12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMarius Licuț, atletul cu brațe de fier

Marius Licuț, atletul cu brațe de fier

Marius Licuţ (stânga) a obţinut două medalii la campionatul naţional de skandenberg. Colegul său de antrenament,  Marin Tabacu, s-a întors acasă cu o medalie de argint. (Foto: Traian Mitrache)
Marius Licuţ (stânga) a obţinut două medalii la campionatul naţional de skandenberg. Colegul său de antrenament,
Marin Tabacu, s-a întors acasă cu o medalie de argint. (Foto: Traian Mitrache)

Craioveanul Marius Licuț practică în paralel atletismul și skandenbergul și câștigă medalii la ambele sporturi

Atletismul a fost prima iubire pentru Marius, iar la competițiile de skandenberg participă de aproximativ doi ani. Recent, sportivul de 19 ani a obținut două medalii de aur la Campionatul Național de skandenberg la Codlea, la tineret, categoria 65 kg. Asta în condițiile în care se pregătește fără antrenor, iar în Craiova are doar doi parteneri de antrenament.
La fel ca mulți adolescenți de vârsta sa, în perioada liceului, mai ales în pauzele dintre ore, Marius Licuț făcea meciuri de skandenberg cu colegii. Pierdea cam de fiecare dată, iar asta l-a ambiționat. „Practic acest sport din 2014 și m-a motivat faptul că eram printre cei mai slabi din școală la skandenberg. Am vrut să mă antrenez și să-i bat pe toți. Am căutat pe internet tot felul de antrenamente, ce tactici se aplică, ce grupe de mușchi trebuie lucrate, apoi mi-a zis cineva că există competiții naționale și m-am înscris și eu“, își amintește sportivul, care în 2015 a cucerit o medalie de bronz la brațul drept și locul patru la brațul stâng. Anul acesta și-a depășit performanța și după ce a cucerit două medalii de aur își dorește să participe la Campionatul European de la București, dar și la Campionatul Mondial, programat în toamnă în Bulgaria.

DSC_3926
La un Campionat Național de skandenberg vin, de regulă, cam 500 de sportivi, iar din Craiova participă frecvent doar Marius Licuț și colegul său de antrenament, Marin Tabacu. Acesta din urmă a obținut la campionatul de la Codlea medalie de argint la brațul drept, tot la tineret, categoria 65 kg. „Fac din 2013 skandenberg, iar anul trecut am ieșit dublu campion național la juniori, iar la Tiger Classic am obținut locul trei, la ambele brațe. Brațul stâng l-am avut rupt când eram mic și deși îl antrenez nu îmi pun prea mari speranțe în el“, a spus Tabacu.

DSC_3927

Pasiune hrănită cu bani din propriul buzunar

Licuț, împreună cu Tabacu și un alt coleg, Ștefan Albu, au pus bani pentru a-și achiziționa o masă de skandenberg, indispensabilă, iar antrenamentele le desfășoară într-o sală de forță aflată în fostul sediu al Poștei de pe Calea București. I-ar ajuta foarte mult să aibă mai mulți parteneri de antrenament, iar pentru a se perfecționa merg la Caracal, acolo unde numărul practicanților de skandenberg este mult mai mare. „Eu și colegii mei am achiziționat masa de skandeberg de la Caracal. Fără ea nu aveam ce face, pentru că trebuie să-ți pui tehnica la punct. La skandenberg poți merge și pe cont propriu la concurs, fără să fii legitimat la un club, dar este foarte greu, pentru că plătim tot din banii noștri. Căutăm sponsor, dar este greu să găsim. La Campionatul Național ne dau doar diplomă, medalie și câteva suplimente, nu și premii în bani. Pe lângă Campionatul Național, sunt mai multe competiții Tiger Clasic în țară“, a mai spus Licuț.
„Este foarte dificil să ne antrenăm la Craiova, mergem la Caracal să ne pregătim cu adversari mai buni, dar și în alte orașe pentru a ne consulta cu alți practicanți“, l-a completat Tabacu.

DSC_3932

Atletismul l-a ajutat în skandenberg

Marius Licuț alocă timp egal antrenamentelor de skandenberg și atletism. „La atletism acum este mai greu, că nu avem pistă în Craiova. Mă antrenez prin parcuri și pe la Facultatea de Educație Fizică și Sport. La atletism am rezultate naționale foarte bune, zic eu. Am obținut medalie de bronz la naționalele de juniori 3, în proba de 100 de metri. Acum am fost legitimat la un club din Ploiești, iar următorul concurs de atletism la care ar trebui să particip ar fi un Grand Prix la Pitești, în luna mai. Faptul că înainte de skandenberg am practicat atletismul m-a ajutat prin faptul că am căpătat rezistență, forță, motivație. Un sprijin pentru mine sunt părinții, dar și prietena mea“, a încheiat Licuț, care și-ar dori ca și în Craiova să se desfășoare un concurs de skandenberg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS