27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTibi Lung, sub contract și cu FRF

Tibi Lung, sub contract și cu FRF

Fostul portar Tibi Lung (foto) a semnat ieri un nou contract cu Universitatea Craiova, urmând să-i modeleze pe portarii juniori încă un an. Acesta și-a dat de curând acordul și pentru pregătirea portarilor de la loturile naționale, asta după ce săptămâna trecută a fost invitat să participe la acțiunile de selecție de la Under 15. Tibi Lung a acordat un amplu interviu GdS în care a vorbit despre activitatea sa, despre trupa lui Devis Mangia și despre echipa națională a României.
GdS: Tibi, tocmai ai semnat un nou contract valabil un an cu Centrul de copii și juniori al Universității Craiova.
Tibi Lung: Îmi place să lucrez cu tinerii. Te atașezi de ei, și atunci când sunt promovați câte o treaptă sau sunt convocați la loturile naționale te bucuri enorm, pentru că înseamnă că și tu ți-ai făcut bine treaba.
GdS: Anul trecut, în prima parte te-ai ocupat de juniorii mari, iar apoi ai trecut la modelarea celor mici. Cum va fi acum?
T.L.: Nu știu momentan, pentru că nu s-a stabilit organigrama Centrului, dar voi munci cu drag oriunde voi fi pus, cu profesionalism, ca și până acum. Pe mine nu mă schimbă nici funcția și nici locul unde sunt pus.
GdS: Am înțeles că vei face același lucru și la loturile naționale începând din această vară.
T.L.: Da, mi-a propus directorul tehnic al FRF, Mihai Stoichiță, să mă ocup și de portarii de la lotul național și am aceptat provocarea, care mă onorează totodată. Înseamnă că munca mea din ultimii ani a fost apreciată. Ca idee, mă bucur că am putut să formez și să dezvolt copii foarte talentați, care ulterior au confirmat calitățile și aptitudinile lor la prima echipă.
GdS: Cred că te mândrești că în momentul de față, în cantonamentul Universității din Austria, se regăsesc trei portari asupra cărora ți-ai pus serios amprenta: Laurențiu Popescu, Cristi Dică și Alex Preduț.
T.L.: Mă bucur foarte mult pentru ei. Dică a avut evoluții în general constante la Liga a III-a, de Popescu nu mai spun, pentru că a confirmat deja în Liga I și poate deveni o certitudine, iar Preduț este un individ cu o personalitate aparte. Mă bucur că cei trei se regăsesc la echipa mare, este o confirmare a muncii depuse și sunt tineri în care eu cred foarte mult. Vreau să subliniez că un antrenor de copii și juniori trebuie să fie un bun pedagog, mai ales că vorbim de vârsta pubertății, pentru că între 13 și 16 ani este o vârstă destul de dificilă și trebuie să știi foarte bine să gestionezi situații de viață și de sport.

„Popică trebuie să creadă în șansa lui“

GdS: Cum ai caracteriza evoluțiile lui Calancea și Mitrovic? Merita mai multe șanse Laurențiu Popescu?
T.L.: Sunt foarte obiectiv, în general. Vă spun sincer: Laurențiu Popescu a confirmat tot timpul când s-a apelat la el. A răspuns pozitiv și a avut constanță în jocuri, a dat încredere echipei și a fost un factor de echilibru. Calancea a făcut un sezon bun acum două ediții, însă nu știu ce s-a întâmplat anul trecut, pentru că a avut evoluții oscilante. Cam același lucru aș putea spune despre Mitrovic, dar el a greșit mai puțin. Cred că-i puteau da mai multe șanse lui Laurențiu Popescu.
GdS: Nu l-ai văzut încă pe Mirko Pigliacelli, cum crezi că va fi lupta pentru postul de titular?
T.L.: Din moment ce a fost adus din Italia, e normal ca el să apere primul, dar Popică trebuie să creadă în șansa lui, să muncească și să fie pregătit.
GdS: Cum colaborezi cu antrenorul cu portarii de la prima echipă, Mario Capece?
T.L.: La început a fost tatăl meu la prima echipă, apoi a venit Cătălin Mulțescu și știți și voi că de multe ori gestionam și portarii de la echipa mare. Acum, cu Capece nu am vorbit decât de vreo două ori, însă am avut un dialog constructiv.

„Cu siguranță, vor mai veni jucători de calitate“

GdS: Până acum ne lăudăm cu Gardoș, care a semnat un nou contract, și cu portarul italian Mirko Pigliacelli.
T.L.: Cu siguranță, vor mai veni jucători de calitate. Cred că pierderile (Alex Băluță, Vladimir Screciu – n.r.) vor fi suplinite, asta în funcție și de tactica aleasă de Devis Mangia. Mi-aș dori să fie promovați mai mulți tineri de la Centrul de Juniori, pentru că îi cunosc pe toți și pot spune că avem destui copii talentați. Din câte am înțeles, se vrea accederea în grupele Ligii Europa și atunci, cu siguranță, vor mai veni jucători, dar probabil că fiind jucători buni sunt mai greu de convins și de aceea se lasă așteptați.
GdS: Privind rezultatele din cantonament, trebuie să fim îngrijorați?
T.L.: Să sperăm că va fi ca anul trecut, când nu câștigam în amicalele din Austria, dar o făceam în campionat. În general, jocurile amicale sunt de rodaj. Se lucrează la omogenizare, se exersează anumite trasee, scheme, deci au o altă încărcătură. În schimb, când se intră în competiție se schimbă total modul de abordare și pe parcurs îți pot veni la echipă și trei jucători de certă valoare, care să se impună în echipă.
GdS: Ce crezi că va fi pe 14 iulie, în Supercupă? Păstrăm trofeul în Bănie?
T.L.: Mi-e greu să cred că Supercupa va lua drumul Clujului. E greu să câștigi în fața Universitatea aici, la noi acasă, dar e cert că va fi un meci dificil. Eu pariez că trofeul va rămâne în Bănie și că vom face un sezon cel puțin la fel de bun.

„Nu cred că se pune problema să ratăm și CE din 2020“

GdS: Sunt curios cum comentați voi acasă, adică tu, Silvică și Silviu Lung, un joc de la Mondial?
T.L.: Vorbim mult despre faze. În general, în fotbal, sunt șase momente: organizarea defensivei, construcția, atacul, cum se apără pe tranziție când pierd mingea, fazele fixe și vorbim de partea individuală. Sunt lucruri normale, până la urmă. Văzând evoluțiile de până acum de la Mondial, aș putea spune că avea și România loc să joace și nu cred că ar fi dezamăgit.
GdS: Pentru că tot ai amintit de națională, cum vezi prima reprezentativă cu selecționerul Cosmin Contra la timonă?
T.L.: Cosmin e un băiat deștept, pentru că și-a făcut echipa pe calitățile poporului nostru: tehnicitate, viteză bună, speculativă. A schimbat, de asemenea, atitudinea celor care vin la lot, sunt mai agresivi, mai responsabili. Îmi place echipa creată de Cosmin Contra. Abia aștept să văd România jucând în meciurile oficiale de la Liga Națiunilor. Nu cred că se pune problema să ratăm și Campionatul European din 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS