11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCraioveanca Teodora Popescu, speranţa handbalului românesc

Craioveanca Teodora Popescu, speranţa handbalului românesc

Teodora Popescu (la minge) a avut evoluţii remarcabile la Campionatul European, dar şi la FOTE
Teodora Popescu (la minge) a avut evoluţii remarcabile la Campionatul European, dar şi la FOTE

Naționala de handbal feminin U17 a României a participat în vară la două competiții de anvergură, FOTE și Campionatul European, fiind foarte aproape de cucerirea unei medalii. La FOTE, desfășurat în Georgia, tricolorele s-au clasat pe locul șase, iar la Euro au pierdut finala mică în fața Ungariei. Una dintre jucătoarele de bază a fost craioveanca Teodora Popescu. Handbalista formată la HCM Craiova evoluează pe postul de pivot și s-a remarcat prin calitățile sale. A avut prestații foarte bune: a fost ca un ghimpe în coasta apărărilor adverse, se demarca foarte bine și a creat culoare pentru linia de nouă metri.

„A fost o dezamăgire că am ratat bronzul“

După o vară încărcată, Teodora a profitat de scurta vacanță și a venit acasă, la Craiova, pentru a sta cu familia și prietenii. Sportiva este componentă a Centrului Olimpic de Excelență și evoluează pentru echipa de junioare din Ploiești.
Handbalista are o urmă de regret că a ratat medalia la Europene: „A fost o dezamăgire, e mai greu să iei locul patru, mai ales că am pierdut la o diferență de trei goluri meciul din finala mică cu Ungaria. Valoric eram egale, dar nu ne-am apărat cum trebuie“.
Tânăra o are ca idol pe norvegianca Heidi Loke, care evoluează tot pe postul de pivot, și își dorește ca ea și colegele sale de la lot să ajungă în viitor la echipe din prima ligă din România. „Peste câțiva ani mă văd la o echipă bună. Este greu, trebuie să muncesc, dar, dacă îți dorești să ajungi undeva, nu contează“, spune Teodora, care se caracterizează ca fiind o luptătoare, căreia nu îi place niciodată să piardă.

Mama Teodorei: „Când auzeam imnul, lăcrimam“

Teodora Popescu a fost însoțită în Macedonia de familie, care a încurajat-o pe tot parcursul turneului final.
„Am îmbinat utilul cu plăcutul. Am fost bucuroși să fim alături de fata noastră și toate fetele din echipă. Am trăit alături de ele și bucuriile și dezamăgirile. Le-am încurajat mereu. Au luptat mult, nu au reușit să urce pe podium, dar important este să creadă în ele și în visul lor. De fiecare dată când se intona imnul României cântam alături de ele și lăcrimam“, a spus Florentina Popescu, mama Teodorei. Aceasta și-ar dori ca eforturile fiicei sale, miile de ore de antrenamente, meciurile și cantonamentele, să aibă ca finalitate transferul la o echipă din Liga Națională: „Este alegerea ei să facă acest sport, deși implică multă muncă din partea ei. Ne dorim ca efortul depus și anii copilăriei pe care i-a pierdut prin cantonament, la antrenamente, vacanțe mai puțin, să aibă un rezultat bun pentru ea profesional și financiar“.
Teodora a ajuns la handbal la vârsta de 11 ani. „Domnul profesor de sport de la Școala nr. 30 din Craiova, Gabriel Bircină, a vrut să facă echipă și am mers cu cea mai bună prietenă la HCM Craiova. Am stat doi aici aici, apoi am plecat la Centrul de Excelență. De doi ani joc la Ploiești, sub formă de împrumut, iar sezonul trecut am ieșit pe locul trei în țară. Prima dată am jucat pe postul de centru, iar apoi am fost în tabără pentru lot, iar doamna antrenoare Bora m-a pus pivot și așa am rămas“, își amintește sportiva.
După ce va mai sta câteva zile la Craiova, Teodora își va face bagajele și va merge la Brașov, acolo unde se va muta grupa sa din cadrul Centrul Olimpic de Excelență. În echipa națională de handbal U18 a României, pregătită de Mariana Târcă, Luminița Huțupan-Dinu și Nadina Dumitru, mai fac parte alte patru jucătoare oltence: Elena Nagy (portar), Elena Verde (extremă stânga) – ambele de la CSS Slatina, Bianca Dinuț (inter dreapta) și Ioana Raluca Kelemen (portar) – ambele de la CSS Caracal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS