13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportClaudia Ștef, liberă să concureze!

Claudia Ștef, liberă să concureze!

Claudia Ștef a scăpat de suspendarea provizorie (Foto: Arhiva GdS)
Claudia Ștef a scăpat de suspendarea provizorie (Foto: Arhiva GdS)

Mărșăluitoarei de la CSM Craiova i-a fost ridicată suspendarea provizorie și rămâne de văzut dacă COSR se va răzgândi și o va trimite la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

În primăvară, sportul românesc a fost zguduit de anunțuri succesive cu privire la sportivii care au picat testul antidoping. Printre ei se afla și atleta craioveană Claudia Ștef, depistată pozitiv cu Meldonium. Pentru mărșăluitoarea de la CSM Craiova, calificată la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, vestea a picat ca un trăsnet. A urmat o suspendare provizorie, dar la sfârșitul lunii mai, Elisabeta Lipă, ministrul tineretului și sportului, dezvăluia faptul că Claudia Ștef și alt atlet depistat pozitiv cu Meldonium, săritorul în înălțime Mihai Donișan, vor fi reabilitați, deoarece au o concentrație mică de substanță la testul antidoping.
Informația oferită de Lipă s-a adeverit. Lui Donișan, sportiv calificat și el la Jocurile Olimpice, i-a fost ridicată suspendarea provizorie miercuri, iar craioveanca Claudia Ștef a anunțat ieri că a primit și ea decizia oficială de revocare a suspendării provizorii. Asta înseamnă că poate concura din nou, dar rămâne de văzut dacă cei doi atleți valoroși ai României vor participa la competiția supremă care va avea loc în luna august în Brazilia, deoarece COSR a decis în 10 iunie că nici un sportiv asupra căruia planează suspiciuni de doping nu va face deplasarea la Rio de Janeiro.

E convinsă că și rezultatul final îi va fi favorabil

După aflarea veștii că nu mai este suspendată, Claudia Ștef a mărturisit că a traversat o perioadă dificilă și le-a mulțumit celor care i-au fost alături și i-au acordat prezumpția de nevinovăție. Totodată, Claudia, una dintre cele mai longevive mărșăluitoare din lume, a spus că este încrezătoare că și decizia finală îi va fi favorabilă. „Ridicarea suspendării este tot provizorie, până la terminarea cercetărilor făcute de către WADA, asupra timpului de eliminare din organism a substanței, rezultat ce sunt convinsă că-mi va fi favorabil. Doresc să mulțumesc tuturor acelora care mi-au acordat prezumția de nevinovăție și mi-au trimis mesaje de încurajare, în cea mai grea perioadă pe care am trăit-o! Vreau să menționez clar și fără echivoc, pentru toți aceia care își dau cu părerea despre toate și orice, că nu mă consider vinovată și orice comentarii ar face nu mă interesează“, a spus sportiva de 38 de ani.

„Am greșit, am citit prea târziu lista interzisă“

Claudia a ținut să menționeze că în perioada în care a luat Meldonium acesta nu era interzis și că singura sa vină este aceea că a citit prea târziu, în luna decembrie, lista interzisă pentru 2016. „Acest medicament, ca oricare altul pe care l-am folosit, atunci când l-am luat ultima dată nu era interzis. Inepția pe care o spun unii «deștepți», cum că „dacă se dopează toată lumea, de ce să nu o fac și eu?”, nu stă în picioare dintr-un singur motiv: nu iei un medicament care nu este interzis cu dorința ascunsă de a te dopa! Majoritatea sportivilor înghit medicamente (susținătoare de efort) de tot felul, asigurându-se în același timp că nu sunt interzise. Dar, cum sunt o persoană care mi-am asumat întotdeauna greșelile, mi-o asum și pe asta, anume că am citit mult prea târziu, în luna decembrie, lista interzisă pentru 2016, moment în care am și renunțat la medicament, dar, dat fiind faptul că se elimină foarte greu, a dus la rezultatul pozitiv din luna aprilie. Vă mulțumesc încă o dată pentru susținere, sunt foarte mândră de cariera mea sportivă, cu bune și rele, și vreau să vă asigur că întotdeauna am concurat în spiritul fair-play“, a mai spus Claudia Ștef, care acum așteaptă să vadă dacă cei de la COSR se vor răzgândi și o vor reprimi în lotul pentru Jocurile Olimpice.
Agenţia Mondială Anti-Doping a adăugat Meldonium pe lista medicamentelor interzise la începutul anului 2016 şi de atunci peste 150 de sportivi, în special din Rusia, au fost testaţi pozitiv cu Meldonium, care creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS