10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCosmin Toboşaru, dezamăgit de arbitrajul de la Europene

Cosmin Toboşaru, dezamăgit de arbitrajul de la Europene

Antrenorii Ion Joiţa (dreapta) şi Petre Ştoiu îl vedeau pe Cosmin Toboşaru campion european, dar sportivul a luat bronzul (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Antrenorii Ion Joiţa (dreapta) şi Petre Ştoiu îl vedeau pe Cosmin Toboşaru campion european, dar sportivul a luat bronzul (Foto: Alexandru Vîrtosu)

România a obținut trei medalii de bronz la Campionatul European de box pentru juniori, desfășurat recent la Albena (Bulgaria). Unul dintre sportivii care au urcat pe podium a fost craioveanul Cosmin Toboșaru. Acesta a fost învins în semifinalele categoriei 57 de kilograme de georgianul Bakur Chikovani, cu decizie 3-2, și s-a întors acasă cu medalie de bronz.
Sportivul legitimat la SCM Craiova și antrenorul său de la club, Ion Joița, consideră că decizia arbitrilor a fost greșită. Prezent la meciul din semifinale, Joița a povestit ieri cum a văzut acea confruntare. „Toboșaru trebuia să câștige semifinala cu 5-0. Eu consider că a câștigat primele două reprize, când a boxat extraordinar, și trei sferturi din a treia. În repriza a doua, georgianului i-a dat sângele de trei ori din nas. Conform regulamentului, arbitrii trebuia să oprească meciul, dar nu au făcut-o. Eu am stat relaxat până s-a dat decizia, pentru că eram sigur că al meu va câștiga. Cred că au fost interese. Cu două meciuri înainte, un georgian fusese «furat» în disputa cu un turc. Și cum Georgia avea doar doi sportivi în semifinale, probabil s-au gândit să-l dea pe adversarul lui Toboșaru învingător, ca o compensație“, a povestit antrenorul craiovean, cel care este ajutat în pregătirea sportivilor din grupa sa de Petrică Ștoiu.

Visa la titlul de campion european

Cosmin Toboșaru a ajuns în semifinale după trei victorii frumoase și mărturisește că în fiecare noapte visa că obține aurul european. În final, a trebuit să se mulțumească doar cu bronzul. „Când m-am calificat în semifinale aveam mare încredere că pot disputa finala și să o câștig. Mă culcam cu gândul la medalia de aur și am fost extrem de dezamăgit după ce arbitrii l-au dat pe georgian învingător. Am avut parte de o decizie mincinoasă“, spune Cosmin, care provine dintr-o familie cu mulți practicanți ai acestui sport. Bunicul său, unchiul și doi dintre frații săi au făcut box. „Sunt primul Toboșaru care are medalie la Europene! Am încă 20 de medalii acasă, dar nici una nu este la fel de valoroasă precum cea de la Europene. Când am ajuns acasă, am fost primit cu multă căldură. Tata era fericit, toate rudele la fel. Mama m-a felicitat și ea, deși nu este în țară“, explică pugilistul.

Trei sportivi români au luat medalii, de bronz, la Europenele de juniori. Unul dintre ei este craioveanul Cosmin Toboșaru (al treilea din stânga)
Trei sportivi români au luat medalii, de bronz, la Europenele de juniori. Unul dintre ei este craioveanul Cosmin Toboșaru (al treilea din stânga)

Joița: Antrenorii de la lot i-au zis să nu stea de vorbă cu mine

O situație incredibilă a fost prezentată de antrenorul Joița și de Cosmin Toboșaru. Mai exact, tehnicianul de la SCM nu a fost lăsat de antrenorii de la lot să-i dea sfaturi elevului său. „Vorbisem cu sportivul meu la telefon și simțea nevoia să mă vadă. I-am zis că mă duc la el când boxează în semifinale. Am ajuns la hotelul unde erau cazați și am zis să aștept în hol să coboare, să nu le stric programul. Când a coborât Cosmin, am văzut că vine cu teamă spre mine. După aceea, mi-a spus că antrenorii de la lot i-au zis să nu vorbească și să nu stea cu mine, că îl influențez. Este ultima dată când îl mai trimit la lot cu alți antrenori, le-am spus-o și celor de la federație. Înainte de semifinale am apucat să îi zic ceva, foarte scurt, când a ieșit spre ring. Antrenorii de lot nu m-au lăsat să stau lângă Cosmin nici la încălzire. În timpul meciului, eu stăteam cam la zece metri distanță de ring. Țipam la Cosmin, dar era gălăgie mare, nu mă auzea. Îi ziceam să se ducă spre adversar, să-i dea peste nas, ca să oprească arbitrul meciul, dar antrenorul de la lot îi zicea să dea și să se plimbe. Cum să se plimbe într-o semifinală de campionat european?! Păi la Europenele de cadeți de la Vâlcea, antrenorul Zarif cum a stat în colț la sportivul său de la club, deși nu era antrenor la lot, și pe mine m-a îndepărtat acum?“, și-a spus Joița oful.
La rândul său, Cosmin a mărturisit că s-a simțit bulversat, prins la mijloc: „Eram agitat, nu mă puteam calma, nu știam de cine să ascult. Când eram în colțul ringului, încercam să mă uit la maestrul meu, Joița, iar maestrul Zarif îmi zicea să nu mă mai uit, că nu e antrenorul meu. S-a băgat în fața mea și nu-l mai vedeam pe maestru Joița. Simțeam că de când mă antrenez cu ei nu mai aveam stilul meu de box“.

Să vină banii!

Cosmin Toboșaru a muncit mult pentru medalia de bronz și speră că acum vor veni și recompensele materiale, pentru că nu provine dintr-o familie bogată. Și antrenorul său crede că medaliatul cu bronz merită să fie premiat, dar și condiții mai bune de pregătire. „Aș vrea să îi aducă această medalie cât mai mulți bani. O să fac referat la club să-i dea premiere, poate și DJST îi va da. Merită! Vreau să se țină și de școală, pentru că dacă va vrea să se facă antrenor, îi trebuie liceu. Sper să se facă mai repede acea sală doar pentru box în oraș. Am promisiuni de la domnul Constantin Popeci, cel care m-a ajutat să amenajez ringul de box la mine în curte, că mă va sprijini să-l închid cu isopan și să pun un sistem de încălzire, să putem face și iarna antrenament acolo“, a completat antrenorul craiovean.
Al doilea reprezentant al SCM Craiova la Campionatul European, Angelo Bambaloi (categoria 70 kilograme), a fost eliminat în primul tur de un slovac. Bambaloi este pregătit de antrenorii Ion Dragomir și Dora Mustățea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS