16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbal - Blatter şi Platini, suspendaţi opt ani din toate activităţile fotbalistice (Update)

Fotbal – Blatter şi Platini, suspendaţi opt ani din toate activităţile fotbalistice (Update)

Blatter și Platini nu au motive de bucurie pentru finalul anului 2015
Blatter și Platini nu au motive de bucurie pentru finalul anului 2015

Preşedintele demisionar al FIFA, Joseph Blatter, şi şeful UEFA, Michel Platini, au fost suspendaţi pentru opt ani din toate activităţile fotbalistice de Comisia de Etică a forului mondial, a anunţat, astăzi, L’Equipe, citată de Mediafax. Cei doi au fost acuzaţi de „conflict de interese” şi „plată neloială”, după ce Platini a primit 1,8 milioane de euro din partea lui Blatter în 2011, pentru o activitate de consilier încheiată în 2002, fără contract scris. De asemenea, Platini a primit o amendă de 74.000 de euro, în timp ce Blatter va trebui să plătească 46.295 de euro.
Joseph Blatter şi Michel Platini vor putea face apel la FIFA, iar apoi se vor putea adresa Tribunalului Sportiv de la Lausanne.
Joseph Blatter, Michel Platini, care îndeplineşte şi funcţia de vicepreşedinte al FIFA, şi secretarul general Jerome Valcke au fost suspendaţi, la 7 octombrie, pentru 90 de zile, pentru presupuse fapte de corupţie, de Comisia de Etică a forului fotbalistic mondial.
Blatter este suspectat că a efectuat o „plată neloială” de două milioane de franci elveţieni în favoarea lui Michel Platini. Aceasta s-a făcut în 2011, în prejudiciul FIFA, pentru servicii prestate de Platini între 1999 şi 2002.
FIFA se confruntă cu un mare scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari. În acest caz, mai mulţi oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi la Zurich.
În urma acestui scandal, elveţianul Joseph Blatter a anunţat, la începutul lunii iulie, că demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost reales pentru a cincea oară. Blatter a câştigat, în 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la preşedinţia FIFA, după ce, în urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul său, prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursă.

UPDATE: Blatter va face apel la decizia FIFA

Elveţianul Joseph Blatter a anunţat că va face apel la decizia de suspendare pentru opt ani din toate activităţile fotbalistice dictată de Comisia de Etică a FIFA.
„Sunt dezolat că am fost tratat aşa, dezolat pentru fotbal şi pentru FIFA. Regret că s-a ajuns aici, îmi pare rău pentru organizaţia pe care am servit-o 41 de ani cu suflet şi conştiinţă. Am vorbit cu avocatul meu în această dimineaţă, iar el nu a fost surprins de suspendarea mea. Comisia de Etică trebuie să judece comportamentul etic, dar refuză dovezile şi vrea să construiască ceva ce nu este adevărat.. Ei ne acuză că suntem mincinoşi. Nu este corect”, a declarat Blatter într-o conferinţă de presă la Zurich.
El poate face apel mai întâi a FIFA, iar apoi la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv (TAS).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS