12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCraiova - un strigăt, o lacrimă, un surâs de fericire!

Craiova – un strigăt, o lacrimă, un surâs de fericire!

Hermannstadt  – „U“ Craiova 0-2

Arena Națională, spectatori: 30.640.
Au marcat: Gustavo ’29, Mitriță ’59.
AFC Hermannstadt: Cătălin Cabuz – Alexandru Coman, Radu Crișan, Ionuț Stoica, Daniel Tătar – Răzvan Dîlbea (’64, Alexandru Curtean), Robert Boboc – Andrei Hergheligiu (’69, Cosmin Neagu), Bogdan Rusu, Petrișor Petrescu – Ștefan Blănaru (’77, Lucian Dumitru). Antrenor: Alexandru Pelici.
„U“ Craiova: Miodrag Mitrovic – Răzvan Popa, Renato Kelic, Tiago Ferreira – Ivan Martic, Alex Mateiu, Hristo Zlatinski, Nicușor Bancu – Gustavo (’74, Dominik Glavina), Alex Băluță (’89, Dimitrov), Alex Mitriță (’84, Andrei Burlacu). Antrenor: Devis Mangia.
Cartonașe galbene: Dîlbea ’25, Crișan ’71, Coman ’73 / Popa ‘2, Zlatinski ’42, Mitriță ’56, Băluță ’73.
Au arbitrat: Marcel Bîrsan – Adrian Ghinguleac, Ciprian Danșa; Cătălin Popa.
Observatori: Octavian Goga, George Ionescu.

Gata cu anonimatul! Ziua de 27 mai a intrat în istorie. Universitatea a pus capăt unei perioade de 25 de ani de anonimat, reușind să cucerească Cupa României, ediția 2017/2018. Acest trofeu a venit la distanță de o săptămână de la finalul campionatului, în care trupa lui Mangia a ocupat locul trei, o altă performanță de care pătimașii suporteri nu mai avuseseră parte de 23 de ani. S-a lăsat cu lacrimi de fericire pe Arena Națională, acolo unde alb-albaștrii aveau să o învingă sec, cu 2-0, pe AFC Hermannstadt, și să demonstreze întregii țări că Știința a renăscut, că are foame de trofee și că ăsta este doar începutul. A fost seara în care cei 24.000 de olteni au creat o atmosferă de vis, au făcut ca în întreg Bucureștiul să răsune „Știința, Știința“ preț de câteva ore, și au predat o lecție de devotament, de fair-play, de susținere civilizată. Unde mai pui că au avut și o coregrafie de nota zece.

Ce zi! Și ce seară!

Dacă în tribune a fost sărbătoare, în iarbă emoțiile s-au văzut de la primul fluier. În primele 25 de minute, jucătorii lui Devis Mangia au jucat cu gândul de a nu greși, de a nu primi gol de la nou-promovata din Sibiu. Presiunea a fost resimțită și de jucătorii lui Hermannstadt, care au avut câteva contraatacuri periculoase, dar au suferit la finalizare. Ușor-ușor, craiovenii au pus stăpânire pe joc și, chiar dacă nu au etalat cel mai bun fotbal al lor, au controlat meciul, și-au creat ocazii, au marcat și au fost pragmatici, victoria venind de la sine, meritat.


„Eroii“ Universității în meciul de duminică seară, din finala cu Hermannstad, au fost Gustavo, care a șutat din afara careului mare, ușor lateral stânga, lângă bara din dreapta, imparabil (’29, 0-1), și Mitriță, care a pus latul de la trei metri la o minge venită de la Băluță (’59, 0-2).


Universitatea Craiova și-a respectat blazonul și și-a trecut astfel în cont a șaptea Cupă a României, precedentele fiind dobândite în edițiile 1976/1977, 1977/1978, 1980/1981, 1982/1983, 1990/1991, 1992/1993.

Și lucrurile pot continua cu un alt trofeu, Supercupa României, în care Universitatea Craiova o va întâlni pe campioana CFR Cluj chiar pe stadionul „Ion Oblemenco“, FRF-ul urmând să anunțe curând data și ora confruntării.

Alb-albaștrii au „împărțit“ Cupa cu suporterii

Nici nu se auzise fluierul de final al centralului Bîrsan, că au și început să sară dopurile șampaniilor, Gustavo, Mitriță, Băluță și membrii staff-ului Științei au început să-l stropească pe antrenorul Devis Mangia și să țopăie de bucurie. Au urmat hore la mijlocul terenului până când organizatorii au început premierea formației Hermannstadt, apoi… din nou nebunie. Căpitanul Zlatinski a ridicat primul frumosul trofeu, apoi „captura“ a trecut pe la fiecare component, cu toții pozându-se mușcând din medaliile primite de la președintele FRF, Răzvan Burleanu, și al directorului tehnic al FRF, Mihai Stoichiță. După căderea „norului“ de confetii, fotbaliștii Universității s-au îndreptat spre peluza alb-albastră, care a continuat recitalul în aplauzele și admirația tuturor. Tiago, Kelic, Gustavo și ceilalți au dansat ca „nebunii“ pe lângă trofeu, apoi Mitriță și Băluță au preluat portavocea și au dat tonul altor cântece. Fotbaliștii au părăsit foarte greu terenul de joc, au făcut turul de onoare cu trofeul în întreg stadionul și asta pentru că suporterii olteni l-au ocupat aproape în întregime. Trofeul a ajuns de multe ori în brațele fanilor, care s-au pozat cu el și l-au pupat, înapoindu-l cu dificultate, pentru că visau la el de atâta amar de ani.

Lui Mangia și lui Zlatinski li s-au pupat mâinile

În turul stadionului cu trofeul, atât jucătorii, cât și antrenorul au făcut baie de mulțime. Au fost și două momente memorabile, asemănătoare. La primul, Zlatinski i-a oferit tricoul unui tânăr, iar altul i-a luat mâna și i-a pupat-o, transmițându-i bulgarului că îl iubește pentru ce a făcut la Craiova.

La doar câțiva metri, Devis Mangia, ud leoarcă de șampanie, a bătut palma cu fanii de la tribuna a doua, iar un bătrânel l-a apucat de mâna dreaptă și i-a pupat-o cu patos, gest de recunoștință ce l-a marcat pe tehnicianul italian.


„Acel bătrânel mă consideră un om bun, nu știu dacă și un antrenor bun. Unii mi-au zis că la Craiova este atmosferă ca la Napoli. Nu sunt mai mult de cinci-șase echipe în Italia care au stadion ca noi și suporteri ca ai noștri. Era greu să cred înainte că așa e aici, dar acum este de crezut, pentru că am văzut cu ochii mei. Muncim pentru aceste momente în care ajungem să sărbătorim cu fanii. Este cel mai frumos lucru al acestei meserii“, a comentat Devis Mangia la conferința de presă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS