8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCraiova, apărată de un alt Lung

Craiova, apărată de un alt Lung

Cristina Lung îşi doreşte să ajungă un nume mare în sportul românesc, la fel ca tatăl său, Tibi (foto dreapta), unchiul şi bunicul
Cristina Lung îşi doreşte să ajungă un nume mare în sportul românesc, la fel ca tatăl său, Tibi (foto dreapta), unchiul şi bunicul

Cu toții știm că familia Lung a avut o predilecție pentru postul de portar la fotbal, dar, mai nou, Craiova este păzită și la handbal de unul dintre membrii ei. Cristina, fata cea mare a lui Tibi Lung, are 17 ani și a făcut de curând trecerea de la echipa de juniori HCM Craiova, la una de seniori, a SCM Craiova, debutând în alb-albastru în Liga Florilor, contra grupării CSM Bistriței, în prima rundă. Cristina a jucat și duminică, împotriva Slatinei, iar din tribune nu a lipsit, evident, tatăl, care a trăit intens fiecare atac al adversarelor.
„Aș veni la toate meciurile ei, dar uneori nu pot, pentru că și eu am mult de muncă la echipa a doua a CS Universitatea Craiova, cu juniorii de la Centru. Când sunt liber și are meci, e clar că sunt în sală“, a spus Tibi, pentru GdS.
Fostul fotbalist al Craiovei ne-a explicat că nu și-a obligat fata să fie portar la handbal, dar că aceasta are tot sprijinul moral al familei Lung.
„Nu i-a impus nimeni ce sport să facă sau pe ce post să joace. A încercat tenisul prima dată, dar nu i-a plăcut. Apoi a vrut la handbal și a început ca jucătoare de câmp, dar ușor-ușor a trecut în poartă, că așa i-a plăcut. Eu nu i-am impus nimic. Nici nu am știut că va ajunge să facă performanță. Și Daniela (soția lui Tibi – n.r.) e mândră de Cristina. E bucuroasă că face sport și că are o perspectivă frumoasă. Tata (Silviu Lung senior – n.r.) e mândru că avem încă un portar în familie. La fel și Silvică“, a mai spus Tibi, vorbind și de fiica sa cea mică: „Antonia Irina are nouă ani și multe talente. E artistă, desenează foarte mult, cântă, nu are nici o treabă cu sportul. O să vedem ce îi va rezerva și ei viitorul“.

„A venit de vreo două ori plângând acasă, cu nasul cât gogoșarul“

Deși are mulți ani de „portărie“ în spate, Tibi Lung afirmă că îi este foarte greu să-i dea sfaturi Cristinei, punctând că handbalul îi solicită alte aptitudini portarului, față de fotbal.
„Nu mă prea pricep la handbal, e cu totul diferit față de fotbal. Totul se bazează pe reacție, mingea e mult mai mică și vine cu o viteză foarte mare, sunt alte unghiuri, e alt stil de a apăra. Nu știu, poate că e mai dificil un pic. Din păcate, nu pot să-i dau sfaturi foarte multe, dar are cine să o învețe la club. Le are pe Dumanska și pe Flori Stanciu, două colege extraordinare, atât sportiv, cât și uman. Trebuie să ai și curaj, că îți aruncă adversarul sau adversara dintr-un metru cu mingea aia mică și destul de grea. A venit de vreo două ori plângând acasă, cu nasul cât gogoșarul, dar sunt inerente lucrurile astea. Nu s-a speriat deloc, e puternică, nu s-a gândit nici o clipă să renunțe. Îmi place faptul că e foarte exigentă cu ea. Îmi spune când are un meci reușit sau mai puțin reușit, o văd când suferă. Oricum, își dorește mult, are curaj, talent și tot ce îi trebuie ca să reușească. Are un mediu bun la SCM și crește valoric. E meritul antrenorului în primul rând, pentru că a crezut în ea și în tinerețea ei. Nu știu care îi va fi destinul, dar am încredere mare în ea“, a subliniat Tibi Lung. „Nu mă opun plecării de acasă, nu am condiționat-o în vreun fel. Important este să ia deciziile corecte. Știu că performanța presupune și astfel de episoade, când trebuie să evoluezi departe de casă, de familie, dar e foarte important să facă exact ce îi place“, a mai spus acesta.

Cristina: Este ceva extraordinar să joc la SCM Craiova

La rândul său, Cristina Lung, care are o talie impresionantă, a mărturisit pentru GdS că exemplele din familie au determinat-o să tindă către postul de portar și că visează să îmbrace tricoul naționelei.
„Nu m-am gândit niciodată să practic fotbalul feminin. Mi-a plăcut foarte mult handbalul și totul a venit de la sine. A contat faptul că am avut mulți portari în familie. Îmi doresc să progresez și să ajung, ca și ei, la înalta performanță. Tot ceea ce trebuie să fac este să muncesc din greu, dar să am și puțină șansă, să fiu ferită de accidentări. Fiecare portar are ceva aparte și eu încerc să fur meserie de la toți, de la Dumanska și Stanciu, pe care le apreciez foarte mult. Este destul de dificilă trecerea de la juniori la seniori. Cel puțin în primele două luni mi-a fost greu până m-am adaptat, dar după, încet-încet, m-am simțit în apele mele. Fetele din echipă m-au ajutat foarte mult și încă o fac, antrenorii nu mai spun, sunt mereu lângă mine. Este ceva extraordinar să joc la SCM Craiova! Este unul dintre visele mele împlinite. Alt vis este să îmbrac tricoul naționalei“, a spus Cristina Lung.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS