Acasă Sport Zaibărul a învins Bordeaux-ul...

Zaibărul a învins Bordeaux-ul…

-

În primele două tururi din ediția Cupei UEFA 1982-1983, Universitatea / Craiova Maxima a eliminat, nesperat, în primul tur, pe redutabila Fiorentina (echipă cu patru campioni mondiali în terenul de joc/ Antognoni, Graziani, D. Bertoni, Passarella), iar în turul II pe modesta Shamrock Rovers (Irlanda). A urmat disputa cu Girondins Bordeaux, formație ce avea în componență patru internaționali francezi de la Mondialul spaniol 1982: Tresor, Tigana, Giresse (căpitanul echipei), Lacombe. În tur, la Bordeaux, a fost 1-0 pentru gazde (gol Giresse/din penalti, inventat de arbitrul portughez A. Garrido). În timpul meciului, la un moment dat s-a petrecut o fază inedită: Donose – care a avut o evoluție foarte bună (după acest meci a fost selecționat de Mircea Lucescu în lotul național) – i-a driblat cu abilitate pe Giresse și Tigana, iar aceștia s-au călcat unul pe celălalt și le-au sărit ghetele din picioare. La meciul de la Bordeaux a fost prezent în tribune și Tudor Gheorghe, aflat în turneu la Lyon.
Returul de la Craiova, din 8 decembrie 1982, cu peste 40.000 de spectatori în tribune, a fost un meci dramatic, cu o dăruire a alb-albaștrilor extraordinară și cu un final fericit. După 90 de minute de joc, a fost 1-0: Țicleanu a egalat scorul de la Bordeaux în minutul 39 (1-0), apoi a urmat un joc de infarct; o ratare uriașă a lui Balaci, o bară a lui Crișan, un gol valabil marcat de Cămătaru, dar anulat de arbitrul Keiser (Olanda). În prelungiri: Centralul a «înghețat» la bara lui Specht, dar a venit Geolgău de la Pielești și, în minutul 101, a înscris un gol senzațional, calificând astfel Universitatea în primăvara europeană a cupelor europene! Geolgău intrase în teren în minutul 58, în locul lui Donose – accidentat.

Universitatea, regina fotbalului românesc

După acest meci senzațional, maestrul metaforei românești, Fănuș Neagu, în rubrica sa de SPORT din revista Luceafărul (11 decembrie 1982) avea să scrie: „Zaibărul a învins Bordeaux-ul“. Totodată, Universitatea Craiova a fost catalogată de Fănuș Neagu drept „regina fotbalului românesc“.
Universitatea (echipa din meciul retur): Lung – Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu – Țicleanu, Donose (‘58, Geolgău), Balaci – Crișan (‘83, Cîrțu), Cămătaru, Irimescu. Antrenori: Constantin Oțet (principal), Nicolae Ivan (secund).
Antrenorul celor de la Bordeaux era Aime Jacquet, nimeni altul decât viitorul tehnician al naționalei Franței, cel care, ca selecționer, printre alte performanțe, a reușit să obțină primul titlu mondial pentru Franța, în 1998. Reamintim, în finala CM din 1998, Franța a învins cu scorul categoric de 3-0 naționala Braziliei.
Craiova Maxima a eliminat, în sferturi, 1.FC Kaiserslautern, echipa lui Briegel, apoi a întâlnit Benfica, în semifinale.
Sub genericul „Zaibărul a învins Bordeaux-ul/36 de ani de la eliminarea echipei Girondins Bordeaux“, în această sâmbătă (8 decembrie), la Bibliotea „Aman“ din Craiova, începând cu ora 11.30, va avea loc o manifestare dedicată Craiovei Maxima: povestea reală a realizării emblemei Universității Craiova (prezintă: arh. Cristian Ciomu), lansarea ediției a II-a a cărții „Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima“ (autor: Ion Jianu) și un moment artistic. Au fost invitați toți componenții Maximei. Organizatori: Biblioteca „Aman“, Agora Artelor Arhitecturii Craiova (președinte, arh. Cristian Ciomu). Intrarea este liberă.

Alexandru VIRTOSU
Alexandru VIRTOSU
De copil i-a plăcut sportul, iar jocurile preferate sunt baschetul şi fotbalul, pe care le-a practicat cu o mică „tentă” de performanță. Este o persoană spontană care doreşte să înveţe în permanență lucruri noi.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.