24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportLoredana Dinu: „La Londra am fost euforice, la Rio luăm lucrurile pas cu pas“

Loredana Dinu: „La Londra am fost euforice, la Rio luăm lucrurile pas cu pas“

Ana Maria Popescu, Loredana Dinu, Simona Gherman şi Simona Pop se pegătesc la Craiova  în această perioadă
Ana Maria Popescu, Loredana Dinu, Simona Gherman şi Simona Pop se pegătesc la Craiova
în această perioadă

Componentele naționalei de spadă a României se află în această perioadă în Craiova. La sfâșitul săptămânii trecute, sportivele pregătite de craioveanul Dan Podeanu au participat la Campionatul Național, iar săptămâna aceasta vor continua pregătirea în sala de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu”. Loredana Dinu a rămas singura spadasină din Bănie ce face parte din lotul României, care în luna august ne va reprezenta la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Multipla campioană mondială și europeană, care luna trecută a împlinit 31 de ani, a vorbit într-un interviu despre cum decurge pregătirea.
GdS: Loredana, ai concurat din nou acasă, dar pentru clubul Dinamo București. Ați luat medalia de argint la echipe, dar ați fost destul de aproape să învingeți Steaua. Ar fi fost o surpiză mare victoria ta și a colegelor?
Loredana Dinu: Având în vedere că de câțiva ani ne-au bătut, acum ar fi fost o surpriză dacă le învingeam. Mă bucur că măcar ne-am încercat acțiunile, că au fost asalturi cu conținut și că a fost spectaculos pentru cei din tribună. Noi am făcut ce am putut.
GdS: Tu te-ai descurcat foarte bine în disputele cu stelistele, colegele tale de la lot.
L.D.: La echipe este mai puțin important care este pe plus la index, contează ca la final scorul să fie în favoarea echipei tale. A fost greu, ne cunoaștem foarte bine, și cele de la Steaua au fost foarte puternice. Sper să ne luăm și noi revanșa, poate la Cupa României.
GdS: Dinamo a devenit deja o forță în spadă feminină.
L.D.: Nu sunt de foarte mult timp la Dinamo, dar mă bucur că am găsit acolo oameni în care să am încredere și împreună cu fetele să facem o echipă puternică, într-un continuu progres.
GdS: Campionatul Național a fost un antrenament util pentru ce urmează în lunile următoare?
L.D.: Pentru mine a fost un antrenament foarte util, mai ales că în ultima perioadă am avut niște antrenamente mai personalizate. De aceea am și ales să rămânem în cantonament la Craiova, pentru că era campionatul național aici, beneficiem și de ajutorul băieților de la CS Universitatea sau CSM Craiova din sală, iar acest cantonament din Bănie este unul dintre preferatele noastre.
GdS: Sunteți în grafic cu pregătirea?
L.D.: Da. Programul va fi din ce în ce mai încărcat până la Rio. Urmează câteva competiții, printre care și Europenele. Obiectivul principal este la Rio, dar atâta timp cât mergem la Europene, ne dorim să venim cu o medalie și vrem să fie ca un test pentru Rio.
GdS: În 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra toată lumea vedea echipa României campioană olimpică, dar ați încheiat competiția doar pe locul șase. Acum nu vă mai aventurați în pronosticuri?
L.D.: Au rămas sechele după Londra și de aceea eu m-am și întors la scrimă, pentru că am avut o pauză după JO din 2012. Cumva ne-am lăsat duse de euforia tuturor, pentru că nu am mai ținut ce este al nostru în familia scrimei, ci cumva, fără să vrem, ne-au influențat și presiunile presei, și rezultatele, pentru că eram duble campioane mondiale și eram favorite, dar ne-am lăsat duse de val.
Acum consider că nu suntem în aceeași situație, ci pur și simplu luăm lucrurile pas cu pas. Vedem fiecare concurs în parte, iar la Rio ne dorim doar să fim în formă, să ne simțim bine, să ne bucurăm de meci, și, cu siguranță, vor veni și rezultatele. Atunci am fost euforice, stresate și am lăsat panica să iasă la suprafață când am fost conduse. Într-un meci poate oscila scorul, dar când a intrat panica deja e ca și pierdut.
GdS: Pot apărea surprize la Rio, jucătoare care să iasă din anonimat chiar atunci?
L.D.: La individual mai pot apărea surprize, adică spadasine care nu au fost poate în toată cariera lor în primele opt să ia medalie. Spada mai permite, contează foarte mult cum îți merge în acea zi și cât de concentrată te menții pe parcursul concursului. La echipe mai puțin se întâmplă.
GdS: Delegația României pentru Rio este mult mai puțin numeroasă decât la Londra, iar previziunile sunt sumbre în ceea ce privește numărul de medalii pe care le-ar putea opține sportivii din țara noastră…
L.D.: Încercăm să ne ținem departe de toate aceste vești negative, care ne pot afecta și pe noi. La mine acesta va fi unul dintre cele mai importante momente din viața mea și prefer ca toate veștile negative să le opresc la intrare pentru a nu mă afecta. Era clar că se va întâmpla ceva de acest gen, probabil că cel mai rău nu este acum, ci după Rio, dar am văzut că încep să se caute soluții. Cu siguranță, eu dacă voi mai putea ajuta în continuare scrima o voi face, o voi promova cât de mult pot. Este puțin trist. Acum, în întrecerea individuală la Campionatul Național, am fost 36 de sportive. Când eram mai micuță, era sala plină și atunci, Craiova fiind o forță a rămas în top, dar alte orașe care aduceau medalii scrimei s-au mai pierdut. Sper să se remedieze situația, dar nu sunt decizii pe care le iau eu, ci trebuie făcut un program mai elaborat.

Nici o medalie pentru cluburile craiovene

Duminică s-a tras cortina peste o nouă ediție a Campionatului Național de spadă seniori, feminin, în sala LPS „Petrache Trișcu“ din Craiova, dar reprezentantele cluburilor din Bănie nu au reușit să urce pe podium. La individual s-au prezentat 36 de sportive, iar podiumul a arătat astfel: 1. Simona Gherman (Steaua București), 2. Simona Pop (Steaua București), 3. Ana Maria Popescu (Steaua București), 3. Amalia Tătăran (Dinamo București). În primele opt s-au clasat spadasine din Craiova, chiar dacă două dintre ele reprezintă acum alte cluburi: 5. Bianca Mitricof (CSM Craiova), 6. Raluca Sbârcia (CS Universitatea Craiova), 7. Loredana Dinu (Dinamo), 8. Claudia Năboiu (CSM Oradea). 20 dintre cele 36 de sportive au fost din Craiova. În întrecerea pe echipe s-au prezentat opt formații, s-a tras după sistemul fiecare cu fiecare, iar la final s-a alcătuit clasamentul. Medaliile de aur au fost câștigate de către Steaua, care a obținut șapte victorii în tot atâtea partide. Pe locul doi s-a clasat Dinamo, iar medaliile de bronz le-au revenit celor de la CSM Oradea. CS Universitatea Craiova (Alexandra Deciu, Diana Ionele, Raluca Sbîrcia, Alexandra Ionică-Cârstea) a ocupat locul patru, după ce anul trecut obținuse medalie de argint. CSM Craiova (Ileana Cătălina, Bianca Mitricof, Roxana Iliescu) a ocupat locul cinci, LPS „Petrache Trișcu“ 1 (Andreea Dinuț, Claudia Durău, Cristina Matache) a ocupat locul șapte, iar LPS „Petrache Trișcu“ 2 (Ana Maria Birtu, Greti Găman, Bianca Păuna, Alina Văduva) s-a clasat pe locul opt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS