5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBox: Patru juniori români au fost retrași de la Campionatul European, după ce au picat testul antidoping

Box: Patru juniori români au fost retrași de la Campionatul European, după ce au picat testul antidoping

Sportul românesc are parte de un nou scandal de dopaj, de data aceasta în box. Pugiliștii juniori David Andreas (categoria 52kg, Tg. Jiu), Marian Dumitru (categoria 48kg, clubul Horezu), Ionuț Lupu (54kg, Iași), Ionuț Pălănceanu (63kg, Dinamo), au fost depistaţi pozitiv cu furosemidă, de către Agenţia Naţională Antidoping, după cum informează TVR.

Cei patru sportivi ar fi trebuit să participe la Campioantele Europene de juniori de la Albena, dar au fost retrași din concurs chiar în ziua de start a evenimentului.

Testul a fost efectuat la 12 septembrie, Federația internațională de box a luat la cunoștință de acest caz, iar sportivii riscă o suspendare de minimum doi ani.

Potrivit specialiștilor din box, cei patru juniori au folosit medicamentul Furosemid, cel mai probabil, pentru a scădea în greutate şi a se încadra în limitele categoriei.

Și antrenorii lotului de juniori, Valentin Vrânceanu, Valentin Anghel şi George Anghel au fost chemați în țară și riscă pedepse similare cu sportivii pe care îi pregătesc.

Napoleon Gheorghe, antrenorul principal al lotului de seniori și la Dinamo, a vorbit despre situația boxerilor depistați pozitiv: „Acești sportivi nu știu de capul lor. La club i-am ținut din scurt, nu s-a întâmplat nimic, au fost testați și la Cupa României și la naționale și nimic nu a ieșit. Am discutat cu Pălănceanu după tot acest necaz, mi-a spus că s-au hotărât între ei să ia aceste pastile. Au vrut să vadă cum este. Am înțeles că pastilele ar fi fost aduse de Marian Dumitru și că le-a zis că nu e nicio problemă, că el a mai luat și nu s-a întâmplat nimic. Pălănceanu nici măcar nu avea nevoie de pastile de slăbit, fiindcă era în greutate. Antrenorii sunt vinovați de neprofesionalism, nu aveau cum să știe ce fac copiii, dar ei nu trebuie lăsați din mână. Trebuie să le explice în permanență despre aceste pericole și să fie în permanență cu ochii pe ei. Eu sunt la lot de 10 ani de zile, nu am avut niciun fel de probleme. Pălănceanu, de exemplu, provine dintr-o familie defavorizată, dar la club l-am ținut mereu din scurt”, a spus Napoleon Gheorghe, citat de Gazeta Sporturilor.

Federația Română de Box a reacţionat, prin intermediul unui comunicat de presă, şi a anunţat că a luat la cunoştinţă cele îmtâmplate. Cei patru pugilişti au fost retraşi din competiţia de la Albena.

„Federaţia Romană de Box a luat cunoştinţa de faptul ca ANAD i-a depistat pozitiv, la controlul antidoping din data de 12 septembrie 2017 pe sportivii Pălănceanu Tiberiu Ionuț, Dumitru Marian Ciprian, Lupu Ionuț Marian şi Andreas David, componenţi ai lotului naţional de juniori, cu furosemid, substanţa interzisă aflată in secţiune diuretice şi agenţi mascatori (ea este folosită pentru a pierde rapid în greutate şi pentru a intra în categorie).

Drept urmare, pentru a nu a aduce o umbra asupra Campionatului European de Juniori, in desfăşurare la Albena şi pentru a nu afecta spiritul de fair-play al competiţiei, Federaţia Romană de Box a decis sa ii retragă de la CE Albena 2017 pe cei 4 sportivi, Pălănceanu Tiberiu Ionuț, Dumitru Marian Ciprian, Lupu Ionuț Marian şi Andreas David, împreuna cu trei dintre antrenorii lotului naţional, responsabili de pregătirea echipei naționale.

Toţi se afla in stare provizorie de suspendare până la încheierea anchetei care a fost declanşată astăzi dimineaţa, la câteva ore de la primirea anunţului oficial primit de la ANAD, de către FRB. ANAD a informat AIBA şi EUBC despre acest caz, Federaţia Internaţională de Box(AIBA) urmând a dicta suspendările in cazul sportivilor şi antrenorilor. FRB a luptat şi lupta împotriva dopajului şi nu doreşte sa încurajeze nici o practica incorecta care are ca scop îmbunătăţirea performantelor fizice ale sportivilor, cel mai bun exemplu in acest send fiind faptul ca la recentul Campionat Naţional de Juniori desfăşurat in august 2017 sportivii din lotul naţional au fost testati doping, toate rezultatele fiind atunci negative”, se arată în comunicatul Federaţiei Române de Box.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS