După ce s-au cheltuit 9 milioane de euro pentru construirea Centrului Expozițional Moldova Iași, în opt ani acesta a găzduit doar 11 evenimente. Clădirea se degradează continuu, așa că autoritățile locale încearcă acum să o transforme, tot pe bani europeni, într-un așa-zis Centru Regional de Transfer Tehnologic.

Inaugurat la sfârșitul anului 2010, după ce s-a lucrat cu întreruperi peste patru ani la construirea lui, Centrul Expozițional „Moldova”, o excelentă oportunitate pentru regiune, s-a degradat continuu sub intemperiile ultimilor opt ani și, drept consecință a lucrărilor de calitate îndoielnică, impunătoarea clădire de la marginea Iașiului, construită cu fonduri europene, va înghiți alte milioane de euro într-o nouă încercare a autorităților locale de a o face funcțională. De vină pare a fi incompetența managerială a autorităților locale în gestionarea unei astfel de investiții.

Proiectul a înghițit 5 milioane de euro din fondurile pre-aderare (PHARE, mai precis), 2,1 milioane de euro din bugetele Consiliilor Județean și Local – care, teoretic, dețin câte 50% din complex – și 1,66 de milioane de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării. Grupul „moașelor“ a fost completat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, iar de ridicarea propriu-zisă a construcției s-a ocupat asocierea de firme Nova Construct și Conest, două firme ce dominau piața construcțiilor din Iași și din Moldova la acea dată. Astăzi, prima este falimentară, în timp ce a doua și-a consolidat poziția pe aceeași piață a lucrărilor din bani publici.

Citește tot articolul pe Ziarul de Iaşi.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iaşi în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.