5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAtletism - CM cadeți: Georgiana Aniței, campioană mondială la triplusalt

Atletism – CM cadeți: Georgiana Aniței, campioană mondială la triplusalt

Georgiana Aniței s-a autodepășit la Cali (foto: desteptarea.ro)
Georgiana Aniței s-a autodepășit la Cali (foto: desteptarea.ro)

Atleta română Georgiana Aniței a cucerit titlul mondial și medalia de aur în proba de triplusalt la CM de cadeți de la Cali (Columbia), impunându-se de o manieră categorică, o victoria clară de la prima la ultima săritură, din această a șasea tentativă realizând, cu 13,49 m, cea mai bună performanță mondială a anului. Medaliile de argint și de bronz au fost câștigate, la distanță apreciabilă, de chinezoaica Rui Zeng – 13,04 m (a doua săritură ca valoare 12,98 m), respectiv de cubaneza Yanna Anay Armenteros – 13,04 (a doua săritură, 12,74 m), informează Agerpres.
Încă de la prima săritură, Georgiana Aniței s-a instalat detașat în frunte, cu 13,36 m, a doua a depășit-o, după o schimbare bruscă de vânt, stadionul olimpic Pascual Guerrero fiind într-o zonă înconjurată de munți. La jumătatea probei, la a treia săritură, care stabilea primele 8 care continuă cursa, românca a avut din nou un rezultat clar superior celorlalte concurente – 13,22 m, a patra tentativă a fost de 13,08 m, tot peste realizările celorlalte competitoare, toate săriturile ei măsurate fiind superioare celei mai bune din dreptul celei de-a doua clasate.
Iar pentru a-și etala deplin calitățile de luptătoare, noua campioană mondială de atletism-junioare 2 și-a onorat titlul cu acest 13,49 m la ultima săritură din concurs, performanța supremă în 2015 la această categorie de vârstă.
Proba feminină de triplusalt are o tradiție excelentă la aceste campionate mondiale pentru cadeți, pe cele două mențiuni inserate pe site-ul IAAF figurând, de altfel, două românce. Astfel, la „Recordul campionatelor” figurează Cristine Spătaru, care, cu 13,86 m, deține recordul competiței încă din 2003, de la al 3-lea campionat, la Sherbrooke (Canada), iar la rubrica „Precedenta campioană mondială” este trecută Florentina Marincu, la Donețk 2013, când a câștigat cu 13,75 m.
Născută pe 26 martie 1999, Georgiana Iuliana Aniței este membră a clubului SCM Bacău, unde este antrenată, după cum am precizat, de Cristi Nemțeanu. Anul acesta, ea a obținut titlul național indoor la junioare cu un rezultat superior celui în aer liber, 13,60 m, fiind, de asemenea, medaliată cu aur la probe combinate (pentatlon, pentru junioare).
Ca și predecesoarele ei deja amintite, Cristine Spătaru și Florentina Marincu, Aniței concurează la CM de la Cali și la săritura în lungime, unde a obținut calificarea în finală chiar în dimineața dinaintea marelui succes de la triplusalt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS