10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCristi Firică, din nou de aur

Cristi Firică, din nou de aur

Vicecampionul balcanic la culturism din acest an, Cristi Firică, și-a răscumpărat greșeala față de Costel Torcea, antrenorul său de la CS Gladiator Gym Craiova și totodată tehnicianul tuturor loturilor naționale ale României, după ce în urmă cu o săptămână nu a reușit să întrunească un criteriu, cel al greutății, la Cupa Federației desfășurată la Ianca. Multiplul campion național a fost retras atunci din concurs și a primit drept „pedeapsă“ misiunea de a obține aurul la Trofeul „Steel Man“ – ediția a 9-a, de la Târgu Neamț, competiție care a avut loc sâmbăta trecută. Cristi Firică s-a conformat și s-a revanșat, aurul obținut având în spate și o poveste interesantă.

Cristi Firică a luat aurul la Târgu Neamţ şi s-a revanşat în faţa antrenorului Costel Torcea
Cristi Firică a luat aurul la Târgu Neamţ şi s-a revanşat în faţa antrenorului Costel Torcea

„Având în vedere că în urmă cu o săptămână, la Ianca, nu am reușit să întrunesc condițiile categoriei 80 kg pentru câteva sute de grame, a trebuit să muncesc și să fiu în formă la Târgu Neamț. La Ianca am reușit să diminuez cele 400 de grame pe care le aveam în plus la cântar și să ajung undeva la sub 100 de grame, dar am fost pedepsit de către antrenorul Costel Torcea cu neparticiparea la categoria imediat superioară. Hotărârile, chiar dacă ele par întotdeauna unilaterale, ca venind din partea dânsului, sunt luate de comun acord și sunt luate după o gândire la «rece», nicidecum la «cald». Ceea ce s-a întâmplat la Ianca m-a ambiționat și am continuat regimul de pregătire și dietă foarte strictă, am reușit să cobor de la 80 kg, la 77,3 kg, însă iarăși a apărut un impediment, deoarece la acest turneu organizatorul a hotărât să aleagă drept categorii de greutate doar culturism seniori, categoriile 75 de kg și 90 și +90. Așadar, cu greutatea pe care am avut-o la cântar a trebuit să concurez cu sportivii care aveau până în 90 kg, deci o diferență considerabilă, dar și așa am reușit să obțin medalia de aur. A fost o victorie de moral“, a explicat Cristi Firică, pentru GdS.

„Anul 2017 a fost foarte bun pentru mine“

Pentru Cristi Firică acest turneu de la Târgu Neamț a încheiat anul competițional, iar bilanțul îl mulțumește pe sportivul lui Gladiator Gym.

Fir
„Anul 2017 a fost unul foarte bun pentru mine din punct de vedere competițional și din punct de vedere al pregătirii. Sunt foarte mulțumit de formele pe care am reușit să le obțin la cele două competiții la care am participat, în speță la Campioanatele Balcanice și Trofeul „Steel Man“. Un plus este și faptul că, pe baza experienței acumulate, stările acelea grele, copleșitoare, de dinaintea concursurilor au fost depășite mult mai ușor, nu m-am mai simțit atât de epuizat și de stors din cauza deshidratării și a regimului foarte strict. Asta se datorează și faptului că nu am luat pauză în pregătire, toate concursurile la care am participat în ultimii ani ținându-mă în priză. Anticipam asta acum trei ani, când vă vorbeam despre cursul de revenire la care am participat și susțineam că abia după trei, patru ani forma mea de concurs va ajunge undeva să o atingă pe cea a anilor 2007-2008, când am fost campionul absolut al României“, a subliniat Firică.
Acesta se va concentra asupra meseriei de antrenor secund al loturilor naționale, funcție pe care o ocupă de curând, urmând să debuteze chiar la Campionatele Mondiale de Juniori (18-23 ani) și Masters (40-peste 60 ani), programate în intervalul 9-12 noiembrie la Bistrița: „La Mondiale nu pot să particip pentru că nu îndeplinesc criteriile de vârstă (are 39 de ani – n.r.). Voi merge însă la Bistrița în calitate de antrenor secund al lotului național al României, adică voi fi mâna dreaptă a maestrului Costel Torcea. Mă simt onorat de propunerea care mi-a fost făcută de către Costel Torcea și de către președintele FR de Culturism și Fitness, profesorul Gabi Toncean, și sper să nu dezamăgesc“.

Pană și Popa au completat succesul lui Gladiator

Gladiator Gym a mai obținut medalii frumoase la Trofeul „Steel Man“ și prin juniorii Sebastian Pană, care a câștigat aurul la culturism juniori, categoria 70 kg, și bronzul la seniori, și Alex Marius Popa, care și-a adjudecat locul trei la culturism juniori mici, +70 kg. De menționat că Popa a urcat în premieră pe podium, aflându-se la doar a doua participare, în timp ce Pană este un abonat al medaliilor, la Ianca el obținând trei de aur.

Pana
„Și la Târgu Neamț a fost o competiție destul de grea, pentru că am înfruntat sportivi cu mult mai multă experiență. Această nouă victorie îmi aduce o motivație în plus pentru viitor. În mai puțin de un an de când m-am apucat de culturism am obținut nouă medalii, dintre care cinci de aur, trei de argint și un bronz. Acum aștept nerăbdător să particip la Mondialele de la Bistrița, unde îmi doresc enorm să urc pe podium“, a declarat Sebastian Pană, pentru GdS.

Popa Alex
„Nu mă așteptam să iau vreo medalie având în vedere că m-am pregătit decât o săptămână pentru acest turneu, mă refer la partea cu dieta, iar ceilalți competitori aveau două, trei luni de pregătire. Acum o să încep pregătirea pentru Campionatele Mondiale de anul viitor, iar acolo vreau aurul“, a punctat Alex Marius Popa, pentru GdS.

treei

Pentru galerie foto, click aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS