8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCleonia Rîciu, la primul său aur balcanic

Cleonia Rîciu, la primul său aur balcanic

După 13 ani de muncă, pentru judoka Cleonia Rîciu a venit și momentul în care să se bucure pentru toate eforturile depuse. Sportiva de 18 ani, legitimată la CS Universitatea Craiova, a devenit, weekendul trecut, campioană balcanică la U21, în cadrul competiției desfășurate în Bulgaria, la Pazardzhik.
Eleva lui Mihai Voinea a concurat la categoria 52 kg. A avut parte de un concurs puternic, dar după patru victorii a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. „Eu și adversara mea din primul meci am fost singurele de la categoria noastră fără tur liber. În finală am învins o turcoaică aflată cu câteva locuri în fața mea în clasamentul mondial“, spune sportiva, care anul acesta va împlini 19 ani. În trecut, ea a mai urcat de două ori pe podium la Campionatul Balcanic. În 2016 obținuse argintul, iar doi ani mai devreme medalie de bronz.

A avut o accidentare la mână

Începutul de an nu a fost unul tocmai bun pentru Cleonia, care a avut o accidentare la mână. Nu a fost la capacitate maximă, dar și așa a avut rezultate bune, cu clasări pe podium. „Am avut o fisură la cotul drept și nu prea am forțat. Am luat totuși două medalii, argint la juniori și bronz la tineret, dar și locul șapte la seniori. Pe plan internațional am un loc 7 la Cupa Europeană de la Lignano“, adaugă Cleonia.
După acele probleme medicale, aurul balcanic a venit ca o descătușare pentru sportiva de la CS Universitatea, un pas spre împlinirea visului său, participarea la Jocurile Olimpice. „Această medalie de aur înseamnă un prim pas spre îndeplinirea visului meu, și o confirmare a muncii mele de atâta timp. Visul meu este să ajung să reprezint România la Jocurile Olimpice și, bineînțeles, să urc pe podium“, mărturisește sportiva, care în urmă cu 13 ani pleca din localitatea Strehaia la Craiova pentru a face sport. În Bănie, tânăra a locuit la internat.

Se pregătește în Poiana Brașov pentru Europene

Acum, Cleonia Rîciu nu a intrat în vacanță. Din Bulgaria ea a plecat în Poiana Brașov, într-un cantonament cu lotul național pentru a pregăti competițiile viitoare. „Primul concurs este sâmbata aceasta, o cupă europeană de juniori în Paks – Ungaria. În septembrie avem Campionatul European, iar până atunci vom mai participa la câteva cupe europene, pentru pregătire și verificare“, a încheiat proaspăta campioană balcanică.
Și alți doi judoka din Craiova, dar de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, au participat la Campionatul Balcanic U21. Rut Badea a ocupat locul patru la categoria 44 kg, iar Cătălin Boța s-a clasat pe locul șapte la categoria 90 kg. Antrenorul celor trei sportivi, Mihai Voinea, a spus că rezultatele sunt mulțumitoare. „Mă bucur mult pentru medalia de aur cucerită de Cleonia Rîciu, mai ales că ea la competițiile interne a avut probleme la o mână. Rut Badea este în ultimul an la cadete și a concurat acum la junioare, iar Boța este în primul an la juniori. A câștigat două meciuri, a pierdut două, nu este rău“, a concluzionat Voinea. Zilele acestea, antrenorul craiovean și elevii săi sunt gazdele unor judoka de la un club din Italia, care au venit la un schimb de experiență.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS