10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCraiova, la masa bogaților din voleiul european

Craiova, la masa bogaților din voleiul european

Voleibaliştii de la SCM-U Craiova vor evolua, în premieră, în Liga Campionilor (Foto: Claudiu Tudor)
Voleibaliştii de la SCM-U Craiova vor evolua, în premieră, în Liga Campionilor (Foto: Claudiu Tudor)

Echipa masculină de volei SCM-U Craiova s-a înscris în Liga Campionilor, cea mai importantă competiție europeană intercluburi. Campionii României vor participa direct în grupe, alături de cele mai valoroase 19 formații de volei masculin de pe continent.

Formația olteană, antrenată de Dan Pascu și Claudiu Mitru, va participa în premieră în Liga Campionilor, după ce luna trecută a realizat o altă premieră, cucerind titlul național. Oltenii au mai evoluat în ultimele două sezoane în Europa, dar în Cupa CEV.
Anunțul participării în Liga Campionilor a fost făcut ieri de antrenorul Dan Pascu și de căpitanul echipei Laurențiu Lică, iar decizia a fost luată după o discuție între reprezentanții clubului SCM și cei ai primăriei și consiliului local, instituții ce finanțează clubul care anul acesta împlinește zece ani. Taxa de înscriere în Ligă a fost de 25.000 de euro.
„Ne-am înscris în Liga Campionilor, cea mai prestigioasă competiție la nivel european, iar acest lucru ne onorează și totodată presupune eforturi foarte mari, financiar și organizatoric. Datorită punctajului bun obținut de echipele românești în cupele europene, noi ne clasăm pe locul opt, fapt care ne-a ajutat să participăm direct în grupele finale ale Ligii Campionilor. Vor fi cinci grupe de câte patru echipe, iar asta înseamnă că facem parte din primele 20 de echipe din Europa. Vor fi câte trei formații din Rusia, Italia, Polonia și Turcia, iar direct în grupe mai suntem noi, alături de campioanele din Franța și Belgia, iar restul vor veni din calificări. Înainte de a lua hotărârea de a ne înscrie în Liga Campionilor, am analizat foarte bine situația. Ne-am consultat și la nivel de club, și la primărie cu persoanele în măsură să ne spună ce avem de făcut. Faptul că ne-am înscris ne obligă să ne facem o echipă, în așa fel încât să facem față cerințelor competiției“, a spus antrenorul Dan Pascu.
Tragerea la sorți a grupelor va fi pe 9 iunie, la Roma, iar meciurile vor începe în luna noiembrie. SCM-U Craiova va disputa trei partide pe teren propriu și trei în deplasare. Pentru jocurile din Polivalentă, oltenii trebuie să închirieze din străinătate un sistem challenge, cu 8-12 camere cu slow motion, cu operatori și un ecran gigant pentru reluări. În cazul în care SCM-U nu se va califica mai departe, nu va mai putea continua într-o altă competiție inferioară, cum ar fi Cupa CEV.

Lică: Ce frumos! Joc la Craiova în Liga Campionilor!

Căpitanul oltenilor, Laurențiu Lică, a mărturisit că a primit cu entuziasm vestea că va juca cu SCM-U Craiova în Liga Campionilor.
„Nu am mai evoluat într-o competiție așa importantă. Este o premieră și pentru mine și nu poate fi nimic mai frumos decât să joc la Craiova în Liga Campionilor. Suntem conștienți că așteptările sunt mari, nu ne prezentăm acolo doar pentru a face figurație pe teren. Știm că trebuie să facem meciuri foarte bune și să arătăm că voleiul românesc intercluburi a crescut. Și Constanța a făcut în anii trecuți o figură frumoasă, iar anul acesta ne revine nouă această obligație. Acum, cel mai important este să menținem nucleul echipei, dar să aducem și întăriri, dacă avem pretenții la această competiție“, a spus cel poreclit „Lolo“, care acum se bucură de vacanță după un sezon încărcat.

Încep negocierile cu jucătorii

Antrenorul Dan Pascu a purtat discuții preliminare cu jucătorii, care au făcut parte din echipa ce a obținut titlul și consideră că participarea Craiovei la Liga Campionilor reprezintă un atu la negocierile cu voleibaliștii care vor să rămână. „Unii m-au întrebat dacă vom juca în Ligă, dar la momentul respectiv nu am știut ce să le spun. Acum consider că după ce am aflat că vom participa este un lucru benefic să deschidem discuțiile cu jucătorii. Majoritatea și-au exprimat intențiile să continue la Craiova, dar în viitorul apropiat rămâne să ne organizăm și din punct de vedere al lotului. La momentul actual nu am nici o certitudine“, a completat antrenorul oltenilor.
Pentru a acoperi cheltuielile legate de participarea echipei în Liga Campionilor, consiliul local va face o rectificare bugetară în această vară.

S-a schimbat sistemul competițional și s-a dat liber la străini

Marți a avut loc Consiliul Director al Federației Române de Volei și s-au luat câteva decizii importante. Astfel, în noul sezon al Diviziei A1, nu se va mai juca sistem play-off, ci tur-retur, cu 22 de etape, apoi primele șase echipe vor juca într-o grupă, iar cele de pe locurile 7-12 în cea de-a doua. Turneele încep cu punctele acumulate de echipe în sistemul regulat.
O altă modificare este aceea că s-a dat liber la străini. Dacă până acum o echipă putea avea în lot maximum șase jucători sau jucătoare din străinătate, din următoarea ediţie a campionatului o formaţie poate avea un număr nelimitat de voleibaliști de peste hotare. Antrenorul Dan Pascu, care este și selecționerul României, a spus că această decizie nu înseamnă mare lucru: „Nu cred că va fi o invazie de străini. Îngrădește posibilitatea românilor de a prinde echipa de bază, dar pe de altă parte străinii ridică nivelul campionatului, televiziunile sunt mai interesante, sponsorii încep să investească mai mult, interesul din partea publicului devine mai mare“. Tot pe această temă, căpitanul SCM-U Craiova a avut o cu totul altă părere: „Pentru jucătorii români este o problemă. Când va merge la negocieri, vor fi ultima roată la căruță. Poate din punctul de vedere al conducătorilor de club este mai bine că pot cumpăra jucători mai ieftin, dar pe viitor pentru națională este mare problemă. Migrează jucători străini, din Serbia cei mai mulți, vin pe contracte nu foarte mari. Dacă nu se va schimba nimic în viitorul apropiat, va fi un rezultat dezastruos pentru toți jucătorii români convocați la națională“.
Noul sezon din Divizia A1 va debuta în 8 octombrie, iar Craiova va juca prima rundă pe terenul formației din Baia Mare.

În decembrie vor lupta pentru Supercupa României

În luna decembrie, SCM-U Craiova va lupta pentru primul trofeu al noului sezon, Supercupa României. Campionii vor întâlni pe ACSVM Zalău, câștigătoarea Cupei României, pe 3 sau 4 decembrie, pe teren neutru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS