proiectului, bani pe care CCI Dolj nu îi are.

• Ultima expoziție de amploare organizată de CCI Dolj la Centrul Expozițional a fost în anul 2013.

• În urma verificărilor realizate de Direcția Generală Programe Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale a decis în decembrie 2015 retragerea integrală a finanțării, motivând că beneficiarul CCI Dolj nu a asigurat realizarea și finalizarea obiectivului de investiții.

• CCI Dolj este în colaps financiar. Toate datoriile provin de la deciziile greșite legate de Centrul Expozițional.

• ANAF a executat silit CCI Dolj și a scos la vânzare clădirea Centrului Expozițional, în timp ce banca creditoare intenționează să execute silit chiar sediul Camerei de Comerț, ipotecat către bancă atunci când s-a obținut creditul pentru construirea Centrului.

În urmă cu zece ani, Camera de Comerț și Industrie (CCI) Dolj a decis să construiască un Centru Expozițional Transfrontalier cu fonduri europene prin Programul Phare – CBC de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria, la ieșire din Craiova, lângă o autobază a Regiei Autonome de Transport.

Valoarea inițială a proiectului, la semnarea contractului de grant, a fost de 1.044.200 de euro, din care 644.200 de euro fonduri PHARE, diferența urmând să fie acoperită de CCI și guvern. Ulterior, prin acte adiționale s-a prelungit perioada de implementare a proiectului, iar valoarea totală a crescut la 1.739.200 de euro, plăți pe care trebuia să le suporte tot CCI. În Centrul Expozițional cu pricina ar fi trebuit să aibă loc expoziții și târguri realizate în colaborare cu vecinii de peste graniță, în special cu camerele de comerț de la Vidin și Vrața.

Lucrări executate parțial, soluția tehnică schimbată

Încă de la alegerea amplasamentului au fost discuții: obiectivul expozițional nu era amplasat cu ieșire la strada principală, accesul mașinilor de tonaj mare era dificil, iar locurile de parcare puteau fi numărate pe degete. La finalizarea lucrărilor au ieșit la iveală și problemele. „În urma constatărilor făcute, Comisia a admis recepția cu obiecțiuni constând în lucrări executate parțial și lucrări de remediere“, a explicat fostul președinte al CCI, Dragoș Troanță Turculeanu. După ce au început lucrările, CCI s-a răzgândit și a cerut schimbarea soluției tehnice, dintre care cea mai importantă a fost înlocuirea pereților din cadre metalice, care figurau inițial în proiect cu pereți-cortină din sticlă. Acest lucru a dus la o creștere a costurilor cu 700.000 de euro și la dezastrul financiar care a urmat.

Împrumut bancar de 1.000.000 de euro

Pentru finalizarea lucrărilor la Centrul Expozițional Transfrontalier, Camera de Comerț a contractat două împrumuturi bancare, în valoare de 1.000.000 de euro, scadente la 31.07.2019: unul pentru demararea lucrărilor, celălalt pentru continuarea lor. Dacă la primul credit banca nu a solictat garanții materiale, la cel de-al doilea, de 700.000 de euro, CCI s-a văzut obligată să ipotecheze chiar sediul în care își desfășura activitatea.

La vremea respectivă, unul dintre foștii președinți ai Camerei de Comerț și Industrie Dolj critica decizia predecesorilor săi de a pune gaj sediul instituției pentru creditul cu care să se continue lucrările la Centrul Expozițional Transfrontalier. „Trebuia să garantăm creditul cu planul de afaceri, nu cu clădirea. Ipoteca nu se poate transfera asupra noii clădiri a Centrului Expozițional, pentru că aceea este realizată în parteneriat cu bulgarii și este făcută pe fonduri europene“, spunea în urmă cu opt ani un fost președinte al CCI, Ion Vigaru, la o ședință publică a instituției.

Ultima expoziție organizată la Centru – în 2013

GdS a solicitat Camerei de Comerț lista tuturor evenimentelor expoziționale organizate la respectivul Centru. Cele mai multe au fost organizate în primul an în care clădirea a fost dată în folosință, respectiv șapte evenimente, dintre care amintim: Târgul Regional Transfrontalier, Târgul DOLJCONSTRUCT, CLIMATERM, MOBEX (organizat de CCI), Târgul AGROTEX, AGRALIMENT (organizat de CCI), Salonul AUTOSHOW OLTENIA, Salonul Inventatorilor. În 2011 s-au organizat doar trei evenimente: Târgul firmelor de exercițiu „Viitorul începe aici!“ și două târguri cu tradiție organizate de Camera de Comerț.

În 2012, tot trei evenimente au fost desfășurate în Centrul de la marginea Craiovei, dar nu de mare amploare. Expozanții s-au plâns că numărul vizitatorilor nu era cel scontat, Centrul Expozițional Transfrontalier fiind amplasat aproape la marginea Craiovei, cu acces dificil pentru publicul larg, chiar dacă se puneau la dispoziție autobuze cu plecare din diverse locuri ale orașului. Din acest motiv, profitul expozanților, în special pentru expozițiile cu vânzare, nu fost cel așteptat, în consecință și numărul cererilor de închiriere a spațiilor a scăzut simțitor.

În fine, în perioada 26-27 octombrie 2013, Centrul a fost gazda Salonului Internațional OLTENIA DOG SHOW. Acesta a fost și ultimul eveniment organizat acolo.

Așa arată intrarea în pavilionul de expoziții al Centrului Expozițional Transfrontalier din Craiova (Foto: Lucian Anghel)

CCI a intrat în colaps financiar din cauza costurilor cu Centrul Expozițional

Camera de Comerț – instituție creată pentru a sprijini mediul de afaceri local – nu poate să se ajute nici pe sine pentru a ieși din impas. Veniturile aduse de Centrul Expozițional Transfrontalier (chiar dacă acum o parte din spații sunt închiriate către două firme) nu au fost suficiente pentru ca instituția beneficiară a proiectului realizat cu fonduri europene să-și poată plăti ratele către bancă. „CCI Dolj nu și-a permis să achite rata lunară de circa 30.000 de euro, fiind încheiate mai multe acte adiționale la contractele de credit prin care s-au acordat perioade de grație la plata creditului propiu-zis, fiind plătite doar dobânzi și comisioane. Astfel, din 2009 și până în anul 2016 CCI Dolj a plătit peste 500.000 de euro, reprezentând dobânzi și comisioane“, se arată în răspunsul transmis de CCI Dolj în septembrie 2018 la solicitarea GdS.

Din cauza poverii financiare cauzate de cheltuielile cu Centrul Expozițional Transfrontalier, CCI este acum la un pas de colaps financiar. „În prezent, CCI Dolj riscă să-și blocheze activitatea din cauza acestei investiții, ca urmare a datoriilor istorice și a acțiunilor întreprinse în ultima perioadă de către creditori“, a explicat Dragoș Troanță Turculeanu, care a fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie Dolj din aprilie 2017 până în septembrie 2018. În momentul redactării acestui articol, președintele CCI Dolj și-a dat demisia din fruntea instituției, invocând tocmai situația financiară dificilă în care se află instituția.


Iată cum s-au rostogolit datoriile CCI către creditori cauzate de acest Centru Expozițional și ce acțiuni au avut creditorii împotriva instituției. Pe 15 martie 2017, banca a notificat CCI Dolj că declară scadența anticipată a contractelor de credit, somând CCI Dolj să ramburseze suma de 1.218.270,09 euro, reprezentând creditul în sold (de achitat), dobânzi aferente și comisioanele restante. Camera de Comerț nu a avut posibilitatea rambursării sumei datorate băncii, așa încât, potrivit oficialilor CCI Dolj, notificarea a fost urmată de începerea în data de 31 mai 2017 a executării silite prin poprirea conturilor. CCI a informat că a obținut în instanță suspendarea executării până la soluționarea contestației la executare formulate.

Din clădirea Centrului Expozițional se văd bucăți de materiale care cad, iar gresia e spartă și deteriorată (Foto: Lucian Anghel)

DLAF a făcut verificări, Ministerul Dezvoltării a cerut rambursarea banilor

Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) – entitatea care coordonează îndeplinirea obligațiilor ce revin României privind protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene – a efectuat o verificare în anul 2015 la CCI Dolj în privința investiției realizate la Centrul Expozițional Transfrontalier din Craiova. După controlul DLAF și al Direcției Generale Programe Europene, ca urmare a neregulilor constatate, la finele anului 2015, Ministerul Dezvoltării a solicitat rambursarea integrală a banilor europeni cheltuiți pe proiect, inclusiv sumele alocate de la bugetul național. Creanța Ministerului Dezvoltării pentru proiectul din Craiova a fost stabilită la 396.319 de euro. CCI mai înregistrează o datorie de peste 370.000 de lei către NOVARA T Impex – constructorul CET – stabilită prin hotărâre definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în 4.12.2013.

„Noi am pierdut niște bani la lucrările efectuate la acel Centru Expozițional, din cauza erorilor de proiectare. La cererea Camerei, am efectuat lucrări acolo pe care nu ni le-au putut plăti. Instanța a decis că trebuie să ne ramburseze 370.000 de lei, dar nu ne-au plătit decât o sumă infimă. Camera nu are bani, iar executorul nu are ce să le execute. Am făcut o eșalonare a datoriei, s-au angajat că ne plătesc lunar o sumă destul de mică, de 2.000 de lei pe lună, dar nici de acea eșalonare nu s-au putut ține. Am făcut o înțelegere cu ei să nu îi executăm, să nu le blocăm conturile. Am mers pe ideea că ne vor plăti, dar nu au venituri“, a explicat pentru GdS Viorica Tomescu, reprezentanta firmei Novara T Impex SRL.

Ministerul Dezvoltării a retras integral finanțarea acordată CCI Dolj, motivând că beneficiarul CCI Dolj nu a asigurat realizarea și finalizarea obiectivului de investiții și nu a obținut rezultatele așteptate conform proiectului aprobat.

CCI Dolj, executată silit de creditori

Camera de Comerț se află pe punctul de a rămâne atât fără clădirea Centrului Expozițional Transfrontalier, cât și fără sediul instituției. Clădirea CET este executată silit de ANAF, în timp ce banca creditoare amenință că execută silit sediul CCI Dolj din strada Brestei. În plus, CCI Dolj nu a putut plăti impozitul pe clădirea Centrului; ca urmare, Primăria Craiova, prin Direcția Impozite și Taxe, a pus poprire pe conturile instituției. CCI Dolj înregistrează datorii la bugetul local de 1.441.122 de lei, reprezentând impozite pe teren și cele două imobile care îi aparțin neplătite din anul 2010.

Problemele nu se opresc aici. Camera de Comerț nu are suficiente venituri pentru a rambursa banii europeni și pe cei de la buget și nici pentru plata datoriilor către ANAF, către Primăria Craiova și către constructor. În data de 23 iulie 2018, ANAF, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj, a transmis CCI Dolj o înștiințare că vrea să vândă clădirea Centrului. La data redactării acestui articol, executarea prin vânzare fusese suspendată prin încheierea unei decizii de eșalonare la plată.

În fața intrării în clădire, tavanul a început să cadă pe o porțiune de câțiva metri pătrați (Foto: Lucian Anghel)

Clădirea se degradează

La fața locului, spațiul Centrului Expozițional este înțesat de mărfuri. Pe calea de acces principală se aflau nenumărate cartoane aruncate sau duse de vânt. În curtea exterioară, în dreapta intrării, erau paleți depozitați de o parte și de alta a aleii de acces, pe laterala clădirii. Spațiile din pavilionul central (hala cea mare) în care ar fi trebuit să se organizeze expozițiile au fost transformate în spații de depozitare pentru mărfuri alimentare, nealimentare și băuturi. În partea din spate, spațiul a fost închiriat unei firme care se ocupă cu vânzarea de flori și alte plante ornamentale.

La exterior, clădirea are urme vizibile de degradare. Pe o porțiune de câțiva metri pătrați, tavanul de la intrarea principală către birouri este căzut. Pe restul plăcilor ce compun tavanul se observă mucegai, aproape pe fiecare placă. Pe laterala clădirii, în partea stângă, o porțiune dintr-un burlan de scurgere atârnă, rupt de la jumătate. Pe partea dreaptă, pe lângă peretele cortină de sticlă, o porțiune de sticlă lipsește și a fost înlocuită cu două bucăți de placaj, puse una peste alta.

Clădirea nu are instalație de aer condiționat, ceea ce face ca în sala de conferințe aerul să fie irespirabil pe timpul zilei, atunci când soarele străbate prin plafonul de sticlă. Efectul de seră se simte imediat.

Lucrările de reparații care se impuneau încă de la recepția obiectivului (aspecte constatate și de către Ministerul Dezvoltării, conform procesului-verbal de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare din data de 29.12.2015) nu au fost realizate nici până acum, din lipsa banilor, susțin reprezentanții CCI Dolj.

Centrul Expozițional Transfrontalier din Craiova (Foto: Lucian Anghel)

Ce soluții există pentru salvarea Camerei de Comerț

Fostul președinte al CCI Dolj, Dragoș Troanță Turculeanu, a precizat pentru GdS că ar mai putea fi situații pentru salvarea centrului Expozițional Transfrontalier, precum scutirea de la plata impozitelor pentru această clădire pentru o perioadă, „mai ales pentru că există un parteneriat cu Primăria Craiova și acest Centru a fost folosit de Primăria Craiova conform contractului de asociere, gratuit, în perioada noiembrie 2012 – septembrie 2013 pentru depozitarea și distribuirea ajutoarelor UE“.

Dragoș Troanță Turculeanu a mai precizat că ar fi nevoie de o mai mare vizibilitate a clădirii prin cedarea de către Primăria Craiova a spațiului din față, folosit în prezent de Regia Autonomă de Transport Craiova, spațiu care ar putea fi folosit de Camera de Comerț pentru amenajarea de spații de expoziție exterioare și parcare. Nu au fost precizate și sursele de finanțare pentru o asemenea lucrare.

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și Gazeta de Sud,

în cadrul proiectului „Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination“, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 20 septembrie 2018

Actualitate

» Un nou atac armat în Statele Unite. Cel puţin trei persoane au murit, iar atacatorul pare să fie o femeie
» Un val de ger arctic ajunge în Europa. Temperaturile vor scădea dramatic și în România
» Familiile care adoptă copii vor fi sprijinite financiar. Noua formă a legii elimină din procedură identificarea rudelor de până la gradul al IV-lea
» Persoanele cu handicap grav sau accentuat vor primi un spor de 15% la salariu
» Instanţa a decis să înceapă judecata în dosarul lui Darius Vâlcov de la Tribunalul Gorj
» Povestea tristă a Transfăgărăşanului, „drumul dintre nori“, unul dintre cele mai frumoase din România – FOTO
» Comisia Europeană, avertisment pentru Facebook, Twitter. Ce politici trebuie să schimbe de urgenţă pentru a nu primi amenzi
» Un telefon Galaxy Note9 ar fi luat foc în timp ce se afla în poşeta unei femei
» Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost audiat joi la Direcţia Naţională Anticorupţie.
» Dosarul violenţelor bate pasul pe loc. Procurorul general: Avem încă documente care trebuie declasificate

Publireportaj

» Consiliul Județean Dolj pune în valoare obiectivele culturale
» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul “DEZVOLTAREA SOCIETĂŢII ANCODENT PRIN ACHIZIŢIA DE ECHIPAMENTE PERFORMANTE”

Local

» PNL Olt contestă legalitatea referendumului pentru redenumirea județului
» Primul accident mortal pe centura ocolitoare a Caracalului

Dolj

» Podul suspendat din parc umflă bugetul primăriei
» A murit după ce a intrat cu maşina într-un tir
» Avantaje pentru pensionarii cu grupa I de muncă
» Un șofer a spart capul unui polițist
» Proiect european de reducere a birocrației din Primăria Craiova
» Întreruperi energie electrică de luni
» Pensionarii din Bănie, sărbătoriți cu spectacole, cursuri de dans și gratuitate la Water Park
» Poliţiştii doljeni fac acţiuni pentru prevenirea violenţei în şcoli
» Craiova: S-a lansat campania „Oameni noi în politică“
» Craiova: Bărbatul care a rănit un poliţist a fost arestat preventiv
» Dolj: Accident grav la ieşirea din Pieleşti. Un tir şi o maşină s-au ciocnit
» Termo Craiova: În aceste zile se efectuează probe la rece ale sistemului centralizat de încălzire
» West Nile a făcut o nouă victimă în Dolj. O femeie a murit
» Craiova: Femeie reținută pentru tentativă de distrugere prin incendiere

Gorj

» Drumarii au refăcut parapetul pietonal de la podul peste râul Olteț, pe DN 67
» Sistemul de avertizare prin sms, testat şi în Gorj
» Primarul din Albeni, dat pe mâna poliţiei
» UATAA Motru a început revizia instalaţiilor de agent termic pentru perioada de iarnă
» Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

Olt

» Olt: Aproape 100 de kilograme de peşte, confiscate de poliţişti

Mehedinţi

» Mehedinţi: Bărbat de 49 ani cercetat pentru delapidare și și fals în înscrisuri
» Mehedinţi: Amenzi rutiere de peste 15.000 lei
» Mehedinţi: Deșeuri periculoase descoperite de polițiști în urma unui control

Vâlcea

» Vâlcea: Tânăra care şi-a înjunghiat iubitul, arestată preventiv
» Vâlcea: Accident cu două maşini şi un microbuz, la Câineni. Nicio persoană rănită din cele 22 implicate 
» Impact între cinci maşini, în Râmnicu Vâlcea

Sport

» Doljenii din C vor un weekend perfect
» Bogoi nu-și slăbește fotbaliștii
» Vă vrem puternici!
» WTA Seul: Irina Begu, în sferturi după ce a învins-o pe Agnieszka Radwanska
» Fotbal / Devis Mangia și Alex Cicâldău au prefațat partida cu FC Viitorul. Vezi video!

Sanatate

» Ce este dislipidemia. Sfaturi pentru a o ține sub control
» Ministerul Sănătăţii: 19 cazuri noi de infectare cu virusul West Nile, în ultima săptămână. Încă patru oameni au murit

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Frittata cu salami și mozzarella

Top