12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAlexandra Anghel: „Când iei medalie, uiți de accidentări, cât ai suferit la antrenamente“

Alexandra Anghel: „Când iei medalie, uiți de accidentări, cât ai suferit la antrenamente“

Într-un an și jumătate, luptătoarea Alexandra Anghel, de la CS Universitatea Craiova, a cucerit cinci medalii la competiții importante, Campionate Mondiale și Europene. Ultima „ispravă“ a fost la Campionatul European U23 din Turcia, unde sportiva antrenată de Aurel și Marius Cimpoeru a obținut medalia de bronz.

Antrenorul Aurel Cimpoeru este mândru de eleva sa, Alexandra Anghel, care în ultima vreme nu a ratat nici un podium la competiţiile internaţionale (Foto: Lucian Anghel)

După performanțele Ștefaniei Priceputu din anii trecuți, la cadete și junioare, o altă luptătoare din Bănie s-a „abonat“ la podium la marile competiții internaționale. Alexandra Anghel, de la CS Universitatea Craiova, se află în prim-planul acestui sport, după ce în ultimul an și jumătate a luat medalie la toate competițiile internaționale la care a participat. Cinci medalii, toate de bronz, sunt în palmaresul craiovencei, care a devenit pe zi ce trece mai bună și mai puternică din punct de vedere mental.

„Prima mea medalie internațională a venit anul trecut, în martie, la prima participare la un Campionat European U23. Am continuat cu bronz la junioare, la Europene și Mondiale. Anul acesta, am urcat tot pe a treia treaptă a podiumului la Europenele de senioare, luna trecută. Cea mai recentă medalie de bronz am cucerit-o la sfârșitul săptămânii trecute, la Europenele U23 de la Istanbul, la categoria 72 kg“, a spus sportiva, care luna aceasta va împlini 21 de ani.

Antrenorul de la club, mereu alături de ea

La competiția continentală din Turcia, luptătoarea din Bănie a susținut patru meciuri în compania unor adversare puternice. Pe lângă antrenorii de la lot, alături i-a fost și antrenorul de la club, Aurel Cimpoeru, iar acest lucru a contat mult. „A fost o medalie obținută cu emoții. În primul meci a întâlnit o norvegiancă, participantă la Jocurile Olimpice de la Rio. Și anul trecut se întâlniseră, în finala mică, iar Alexandra câștigase la challenge. Acum a fost tot un scor strâns, 2-0, după un meci greu pentru eleva mea. Mi-a dat emoții, dar după aceea a avut un parcurs bun. A urmat meciul cu o ucraineancă, pe care a depășit-o la superioritate tehnică, iar în semifinale a întâlnit-o pe franțuzoaica Fanta Larroque, campioana mondială și europeană la seniori, în fața căreia a pierdut foarte greu. A făcut un meci bun, din punctul meu de vedere, dar i-a lipsit încrederea că poate să o bată la acest campionat. Nu a reușit să depășească momentele de ezitare pe care le-a avut în meci. În finala mică, pentru locurile 3-5, Alexandra a întâlnit o sportivă bine cotată din Lituania, pe care a depășit-o tot la superioritate tehnică. A fost supermotivată, am fost alături de ea la toate meciurile, atât la sala de încălzire, cât și la colț, la un meci, iar la celelalte în spatele ei“, povestește cu mândrie antrenorul Aurel Cimpoeru.

Alexandra Anghel, alături de antrenorii de la CS Universitatea, fraţii Aurel (stânga) şi Marius Cimpoeru
Alexandra Anghel, alături de antrenorii de la CS Universitatea, fraţii Aurel (stânga) şi Marius Cimpoeru

„Poți plânge la sală și vei râde la concurs“

Acum, după ce a prins gustul podiumului, Alexandra spune că merită toate sacrificiile. „E multă muncă, dăruire, accidentări, dar când urci pe podium nu mai contează. Nu te mai gândești cât ai muncit și cât ai suferit la antrenamente. Am fost accidentată și cu degetul, și cu urechea, și la antrenament mai plângeam, pentru că era inevitabil să nu mă lovesc și nu trebuia să mă opresc din antrenament, iar antrenorul Nicolae îmi zicea că pot plânge la sală și voi râde la concursuri, și așa a fost. Acum, la Istanbul, m-au stimulat și rezultatele obținute de ceilalți români. A fost bucurie dublă pentru că și prietenele mele de la lot, Krista Incze și Cătălina Axente, luaseră bronz în aceeași zi. Plus rezultatul lui Mihai Mihuț, care luase titlul european“, explică luptătoarea.

În mai a fost pe locul doi în clasamentul mondial

În luna mai, Alexandra a ocupat locul doi în clasamentul mondial la categoria sa de greutate. „Este o bucurie pe care o simți în adâncul sufletului tău, dar nu poți să o exprimi în cuvinte. Este un sentiment care te ajută să tragi mai mult,  să simți că faci pentru ceva anume acest sport“, mărturisește sportiva.

„Este o performanță mare pentru această fată. Simona Halep este nr. 1 în tenis, iar Alexandra a fost pe locul doi la lupte în lume mai bine de o lună, iar acest lucru nu face decât să ne dea speranțe pentru participarea la Jocurile Olimpice din 2020. După zece ani de muncă, au venit și rezultatele“, o completează antrenorul Cimpoeru. 

Curtată de multe cluburi, preferă să rămână acasă

Alexandra Anghel este curtată de alte cluburi care și-ar dori să o legitimeze, dar preferă să rămână la CS Universitatea. „Este greu să o ținem, pentru că oferte sunt, din ce în ce mai presante, dar îi mulțumesc că a ales să rămână la Craiova. Mulțumesc clubului pentru susținere, adică domnului Pavel Badea. Ne ajută și ceva sponsori, dar și domnul Costel Iancu. E păcat că oficialitățile nu își îndreaptă privirile și către cei care merită și au șanse să ne reprezinte la Jocurile Olimpice. Eu cred că Alexandra va ajunge la JO și ne va face pe toți mândri“, a încheiat antrenorul Cimpoeru.

Alexandra are acum o scurtă vacanță, apoi va relua pregătirea pentru că în toamnă are încă două competiții tari, Campionatul Mondial de seniori, în Ungaria, și o lună mai târziu, la București, va fi Mondialul de U23. Până la concursurile internaționale, Alexandra va mai participa luna viitoare la Campionatul Național. 

Cinci medalii pentru România

La Campionatul European U23 din Turcia a mai participat un sportiv de la CS Universitatea Craiova, Cristian Surugiu (categoria 61 kg), care s-a oprit în sferturile de finală, iar craioveanca Ștefania Priceputu, care în prezent reprezintă clubul Steaua București, s-a clasat pe locul cinci la categoria 50 kg. România a cucerit cinci medalii, una de aur și patru de bronz, la care se adaugă mai multe locuri cinci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS