13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSorin Cârţu, preşedinte cu acte şi cu entuziasm

Sorin Cârţu, preşedinte cu acte şi cu entuziasm

Universitatea Craiova a susţinut ieri o conferinţă de presă, în care managerul general Marcel Popescu l-a prezentat pe noul preşedinte al clubului din Bănie, fostul mare fotbalist Sorin Cârţu, punctând că vasta sa experienţă din fotbal va ajuta la bunul mers al lucrurilor, în ideea de a scrie noi performanţe.

„Au trecut 28 de ani de la ultimul event al Universităţii Craiova, iar doi dintre cei care au făcut posibil acea performanţă se află în faţa dumneavoastră. Anii au trecut, istoria trebuie rescrisă. Din această zi suntem mai puternici prin venirea în club a lui Sorin Cârţu în calitatea de preşedinte. Este o recunoaştere a ceea ce au reprezentat marii jucători ai Universităţii Craiova, ai generaţiei 1974, dar în special Craiova Maxima. Din acest moment, venirea lui Sorin trebuie să însemne o punte de legătură mai atipică între acest fanatism al suporterilor, această iubire unică, şi club, între club şi FRF, LPF, pentru că lângă mine, pe lângă faptul că se află un prieten de-o viaţă, se află un om care a trăit în fotbal şi care ştie ce înseamnă Universitatea Craiova şi în acelaşi timp nu ignoră ce înseamnă fotbalul românesc, care, aşa cum spunea şi Gică Hagi aseară, trece printr-o criză morală. Sper ca aceasta să se încheie cât mai repede, iar Universitatea Craiova să participe decisiv la reabilitarea, reechilibrarea şi reevaluarea fotbalului românesc. Sper ca anul acesta să fie anul nostru, pentru că renaşterea s-a validat în momentul cuceririi Cupei României. Anul acesta vrem să avem consacrarea, atât internă, cât şi internaţională. Suntem mai puternici“, a declarat managerul general al Ştiinţei, Marcel Popescu.

„Sunt în perioada în care încep să învăţ“

Retras din activitatea de antrenor de aproximativ trei ani, Sorin Cârţu a afirmat că atuul său pentru noua funcţie este vasta experienţă dobândită în fotbal şi că va fi deschis dialogului în privinţa deciziilor importante.

„Suntem din nou împreună, după vreo doi ani şi jumătate – trei de când nu am mai apărut pe banca tehnică a niciunei echipe. Sunt într-o postură nouă în organigrama clubului, am o funcţie organizatorică, o poziţie nouă şi pentru mine. Am o experienţă foarte mare în fotbal, aproape 45 de ani, dintre care 15 ca fotbalist şi aproape 30 ca antrenor, şi din ceea ce am învăţat cred că pot să transmit din această funcţie de preşedinte de club. Sigur că, fiind la început, nu le stăpânesc pe toate şi sunt în perioada în care încep să învăţ. În discuţiile pe care le-am avut cu patronatul, în special cu Mihai Rotaru, am stabilit anumite lucruri legat de ceea ce ne dorim şi ce ar trebui să facem. Este un club care în perioada 2013-2018 a evoluat foarte mult şi a plecat dintr-o poziţie din Liga a II-a construind absolut totul de la zero şi treptat s-au obţinut nişte rezultate care îi conferă la momentul actual o poziţie foarte bună în fotbalul românesc şi pe care trebuie să o ducem mai departe. Încercăm să o îmbunătăţim, pentru că ne dorim rezultate din ce în ce mai bune şi trofee cât mai multe. Când mi s-a propus funcţia nu a trebuit să dureze foarte mult să iau decizia. Eu sunt alb-albastru în suflet şi nu trebuie să vă mai repet asta“, a explicat fostul component al Craiovei Maxima.

„Obiectivele mele sunt aceleaşi pe care le are prima echipă. Pentru ce va fi pe viitor vom vorbi. Ne vom aduna şi vom pune la punct strategia. Toate deciziile importante se vor lua în comun, iar hotărârea se ia în funcţie de starea financiară, pentru că asta este soarta echipelor din România. Craiova este într-o stare mai fericită de când a apărut stadionul, pentru că bugetul este completat şi de încasările de pe bilete, dar sunt echipe care stau opus situaţiei Universităţii. Pe urmă apar problemele de jucători, de marketing. Multe formaţii din România se bazează pe vânzarea de jucători. Şi la noi a fost cazul lui Mitriţă. Sigur că prezenţa lui acum în echipă ar fi fost ceva extraordinar, dar când oferta este de 9 milioane de dolari, cine poate să spună nu? Când vinzi un jucător pe o astfel de sumă înseamnă că ai un management bun. Trebuie să ne adaptăm la starea socială din România. O să fiu atent şi la ce se întâmplă la Centrul de Copii şi Juniori“, a completat Sorin Cârţu.

„Toate deciziile tehnice îi revin antrenorului“

Noul preşedinte al Ştiinţei a subliniat că nu se va băga absolut deloc peste tehnicianul Devis Mangia în privinţa echipei, menţionând că el va respecta întocmai fişa postului şi că va încerca să contribuie la mari realizări prin îmbunătăţirea planului organizatoric şi al imaginii.

„Nu am niciun fel de probleme legate de partea tehnică la acest club. Toate deciziile tehnice, responsabilităţile tehnice ale echipei îi revin antrenorului Devis Mangia şi nu vreau să văd alte comentarii. Eu am anunţat de acum doi ani şi jumătate că nu mai vreau să fiu niciodată antrenor şi vreau să credeţi acest lucru şi să respectaţi ceea ce spun. În momentul în care Mihai Rotaru m-a contactat şi mi-a prezentat proiectul vizavi de mine, am stat, m-am gândit şi am spus ok. Este diferit şi pentru mine, pentru că am activat doar în partea tehnică, mi-am impus respectul şi întotdeauna am avut un singur şef: patronul clubului. Am respectat pe toată lumea din club, dar la problemele tehnice am răspuns numai eu şi nu am acceptat pe nimeni să se bage. Acelaşi lucru, mi se pare normal, să se întâmple şi la clubul ăsta. Sunt aici pentru a apăra interesele acestui club, pentru a apăra imaginea acestui club, pentru a implementa o strategie sănătoasă. Îmi doresc ca această echipă să revină o stare de spirit, să participe în mod activ în viaţa socială a oraşului, pentru că vă aduceţi foarte bine aminte ce însemna Craiova tinereţii mele. Dacă Devis Mangia îmi va cere sfaturi i le voi da fără niciun fel de problemă. Pot fi discuţii tehnice, despre ce am văzut, dar deciziile sunt la el. De ce să-i cer lui Devis ceva ce nici mie nu mi-a convenit? Devis este într-o postură fericită. Ca să fii doi ani la rând pe locul trei şi doi, plus câştigarea Cupei, nu e la îndemâna oricui. Şi vor urma şi alte trofee. Acum ar fi o greşeală să ne uităm doar la FCSB şi CFR. Trebuie să vezi cum se prezintă şi celelalte echipe, pentru că sunt foarte importante şi rezultatele indirecte. Întotdeauna arbitrajul a fost un factor decizional în fotbalul românesc. Acum, până vine VAR-ul n-ai ce să faci. Vom face demersuri ca la partida cu FCSB să nu ne mai dea arbitru din Bucureşti. Sunt atâţia arbitri buni, Haţegan din Arad, Kovacs din Carei, Feşnic etc. Asta ca să nu se mai creeze polemici. Ar fi bine să cucerim eventul. Nu cred că mai este cineva din România care a luat campionatul ca fotbalist, apoi ca antrenor şi să îl ia şi din postura de preşedinte de club. Repet: ar fi ceva deosebit, însă mai sunt nouă meciuri foarte grele“, a declarat Cârţu.

Acesta a asigurat că nu vor mai exista ieşiri nervoase precum cele avute din postura de antrenor:

„Situaţiile sunt diferite, la fel şi trăirile. Cea mai stresantă meserie din fotbal este cea de antrenor. Acum sunt într-o altă etapă şi sigur mă veţi vedea într-o altfel de postură. Nu am un model de preşedinte, vreau să fiu eu şi poate chiar o să transmit ceva, să devin un model pentru alţii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS