Acasă Sport Fotbal CSS Craiova strălucește, Alin Staicu se mândrește

CSS Craiova strălucește, Alin Staicu se mândrește

CSS Craiova a oferit în trecut mulți fotbaliști mari Băniei și României, precum Sorin Cârțu, Nae Ungureanu sau Eugen Neagoe, și de vreo trei ani strălucește din nou în fotbalul juvenil. Asta datorită lui Alin Marius Staicu, antrenor care a reușit să-și treacă în cont două titluri la Under 17. Anul acesta a fost la un pas de event, dar a pierdut finala Cupei Național (prima ediție) pe fondul problemelor de lot. Ultima ispravă i-a adus noi satisfacții profesionale, pentru că mai mulți dintre puștii săi au fost cooptați de către echipe importante din primele două eșaloane ale țării și au șansa să intre în fotbalul de mare performanță.

„A fost un an extraordinar“

Alin Staicu ne-a mărturist că lucrurile nu au fost simple deloc, dar din acest motiv rezultatele sunt și mai „dulci“.

„A fost un an extraordinar din punct de vedere al rezultatelor pentru club, pentru echipă, dar și pentru mine. Sunt o încununare a muncii depuse pe parcursul mai multor ani. Câștigarea unui titlu de campion național și o finală de Cupă României la U17 – prima ediție este un motiv de mândrie.

Acum, finalul de an competițional nu s-ar încheia bine dacă acești copii nu ar face pasul către echipele de seniori. Și lucrul ăsta se întâmplă! Jucătorii cei mai valoroși ai acestei grupe se regăsesc în pregătire cu echipele din Superligă și Liga 2. Florin Gașpar este în cantonament cu echipa mare a Universității Craiova. Marian Cristea, Adrian Stăncălie și Robert Oprea sunt în lotul echipei Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Îi avem și pe Manuel Cristea și Sorin Popa la CSM Slatina, deci am toate motivele să fiu bucuros“, a comentat profesorul-antrenor de 44 de ani.

„Sunt extrem de mulțumit de băieți“

Alin Staicu ne-a explicat că succesul de anul acesta a fost și mai dificil de obținut. Asta pentru că jucătorii importanți din lotul cu care luase campionatul un an mai devreme au plecat la cluburile de seniori.

„La prima vedere pare că ar fi aceeași echipă cu care am câștigat titlul cu un an înainte, dar la nivelul grupului am avut cinci plecări. Unul ar fi Alin Raicu, care a debutat la Liga 2 la CSA Steaua. Apoi, Patrick Rădulescu a jucat la echipa a doua a Universității Craiova, Rareș Popa a debutat la Liga 3, la CS Universitar Alba Iulia, Vlad Eduard a plecat și el tot la Alba Iulia, plus Florin Doroftei la Poli Iași. Erau jucători importanți! Au contat foarte mult în economia campionatului, dar și în privința nivelului valoric al grupei.

„Aşa am pierdut finala“

Am rămas pe finalul campionatului și inclusiv în finala Cupei României în deficit de jucători. Menționez că în finala Cupei am mai avut și doi juniori suspendați, deci lotul a fost destul de subțiat. Acesta a fost, probabil, și motivul principal pentru care nu am reușit să ducem întreg meciul la fel de bine. Faptul că nu am putut să venim cu prospețime de pe bancă s-a cunoscut. Așa am pierdut finala Cupei și n-am reușit să facem eventul. Dar, una peste alta sunt extrem de mulțumit de băieți și de rezultatele pe care am reușit să le obținem.

Le urez tuturor mult succes în ceea ce urmează să facă. Celor care vor pleca îmi doresc să aibă o carieră frumoasă. Celor care vor rămâne le spun să muncească și să-i urmeze pe cei care au plecat către echipele de seniori“, a explicat directorul CSS Craiova.

Întrebat dacă ar fi posibil să cucerească un titlu cu această echipă și la categoria U19 a Campionatului Național, Alin Staicu s-a arătat pesimist: „E greu de crezut, pentru că regulile de Under ne obligă pe toți să-i încercăm pe acești copii la nivel de seniori. Cred că această competiție de Under 19 este foarte mult diluată din punct de vedere valoric“.

N-ar zice ba unui salt la seniori

Întreaga suflare fotbalistică din Bănie îl știe pe Alin Marius Staicu activând doar la CSS Craiova. Acum vine și întreabarea: ar activa și la seniori?

„Am intrat în club, ca antrenor, din 2006, dar menționez că și junioratul mi l-am făcut tot aici, la CSS Craiova. Din 2017 ocup funcția de director al CSS Craiova și mă mândresc cu lucrul acesta. Am făcut lucruri frumoase împreună cu colegii mei, care se dedică acestei meserii de profesori-antrenori, atât la fotbal, cât și la celelate secții pe care le avem în cadrul clubului.

Am activat atâția ani în fotbalul juvenil și am făcut-o cu plăcere. Sunt convins că în momentul de față am ajuns la maturitate și cred că aș face față și la un nivel mai ridicat, la nivel de seniori. Am licența A UEFA și îmi plac provocările. Orice propunere aș primi, dacă aș considera că este utilă pentru dezvoltarea mea personală, nu aș zice nu. Dar, bineînțeles, după o analiză amănunțită și oferta să fie concretă. Mi-ar plăcea să lucrez și pe parte de scouting, dar în nicium caz nu aș lăsa CSS Craiova.

Poate să fie o provocare prea mare și din punct de vedere financiar, pentru că până la urmă trebuie să luăm în calcule și treaba asta. În cazul acesta aș întrerupe activitatea la CSS. Dar nu aș renunța de tot, pentru că este o muncă depusă mulți ani, cu grade date… Meseria de profesor rămâne în picioare orice ar fi. Că e bine plătită sau nu, îmi place și nu mă văd făcând altceva“, a punctat Alin Staicu, un admirator al tehnicianului spaniol Josep Guardiola.

„Acolo aș schimba!“

Întrebat ce ar schimba în fotbalul juvenil, dacă ar avea putere de decizie, astfel încât să ieșim din impasul în care ne aflăm, Alin Staicu nu a stat deloc pe gânduri.

„Infrastructura bazelor sportive este principala problemă a noastră, a celor care lucrăm la nivel de copii și juniori. Acolo aș schimba! Cred că totul ar lua o turnură favorabilă inclusiv la nivelul fotbalului mare dacă lucrurile s-ar mișca aici. Statul trebuie să intervină și să investească foarte mult ca să putem avea rezultate.

Ne văităm toată ziua că echipa națională U21 nu bate pe nimeni, că prima reprezentativă se chinuie cu toate adversarele, dar nu facem nimic. Nu producem, pentru că nu avem unde să producem atât de mult și atât de bine pe cât ar trebui. Sunt convins că din punct de vedere uman suntem pregătiți pentru performanță. Din punct de vedere al resurselor materiale stăm foarte rău în momentul de față“, a încheiat Alin Staicu.

Citeşte şi: Universitatea Craiova susţine marţi un nou amical

Exit mobile version