5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAți scris istorie, VĂ MULŢUMIM!

Ați scris istorie, VĂ MULŢUMIM!

Căpitanul Craiovei, Cristina Zamfir Florianu, a primit cupa de la reprezentantul Federației Europene de Handbal

Craiova, orașul în care sportul este ca o religie, unde suporterii visează la începutul fiecărui sezon că echipa favorită va deveni campionă, a sărbătorit vineri seară o performanță istorică. Într-o Sala Polivalentă arhiplină, ca un vulcan, handbalistele de la SCM Craiova au cucerit trofeul Cupei EHF, a doua competiție ca valoare din Europa, învingând formația norvegiană Vipers Kristiansand. Oltencele pierduseră la patru goluri diferență manșa tur, dar în retur au câștigat cu 30-25 și, cu scorul general de 52-51, au oprit acasă trofeul la care visau încă din urmă cu șase luni, când începuseră aventura europeană.

Fanii craioveni, optimiști incurabili, nu au vrut să creadă nici o clipă că trofeul, odată ajuns în oraș, ar putea pleca spre Norvegia, chiar dacă misiunea elevelor lui Bogdan Burcea nu era deloc ușoară.

Optimismul lor a fost alimentat chiar de antrenor și jucătoarele de la SCM, care în săptămâna meciului au spus că în handbal patru goluri nu sunt greu de recuperat și că dacă echipa va elimina greșelile din partida tur, are forța să câștige trofeul. Asta, chiar dacă la formația adversă evoluau jucătoare experimentate, care au vagoane de medalii acasă, obținute în cele mai importante competiții.


Într-o atmosferă electrizantă, cu peste 4.500 de oameni în tribună care cântau și aplaudau, și numeroși suporteri care nu au prins bilet și au privit meciul pe un ecran uriaș amplasat pe esplanada Polivalentei, meciul a început cum nu se putea mai bine pentru Cristina Zamfir Florianu și colegele sale.

Ana Maria Țicu (la minge) a reușit 11 goluri în returul finalei cu Vipers Kirstiansand

Craiova a avut 3-0 în minutul trei, iar la pauză conducea cu un incredibil 19-12 după o primă repriză de vis. Ana Maria Țicu a jucat dumnezeiește, a marcat gol după gol, iar portarul Yulia Dumanska a fost de netrecut.

Portarul Yulia Dumanska a avut două parade senzaționale pe final de meci

După revenirea de la vestiare, gazdele au continuat forcingul, iar în minutul 37 au avut cel mai mare avantaj din meci, de 9 goluri (24-15)! Norvegiencele au început să recupereze, și printr-un joc rapid s-au apropiat la cinci goluri (28-23, min. 50). Finalul jocului a fost dramatic. În ultimele secunde ale partidei, când SCM conducea cu 30-25, norvegiencele au avut două lovituri în situație de unu la unu cu Yulia Dumanska, dar portarul Craiovei a intervenit miraculos și a oprit trofeul la Craiova. Dacă „viperele“ înscriau și meciul se termina cu victoria Craiovei cu 30-26, trofeul ar fi fost adjudecat de norvegience, pentru că marcaseră mai multe goluri decât SCM în deplasare.

Fiesta a continuat în afara sălii, apoi la restaurant

Imediat după finalul meciului, craiovencele s-au dezlănțuit și au început să sărbătorească succesul istoric obținut. Elevele lui Bogdan Burcea s-au îmbrățișat minute în șir, majoritatea izbucnind în plâns, în uralele fanaticilor suporteri, care și ei aveau în ochi lacrimi de bucurie.

După ce au primit medaliile de aur și trofeul, Valentina Ardean Elisei și colegele sale au făcut un tur al sălii, după care au fugit glonț afară, unde le aşteptau suporterii care nu prinseseră bilet şi urmăriseră meciul cu sufletul la gură, pe un ecran uriaș.

La fel ca după meciul retur din semifinale, cu Kastamonu, jucătoarele au urcat pe o scenă amenajată, au cântat alături de suporteri, le-au mulțumit pentru susținere și s-au stropit cu șampanie și s-au bătut cu frișcă din tortul uriaș pregătit de Adriana Ungureanu pentru ele.

După ce s-au fotografiat cu fanii veniți nu numai din oraș, ci din județ și întreaga Oltenie, campioanele au plecat spre un restaurant din afara Craiovei, unde au mai sărbătorit preț de câteva ore succesul istoric.

Yulia Dumanska, „Dumnezeul“ echipei

„Fiți din nou Dumnezeii echipei“, le-a zis antrenorul Bogdan Burcea portarilor Yulia Dumanska și Flori Stanciu, cu câteva zile înainte de meci. Și Yulia s-a conformat, fiind decisivă în cucerirea trofeului. Jucătoarea de 21 de ani, născută în Ucraina, și care de doi ani are cetățenie română, a fost eroina meciului. Și ea l-a invocat pe Dumnezeu, când a vorbit despre performanța uriașă. „Cred că Doamne-Doamne m-a inspirat să fiu de folos echipei. Mi-am dorit mult să joc bine, pentru că știam că dacă nu o voi face mă voi simți vinovată. M-am pregătit foarte bine, le-am studiat și mă bucur mult că mi-am ajutat echipa și am obținut un rezultat extraordinar. La Craiova, fanii sunt minunaţi, ne susţin tot timpul, e ceva extraordinar că vin mereu la meciuri, au venit şi în Norvegia. Nu am cuvinte, sincer!“, a spus portarul naționalei României.
Yulia Dumanska candidează în acest an pentru titlul de cel mai bun tânăr portar. Suporterii o pot vota pe site-ul www.handball-planet.com/world-youth-female-goalkeeper-2017-2018 până pe 21 mai. Ieri, portarul Craiovei ocupa primul loc în acest clasament, cu 72 la sută.

Meciul carierei pentru „Rățușca“ Țicu

Ana Maria Țicu, cea mai veche jucătoare din lotul alb-albastru, la fel ca Andreea Rădoi și Carmen Șelaru, a făcut meciul vieții. „Rățușca“, așa cum este alintată jucătoarea de 26 de ani născută în Caracal, a fost principala marcatoare a meciului, cu opt goluri, reușind să străpungă apărarea masivă a norvegiencelor.


Ana a declarat la final că publicul a purtat echipa spre triumf: „Le mulţumim oamenilor minunaţi care ne-au adus această victorie. Ne-au împins de la spate în momentele grele. De obicei aşa câştigăm noi, la limită, ne pare rău că le dăm palpitaţii oamenilor. Eu cred că s-a făcut diferenţa din partea publicului. Noi am jucat din pasiune, am crezut în noi, am știut că această cupă va rămâne aici. A fost meciul vieții mele, un pas înainte în cariera mea, a tuturor. Familia, prietenii au fost alături de mine“.

Burcea: Bucurați-vă de cea mai minunată echipă!

Craiovean get-beget, participant la performanța echipei de fotbal Craiova Maxima în 1983, când a ajuns în semifinalele Cupei UEFA, antrenorul handbalistelor craiovene, Bogdan Burcea, era în al nouălea cer la finalul jocului. „Bucurați-vă de cea mai minunată echipă pe care ați avut-o vreodată la Craiova! Istoria le aparține. Vă mulțumim pentru tot suportul acordat pe parcursul acestui sezon“, le-a spus antrenorul fanilor aflați pe esplanada Polivalentei.


Altfel, tehnicianul, care marți a împlinit 46 de ani, a primit de la jucătoare cadoul dorit, Cupa EHF. Campion cu echipa Universitatea Craiova în anii ’90, fostul portar Grigore Albici a cucerit acum și aurul european, fiind cel care se ocupă de pregătirea portarilor Yulia Dumanska, Flori Stanciu și mezina Cristina Lung.

Zamfir, a doua marcatoare în EHF

8 victorii, un egal și patru înfrângeri a înregistrat Craiova în Cupa EHF

Căpitanul echipei SCM, Cristina Zamfir Florianu, a dus lupte grele cu norvegiencele și chiar s-a ales cu un deget vânăt. La final, Cristina, care a fost a doua marcatoare a acestei competiții, după Linn Sulland (Vipers), nu își mai încăpea în piele de fericire. „Toată lumea știe, cupa e-n Bănie!“, a exclamat jucătoarea, care nu i-a uitat pe suporteri. „Vă mulțumim, sunteți minunați! Cu ajutorul vostru am reușit să scriem istorie. Suntem fericite că v-am avut alături“, a completat handbalista născută la Slatina.

Handbalistele craiovene au cucerit, în premieră, Cupa EHF (foto: Claudiu Tudor)
Handbalistele craiovene au cucerit, în premieră, Cupa EHF (foto: Claudiu Tudor)

Valentina Ardean Elisei, cea mai titrată jucătoare din lotul craiovean, a izbucnit în lacrimi la finalul partidei. A fost o descărcare emoțională pentru extrema de 35 de ani, care și-a completat palmaresul impresionat cu Cupa EHF. „Pentru mine înseamnă foarte mult, pentru că este o cupă care îmi lipsea din palmares. Şi mi-am dorit-o foarte mult“, a spus jucătoarea care în urmă cu 13 ani devenea vicecampioană mondială.

Debrecen (Ungaria), Brest Bretagne (Franța), Randers (Danemarca), Kuban Krasnodar (Rusia), Lada Togliatti (Rusia), Kastamonu (Turcia), Vipers Kristiansand (Norvegia) – sunt echipele de care a trecut Craiova în drumul spre titlu.

Vizitiu: Să vină banii!

Patricia Vizitiu a avut o dedicație specială. „Noi ne-am făcut datoria, acum strigăm: să vină banii la Craiova!“, a fost mesajul handbalistei pentru club și oficialități, care acum trebuie să le răsplătească financiar performanță.

Vor avea trei meciuri în cinci zile

Cu Cupa EHF în vitrină, handbalistele de la SCM revin astăzi la antrenament, pentru că săptămâna aceasta vor avea un program infernal, cu ultimele trei meciuri în campionatul intern. Alb-albastrele vor întâlni mâine, în deplasare, pe Rapid București, joi vor primi vizita Coronei Brașov (ora 18.00), iar sâmbătă vor juca în deplasare cu Brăila. SCM se află pe locul trei, cu 49 de puncte, la cinci puncte în spatele echipei Măgura Cisnădie, care are două meciuri mai mult disputate. Oltencele au șanse mari să joace în Liga Campionilor, dar deocamdată nu se știe dacă direct în grupe sau în preliminarii.

Bogdan Burcea: „Am muncit mult pentru acest trofeu, care cred că este pe deplin meritat. Pentru aceste fete nu este loc de altceva, decât de admirație. Am pornit cu șansa a doua în toate meciurile, inclusiv în finală. Toate adversarele s-au lovit de această gașcă nebună de fete, care nu s-au dat la o parte, indiferent de cum s-a numit adversara și câte trofee are. Toată săptămâna le-am ținut un discurs în care le-am spus să se încarce cu lucruri pozitive din viața lor, să lase tot ce este negativ pe lângă, să se gândească de ce iubim acest sport. Această pregătire morală a fost importantă. Sunt fericit, sunt și eu responsabil cumva că i-am făcut fericiți pe craiovenii mei, că le-am răsplătit iubirea cu care ne-au înconjurat“.

SCM Craiova – Vipers Kristiansand 30-25 (19-12)
Dumanska, Stanciu – Ţicu 11, Klikovac 5, Nikolic 5, Florianu 4, Ardean 2, Pricopi 2, Trifunovic 1, Lung, Popescu, Rădoi, Şelaru, Stoican, Vizitiu, Tudor, Colac. Antrenori: Bogdan Burcea, Dumitru Berbece, Grigore Albici.
Pentru Kristiansand au marcat Sulland 10, Bratset 4, Krtistiansen 3, Johanssen 2, Borgesen 2, Skaug 2, Larsen Aune 1, Tomac 1. Antrenor: Kenneth Gabrielsen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS