8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCampionii României, în vizită la „Buzești“

Campionii României, în vizită la „Buzești“

Natalia Andrei (dreapta), Cristieana Cojocaru şi Nicu Stoian le-au povestit elevilor despre performanţele lor (Foto: Daniela Mitroi-Ochea)

Ministerul Tineretului şi Sportului a lansat recent programul naţional „Campionii României, în şcoală, liceu şi universitate“, care va aduce peste 500 de mari sportivi ai României în faţa elevilor din 2.500 de şcoli din toată ţara, pentru a vorbi despre importanţa şi frumuseţea sportului.

Cristieana Cojocaru, Nicu Stoian și Natalia Andrei
Cristieana Cojocaru, Nicu Stoian și Natalia Andrei

La Craiova, trei dintre marii campioni ai țării noastre, fostele atlete Natalia Andrei și Cristieana Cojocaru și fostul voleibalist Nicu Stoian, au mers joi la Colegiul Național „Frații Buzești“. Elevii i-au așteptat în sala de festivități, iar campionii le-au captat atenția cu poveștile lor de succes. În timpul întâlnirii, pe un ecran rulau fotografii și imagini de arhivă cu cei trei campioni.

Munca, rețeta succesului în orice domeniu

Natalia Andrei le-a povestit școlarilor cum s-a apucat de atletism în primul an de liceu, după ce în primele opt clase mergea zilnic câte câţiva kilometri pe jos spre școală în satul natal. „M-am născut într-o zonă rurală și zilnic mergeam pe jos și chiar alergam spre școală, pentru că întârziam la ore. În primul an de liceu, la «Nicolae Titulescu», am început marea performanță. Am participat la un cros la școală și am întrecut mulți băieți. Atunci, profesorul de educație fizică a considerat că aș putea face atletism de performanță. Să nu credeți că mi-a plăcut de la început. Au început durerile de genunchi, febra musculară. De multe ori am vrut să mă opresc, dar antrenorul meu nu m-a lăsat și bine a făcut pentru că după aceea am avut șansa să ajung să iau titluri mondiale, europene, balcanice, naționale și să dobor recorduri”, a povestit Natalia Andrei. Ea are în palmares titluri mondiale, europene, balcanice și nenumărate medalii.


Aceasta i-a sfătuit pe copii să facă mișcare pentru sănătatea lor. „Poate sunteți talentați la pictură sau în orice alt domeniu. Urmați-vă visul, dar orice oboseală psihică se eliberează mult mai repede cu exercițiul fizic. Nu am venit să vă plictisim, să vă spunem ce grozavi am fost, ci să vă zicem că oricare puteți ajunge grozavi în domeniul vostru, dar ca să realizezi ceva trebuie să fii în primul rând sănătos fizic“, a adăugat marea campioană.


Colega sa de generație, Cristieana Cojocaru, multiplă campioană și medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice în 1984, a spus că sportul i-a adus multe satisfacții.

„Am avut privilegiul să fac parte dintr-o lume aparte, lumea sportului. Sportul mi-a adus extraordinar de multe și datorită lui sunt 80 la sută din ceea ce sunt acum. Dacă aș fi făcut altceva, nu știu dacă ajungeam la voi. Am început prin clasa a șasea atletismul și nu cred că până m-am lăsat, atunci când am născut, am făcut altceva decât sport. A fost pe primul plan. Am venit la voi în școală pentru a vă aduce un model de succes. Vreți să ajungeți medici, oameni de știință, IT-iști, dar pentru asta trebuie să faceți sacrificii. Eu nu mă apuc să vă spun câți kilometri am alergat, dar ca să reușești trebuie să muncești“, le-a explicat aceasta celor prezenți.


Fostul mare voleibalist Nicu Stoian a povestit și el despre perioada sa de glorie. „Marii campioni provin de la țară. Eu sunt din Râmnicu Sărat. Am ajuns la oraș și am fost remarcat că eram foarte înalt, poate cel mai înalt din oraș. Am început în clasa a noua, m-au văzut antrenori, am fost promovat titular după doar două luni. La Craiova, antrenorul Radu Zamfirescu m-a băgat direct titular, apoi, la națională, Nicolae Sotir m-a promovat și am ocupat postul unui mare jucător, Mircea Tutovan. În 1980 am luat medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova, iar în 1981, cu mine căpitan, România a devenit campioană mondială universitară“, a rememorat fostul mare jucător. Elevii i-au aplaudat pe campioni, au zâmbit la poveștile spuse de aceștia, iar la final unii dintre copii au rămas să mai discute cu ei, să le ceară sfaturi.

Pe plan local, proiectul a fost implementat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

Organizatorii au anunţat că acţiunea se va repeta şi în alte instituţii de învăţământ din oraş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS