10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportLui Boldici nu-i e frică, Craiova se ridică

Lui Boldici nu-i e frică, Craiova se ridică

Gabi Boldici crede că trupa lui Mogoşanu poate reveni pe locul şapte în viitoarele etape (Foto: Arhiva GdS)
Gabi Boldici crede că trupa lui Mogoşanu poate reveni pe locul şapte în viitoarele etape (Foto: Arhiva GdS)

Fostul mare portar al Craiovei, Gabi Boldici, a acordat un amplu interviu pentru GdS, în care a vorbit despre CS Universitatea, despre posibila implicare a lui Victor Pițurcă la gruparea din Bănie, a analizat luptele din play-off-ul și play-out-ul Ligii I și a cântărit șansele României de a trece de faza grupelor la CE din Franța.
GdS: V-ați „rupt“ de fotbal de ceva vreme… Ce mai faceți, cu ce vă lăudați?
Gabi Boldici: Sunt bine. Vizitez mult acum. Am fost în Italia, Spania, iar zilele următoare o să merg în Israel. Eu am mai fost plecat, dar soția nu a fost. Și una e să te duci și să vizitezi, și alta e să te duci cu fotbalul. Cu fotbalul, te cazezi la hotel, faci antrenament și susții meciuri. Nu vezi decât terenul și hotelul. Acum e altceva, am fost și am văzut Vaticanul de trei ori și m-aș duce întruna, așa de mult m-a impresionat.
GdS: Cum vedeți situația de la CS Universitatea Craiova, echipa ocupă un loc mult sub așteptări…
G.B.: Da, așa este. A fost o cădere, au fost și schimbările de antrenori, iar acestea dăunează câteodată echipei. Băieții nu au avut un antrenor pentru o lungă perioadă. În plus, au și plecat câțiva jucători valoroși și nu a venit nimeni să-i înlocuiască. Dar eu am încredere în echipă. Am fost la două meciuri, cu CFR Cluj și la cel cu Botoșani, care a fost foarte frumos, cu toate că au jucat în zece oameni. Cu timpul, patronii vor face niște transferuri și de la anul se vor putea bate pentru o cupă europeană.

„E bine că avem echipă, așa cum e ea“

GdS: Ar trebui să bage adânc mâna în buzunar?
G.B.: Nu mă bag eu, asta e treaba lui Mihai (Rotaru – n.r.). Are și el problemele lui și trebuie să și le rezolve. Până la urmă, e bine că avem echipă, așa cum e ea. Altul poate se retrăgea și zicea „Domnule, nu mă mai bag, pentru că am probleme“. Dar și lotul care este acum, eu zic că este bun și trebuia să fie pe locul patru sau cinci.
GdS: De cine vă place din echipă?
G.B.: Îmi plac mult Vătăjelu, Mateiu și Bancu. Ivan este în scădere. Mie îmi plăcea extraordinar de mult, dar nu mai are realizări. Poate îl apasă și treaba asta cu dorința de participare la CE din Franța. Vrea să facă multe ca să ajungă acolo și tocmai de asta nu găsește uneori soluțiile. Dar este un fotbalist foarte talentat. Nu știu dacă face trei milioane de euro, nu mă pricep la sume. Îmi mai place de Zlatinski, dar parcă și el are o cădere, rezultată poate din accidentările și suspendările avute. Mai este Iliev, un fotbalist foarte bun și util echipei. Dacă te uiți atent, este un lot bun la Craiova, comparativ cu alte echipe.
GdS: Din păcate, jocul lasă de dorit în ultima vreme.
G.B.: Au fluctuații de formă, alternează meciurile bune cu cele mai puțin bune. Spre exemplu, cu Botoșani au câștigat în zece oameni și după echipa a mers la Iași și a pierdut cu 3-0. Poate că de la vară, completând lotul cu câțiva jucători buni aduși, se poate vorbi de performanță. Urmează să fie gata și stadionul cel nou și normal ar fi să avem și o echipă frumoasă. Să nu pățim ca ăia de la U Cluj… Și mai sunt exemple. Craiova e Craiova, nu avem voie să facem asemenea greșeli. Îmi pare rău totuși că au fost pe locul șapte, care duce în Liga Europa, și nu au reușit să rămână acolo. Trebuie să muncească mai mult, să prindă încredere și să forțeze pe acest final să revină, pentru că îți dă altă stare să joci în cupele europene.
GdS: Vine un meci cu Voluntariul, o echipă care a „înviat“ în play-out. Cum îl prefațați?
G.B.: La un moment dat se gândeau la cupele europene, nu l-ai văzut pe Mitică Dragomir ce zicea?! Nu i-am văzut pe băieți la antrenamente, ca să iau pulsul, i-am văzut la două jocuri pe viu și restul la tv, dar am încredere că pot câștiga. Nu le dau eu sfaturi lui Mogoșanu și Naicu, dar meciurile ăstea trebuie să le joci care pe care.

Nu știe de o revenire a lui Pițurcă la Craiova

GdS: Dacă ați fi solicitat, v-ați implica la CS Universitatea Craiova?
G.B.: Momentan nu mi s-a propus nimic și stau deoparte. Eu am o colaborare cu „Piți“ (Victor Pițurcă – n.r.), dar sigur că el nu ar zice să nu mă duc la o echipă până când revine în țară. Dacă mi s-ar cere, totuși, cred că aș veni, pentru că aici am crescut, aici m-am format și ca om, și ca jucător. Craiova mi-a dat multe și poate și eu i-aș da ceva înapoi, astfel am fi chit.
GdS: V-ar tenta o funcție de conducere sau tot în iarbă v-ar plăcea?
G.B.: În iarbă, fără doar și poate. În conducere nu pot. Nu-mi place la birou și stând acum departe de gazon mi-e puțin dor. Bine, eu nu am plecat cu „Piți“ în Arabia Saudită din cauza mea, ca să zic așa. Nu am vrut să merg cu el la Al Ittihad, pentru că nu suportam căldurile care sunt acolo, era prea departe și, în plus, am un nepot de care sunt atașat foarte tare. Mi l-am dorit enorm. Stând numai prin cantonamente, eu n-am știut cum a crescut fetița mea. Și așa, am stat și eu să văd cum crește nepotul meu.
GdS: Că tot ați pomenit mai devreme de Victor Pițurcă, se vorbește tot mai intens că de la vară s-ar asocia cu Mihai Rotaru și că ar pune umărul la reclădirea clubului.
G.B.: Eu vorbesc tot timpul cu el, dar nu mi-a zis de așa ceva. Am mai auzit treaba asta, dar nu știu nimic. Momentan, el are contract doi ani și jumătate cu Al Ittihad. Poate să nu aibă rezultate și să-l dea afară, atunci cred că s-ar gândi la ceva. Dar eu văd că merge bine treaba, echipa e pe locul trei, cu posibilități de a mai urca în clasament. Rămâne la ei, pentru că în Liga Campionilor Asiei merg trei echipe în cupe și oamenii sunt mulțumiți de el până acum. La vară, când se trage linie, o să știm dacă-l vor în continuare sau nu. În plus, el mai are de disputat finala Cupei Regelui și aia se dispută când vrea regele, când e liber. Așa e, nu glumesc! Mi-a zis: „Băi Gabi, aici nu se programează. Finala se ține când vrea regele“. La cum s-a implicat până acum Mihai (Rotaru – n.r.), va face tot posibilul să creeze o echipă bună la Craiova și să nu mai auzim de play-out, ci de play-off, să ne batem și noi acolo, sus.

„Liga I este un campionat slab“

GdS: Ce ziceți de Liga I, un campionat cu multe echipe aflate în insolvență și cu un fotbal destul de sărac în realizări în ultimul timp.
G.B.: Un pas pentru deciderea titlului a fost victoria Astrei în fața Stelei. Dar dacă facem niște calcule, pentru că mai sunt trei etape de jucat, orice este posibil. Astra trebuie să mai ia patru puncte, ca să fie sigur campioană. Și la retrogradare lucrurile sunt destul de clare. Nu se pune problema în privința Craiovei. Acolo sunt echipele alea din spate, care nu cred că scapă, dar ele trebuie să lupte și să spere până în ultima etapă. Trebuie să încerci, pentru că se mai întâmplă să se retragă câte o echipă, o mai penalizează și poți să profiți. Nu avem atâtea exemple în anii trecuți? Cu Sportul nu mai știți cum a fost? Că au retrogradat-o și a rămas Pandurii Târgu Jiu pe prima scenă. Să fim sinceri, Liga I este un campionat slab.

„O să ieșim din grupe“

GdS: Iată-ne, în sfârșit, la un turneu final cu echipa națională. Ce va fi în Franța?
G.B.: Cred că vom face o figură frumoasă și o să ieșim din grupe, pentru că am căzut totuși într-o grupă bunicică. Nu trebuie însă să neglijăm echipa Albaniei, care este în reconstrucție. Noi am jucat un amical cu ei în Elveția și abia i-am bătut cu 1-0. Și ce probleme i-a pus și Portugaliei în preliminarii… Dar avem o grupă accesibilă, sunt șanse mari să accedem în fazele superioare. Chiar dacă excluzi Franța, poți să le bagi pe Elveția și Albania.
GdS: Cum vi s-a părut selecția făcută până acum?
G.B.: Tot timpul au fost și vor fi discuții pe această temă. De ce nu l-ai luat pe ăla că a dat gol, pe celălalt că a jucat mai bine. E problema selecționerului și a secunzilor săi. Ei știu cel mai bine ce jucători au urmărit și care a fost randamentul fiecăruia. Pe noi ne trimitea „Piți“ la meciuri, veneam cu rapoartele făcute și apoi vedea și el jocul de
două-trei ori. Acum, în Liga I, cel mai bun atacant este Alibec, și îl forțează. Dar dacă merge la turneul final și nu face nimic, oalele se sparg în capul selecționerului. Ducem lipsă de atacanți în România, pentru că sunt mai mulți străini. Pentru Ivan și Alibec, o participare la CE le-ar da un moral fantastic pentru următorii ani. Și Stanciu a făcut un meci bun și toată lumea zicea că am găsit jucătorul cu numărul 10, dar în meciul cu Astra ce a jucat? Trebuie să-l lăsăm pe selecționer să decidă lotul pentru Euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS