Acasă Sport Handbal Alexandru Dedu: „Umilinţă, prea mult spus, este o înfrângere care doare“

Alexandru Dedu: „Umilinţă, prea mult spus, este o înfrângere care doare“

Alexandru Dedu, președintele FRH, a asistat duminică seară, în Sala Polivalentă, la umilința suferită de „tricolori” în fața naționalei statului Kosovo. Kosovarii au câștigat 30-25, iar România mai are șanse minime de calificare la Euro 2022.

Dedu spune că naționala Kosovo vine din zona ex-iugoslavă și că nu se poate numi o echipă „nou înființată”. Mai mult de atât, şeful FRH nu e de acord însă cu cuvântul „umilință” vizavi de această înfrângere. 

„Umilinţă este un cuvânt greu şi e mult spus. E prea mult din punctul meu de vedere. În schimb, pot spune că e o nefericire totală. Referitor la naţionalele recent înfiinţate, să nu uităm, Croaţia a devenit independentă în 1995 şi în 1996 a fost campioană olimpică. Adică în zona ex-iugoslavă nu prea poţi să spui că e o naţională nou-înfiinţată. Dacă ne uităm şi la ultimul Campionat Mondial, multe ţări din fosta Iugoslavie au fost acolo. Dar în contextul actual este o înfrângere care doare“, a spus Dedu, pentru Agerpres.

„Şansele de calificare există în continuare“

Legat de șansele de calificare la turneul final din 2022, Dedu a adăugat:

„Cum privesc situaţia în momentul de faţă? A trecut, vom vedea ce s-a întâmplat. Antrenorul echipei naţionale m-a sunat de dimineaţă şi mi-a spus că va face o analiză. Şansele de calificare există în continuare şi, neputând da timpul înapoi, vom vedea ce putem face să fie bine la final“, a punctat Dedu.

Deși el e cel care l-a numit pe Rareș Fortuneanu la conducerea tehnică a naționalei, Alexandru Dedu spune că acum Comisia tehnică este cea care va hotărî dacă selecționerul va fi sau nu demis: „Nu sunt eu în măsură să dau răspunsul acesta acum. Mai ales că este la cald. Dacă se va discuta chestia asta, se va discuta după această campanie de calificare şi în cadrul Comisiei tehnice de seniori”.

Radu Voina: „Domnul Dedu este în capul listei vinovaţilor“

Radu Voina, campion mondial cu echipa naţională a României în 1974 şi medaliat la Jocurile Olimpice în 1972, 1976 şi 1980, a declarat că preşedintele Alexandru Dedu trebuie să plece împreună cu toţi ceilalţi din conducerea Federaţiei Române de Handbal după ce prima reprezentativă masculină a fost învinsă ruşinos de Kosovo.

„Se greşeşte de foarte mult timp. Am tot zis că suntem în lumea a doua a handbalului, ba unii că suntem într-a treia… dar uite că am ajuns în lumea a patra a handbalului. Iar vinovaţii nu sunt de ieri, de azi, sunt de mai demult timp. Nu e vorba de Rareş Fortuneanu, dar ani de zile antrenorii străini şi-au bătut joc de handbalul masculin cu sprijinul conducerii Federaţiei Române de Handbal. Aceasta se închină în faţa străinilor ca în faţa lui Dumnezeu. Întotdeauna peştele de la cap se împute, deci vina acolo este. Dacă nici acum nu luăm nicio măsură sau nu punem nişte întrebări… însă cineva trebuie să răspundă. Însă se merge pe principiul câinii latră, trăsura trece. Mai trec două zile şi se uită, vin meciurile fetelor, apoi alte activităţi şi se uită. Domnul Dedu este în capul listei vinovaţilor. El ar trebui să plece împreună cu toţi care lucrează la federaţie. Dacă există onoare, dar mă îndoiesc. Vina este în principal a preşedintelui, dar cu toată conducerea.

Nu am simţit o umilinţă mai mare, mai rău de atât nu se poate. Este o umilinţă care a fost anunţată cu ceva zile înainte de primul meci cu Kosovo, când am făcut egal. Deci un avertisment a existat, dar se pare că nu a fost luat în considerare. Să pierzi la cinci goluri diferenţă cu o echipă a cărei federaţie s-a înfiinţat acum câţiva ani este umilitor”, a răbufnit Voina.

Se rezolvă totul cu schimbarea conducerii?

De asemenea, fostul selecţioner consideră că trebuie făcute multe schimbări şi modificări pentru ca handbalul românesc să evolueze.

„Este nevoie de schimbarea conducerii federaţiei şi a tuturor celor de acolo. Probabil că trebuie umblat şi la selecţie, probabil că trebuie umblat şi la regulamente… pentru că e o invazie de străini, cum să mai crească jucătorii români? Şi de aia mergem acum din rău în mai rău. Înseamnă că strategia nu e bună, dar noi continuăm aşa. Probabil că trebuie schimbat ceva, întinerită echipa… să avem jucători de perspectivă care să fie lăsaţi în pace, să nu avem pretenţii de calificări de la ei. Să jucăm 4-5 ani cu ei, să luăm bătăi peste tot, să avem şi antrenori români… şi poate aşa o să avem o şansă să ne calificăm. Dar încercând mereu cu selecţii din acestea bizare nu avem cum să progresăm”, a explicat Radu Voina.

Citeşte şi: Umilinţă naţională! România s-a făcut de râs cu Kosovo în calificările pentru EURO

Exit mobile version