10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCristina Băran, fata cu mănuși de aur

Cristina Băran, fata cu mănuși de aur

Cristina Băran a împlinit ieri 17 ani. Nu şi-a luat liber la antrenament pentru că are planuri mari în 2017: vrea să ajungă la europene şi mondiale şi să-şi apere cele trei titluri de campioană naţională. (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Cristina Băran a împlinit ieri 17 ani. Nu şi-a luat liber la antrenament pentru că are
planuri mari în 2017: vrea să ajungă la europene şi mondiale şi să-şi apere cele trei titluri de campioană naţională. (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Multipla campioană națională la box Cristina Băran a împlinit ieri 17 ani și o bună parte din zi a petrecut-o în sala de antrenament. Sportiva legitimată la Sport Club Municipal (SCM) Craiova are planuri mari pentru acest an și știe că pentru a reuși trebuie să muncească mult. „De ziua mea nu îmi doresc vreun cadou special, mi-am pus dorința să ajung la Europene și Mondiale. Cu muncă, orice se poate realiza“, ne-a mărturisit sportiva cu alură de balerină.
Cristina a venit la box în urmă cu patru ani și jumătate. Fratele ei practica acest sport și a fost curioasă să încerce și ea, să vadă dacă îi place. Într-o zi s-a dus cu fratele său, și el medaliat, la antrenament la maestrul Ion Joița, și acela a fost începutul ei în sportul de performanță. „La început, părinții nu prea au fost de acord să mă duc, dar până la urmă m-au lăsat. Eram curioasă să văd cu ce se mănâncă acest sport, iar după primul antrenament mi-am dat seama că îmi place. La primul meci am avut multe emoții, dar încurajările celor din jur m-au făcut să câștig“, a povestit Cristina, o fată timidă, cu trăsături frumoase, despre care, când o vezi prima dată, nu-ți vine să crezi că face box.

Se antrenează cu băieții

_DSC0021

La junioare, sportiva de la SCM Craiova a dominat competițiile naționale la categoria ei de greutate. În 2015, ea a devenit campioană națională și a obținut locul doi la Cupa României, iar anul trecut a câștigat și cupa, și campionatul. La acestea se adaugă un loc cinci la Europene (2015). Antrenorul său spune că Cristina este un sportiv model. „Cu Cristina muncesc cel mai mult, pentru că promite și va demonstra în timp că are potențial. Face șase-șapte antrenamente pe săptămână și niciodată nu zice că nu mai poate“, a explicat Joița. Principala problemă a celor doi este că fata nu are colege de antrenament și trebuie să se pregătească alături de băieți, iar la competițiile oficiale vin puține sportive. „Ea este foarte bună și nu găsește adversare pentru sparringuri. Am avut multe fete în sală și nu au rezistat. Cristina lovește tare și fetele nu mai vin. Sunt fricoase, pentru că Cristina lovește ca un băiat. Acum a trecut la tineret, iar la sfârșitul acestei săptămâni mergem la o selecție la Slatina, mai mult un sparring. M-am bucurat anul trecut că a avut și ea trei meciuri la Campionatul Național. Le-a bătut pe toate trei adversarele, pe două înainte de limită, pe una la puncte. Numai așa progresează, când are multe meciuri în picioare“, a adăugat antrenorul.

_DSC0030

Și-a învins prietena în finala Campionatului Național

În 2015, în finala Campionatului Național, Cristina Băran a învins-o chiar pe colega sa de club și totodată cea mai bună prietenă, Liliana Tudor.
„Eram prietene bune, dar așa este în box. Ne încurajam una pe alta, dar până la urmă ne-am dat și pumni“, și-amintește tânăra. „Nu am vrut să stau în colț la nici una atunci. Până la urmă am stat la Cristina, să o țin să nu o lovească tare. În a doua repriză, a scăpat un pumn și s-a terminat meciul. Acum Liliana nu mai face sport“, a rememorat Joița. Cele mai multe pugiliste din România sunt la clubul Steaua, ele fiind și la loturile naționale. Cristina nu a avut parte până acum de un cantonament cu lotul național. Schimbă păreri cu colegele din țară pe internet și tot acolo caută meciuri ale marilor pugiliste ale lumii pentru a se inspira. Antrenorul său ar lăsa-o să plece la alt club unde sunt mai multe fete, dacă ar ști că este bine pregătită: „Aș da-o la alt club, să aibă cu cine face la mănuși, dar la un antrenor care știu că merită. Dacă nu, rămâne aici. Eu sunt capabil să muncesc cu ea. Am luat-o de la zero și am făcut progrese“.

_DSC0027

A câștigat Miss Boboc și este pasionată de gătit

Când nu este la antrenament, Cristina merge la școală. Este elevă a Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, specializarea bucătar-ospătar. „Îmi place mult să gătesc și fac prăjituri amandine foarte bune. La școală sunt mai retrasă, timidă cu persoanele pe care nu le cunosc. Colegii mă văd ca o fire sensibilă“, s-a descris campioana.
În clasa a IX-a, la îndemnul profesorilor și al colegilor, Cristina a participat la concursul de miss al școlii și a câștigat.
Peste câțiva ani, sportiva din Bănie se vede antrenoare de box și cu vitrina plină de medalii. Și antrenorul său, campion european, visează la noi performanțe. „Nu am mai scos de mult la Craiova un campion european sau medaliat la Mondiale. Muncesc mult cu sportivii mei, pun multă pasiune și vreau să scot un campion european sau mondial“, a spus Joița, care anul trecut a fost angajat la noua secție de box de la SCM Craiova, după ce aproape un deceniu fusese antrenor voluntar la CSM Craiova.

_DSC0010

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS