8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCraioveanul Gabriel Preda, căpitan la naționala U17

Craioveanul Gabriel Preda, căpitan la naționala U17

Profesorul Alexandru Teuţan (foto dreapta) este mândru că are o nouă generaţie bună, portarul Gabriel Preda (stânga) ajungând deja la naţională, acolo unde chiar a primit banderola de căpitan (Foto: Claudiu Tudor)
Profesorul Alexandru Teuţan (foto dreapta) este mândru că are o nouă generaţie bună, portarul Gabriel Preda (stânga) ajungând deja la naţională, acolo unde chiar a primit banderola de căpitan (Foto: Claudiu Tudor)

Patru handbaliști de la CSS Craiova, antrenați de profesorul Alexandru Teuțan, au participat la un stagiu de pregătire al naționalei U17. Unul dintre ei, portarul Gabriel Preda, a fost căpitanul naționalei în amicalele cu Serbia. El și alți doi colegi de-ai săi de la Craiova vor merge din toamnă la Centrul Național de Excelență de la Sighișoara.

Școala craioveană de handbal masculin dă din nou jucători la lotul național. Luna aceasta, patru juniori de la CSS Craiova, antrenați de profesorul Alexandru Teuțan, au făcut parte din lotul lărgit al naționalei U17 a României, care a efectuat un stagiu de pregătire la Sfântu Gheorghe.
Este vorba despre portarul Gabriel Preda și de jucătorii de câmp Gabriel Dragomir, Alexandru Țenea și Ovidiu Manea. După cele zece zile de cantonament la Sfântu Gheorghe, antrenorii lotului național au selecționat 18 jucători, pentru o dublă confruntare amicală cu Serbia, la Drobeta Turnu Severin.
Printre ei, și portarul craiovean Gabriel Preda, care a fost desemnat să poarte și banderola de căpitan. Partidele s-au disputat săptămâna trecută, iar tricolorii au câștigat primul meci cu 31-30 și l-au pierdut pe al doilea, cu scorul de 30-28. De la Severin, Gabriel Preda s-a întors pentru câteva zile acasă, la Craiova, iar într-una din zile l-am găsit la antrenamentul echipei sale de club, CSS, sub îndrumarea profesorului Teuțan. Gabriel nu va sta mult în Bănie, pentru că pe 1 septembrie trebuie să fie la Centrul Național de Excelență „Marian Cosma“ de la Sighișoara, acolo unde se află de aproape un an. Și doi dintre coechipierii de la CSS care au fost cu el la Sfântu Gheorghe, Dragomir și Țenea, vor merge la Sighișoara.

Profesorul Teuțan: Au un fizic impresionant

Convocarea a patru juniori din echipa sa la lotul național i-a adus motive de mândrie antrenorului Alexandru Teuțan, care în trecut obișnuia să dea mulți jucători la națională. „Întotdeauna Craiova a avut trei-patru jucători la lotul României, dacă nu mai mulți, începând cu generația lui Cârlogănescu, Șoancă, Gavrilă și Cosman, apoi Șania, Ghionea, Truică și alții. Acum a fost o pauză de vreo 15 ani. Și condițiile de pregătire au fost mai grele, dar acum sper că vom reînnoda această performanță și că în trei-patru ani o să facem o echipă bună de seniori la Craiova, pe scheletul acestei generații de copii născuți în 2002. Sunt copii talentați, băieți cu un fizic impresionant pentru vârsta lor și care cred că vor genera emulație în sânul echipei noastre. Cantonamentul de la Sfântu Gheorghe a fost unul reușit, sportivii au învățat multe lucruri. Acum, trei dintre ei vor pleca la Centrul de Excelență, ceea ce reprezintă o modalitate destul de bună de a pleca în performanță. Au condiții deosebite acolo, nu ca noi, care facem antrenamente noaptea și fără vestiare…“, a spus profesorul Teuțan, pentru GdS.
Emoțiile primului meci oficial

Gabriel Preda
Gabriel Preda

Gabriel Preda nu are 16 ani împliniți. Măsoară 1,93 cm și face handbal de doi ani. A ajuns la naționala U17, iar săptămâna trecută a disputat primele sale meciuri internaționale, purtând banderola de căpitan pe braț. A avut emoții când s-a cântat imnul și ne-a mărturisit că visează să ajungă la o echipă importantă din prima ligă din România. „Au fost primele meciuri internaționale pentru mine. La început am fost emoționat, dar pe parcurs mi-a trecut. Am avut o responsabilitate mai mare pentru că eu trebuia să am grijă de coechipieri, să-i îndrum, să le ridic moralul. Mă înțeleg bine cu ei și cred că de asta m-au ales antrenorii căpitan, pentru că impun ritmul de joc și vorbesc foarte mult cu colegii în teren. Ne-a cântat imnul, a fost emoționant, sunt foarte bucuros că am ajuns acolo. Am ajuns prin muncă. Sper să continui tot așa, să devin din ce în ce mai bun. Visul meu este să ajung la o echipă mare din prima ligă. De un an și nouă luni joc handbal, iar la șapte ani am făcut karate, cam jumătate de an. Acum voi merge la Centru. Este un program aglomerat, dar este bine acolo. Ca să ajungi undeva trebuie să faci sacrificii“, a spus puștiul care are ca idol un portar, Niklas Landin, de la Kiel.

portar gabriel preda meci

Jucătorii de la CSS au plecat în cantonament

Echipa CSS Craiova
Echipa CSS Craiova

În ceea ce privește echipa CSS Craiova, jucătorii au plecat luni într-un cantonament la Bușteni pentru a pregăti noul campionat, de Juniori 2, care ar trebui să înceapă în jurul datei de 15 septembrie. „Anul acesta nu avem mari pretenții pentru că suntem mai mici cu un an și ne vom lupta cu sportivi cu un an sau doi mai mari. Noi avem băieți născuți în 2002 și 2003, pentru că generația de juniori 2 va fi 2001-2002, iar noi nu avem de 2001. La nivelul acestei vârste, un an contează, deoarece copiii nu au încă forța și îndemânarea specifice vârstei. Avem băieți talentați și după ce am avut patru convocați la lot, poate le mai închidem gura unor contestatari și incompetenți din Craiova care au zis că suntem murături. O altă personalitate, între ghilimele, din oraș îmi zicea odată să dau afară ambii portari. Și ei au fost convocați, la un moment dat, la lotul național, iar unul a și fost oprit“, a încheiat profesorul Teuțan.

Galerie foto realizată de Claudiu Tudor:

DSC_0081

DSC_0095

DSC_0106

DSC_0114

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS