10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSunt mici, dar au ambiții mari

Sunt mici, dar au ambiții mari

Voleibalistele de la SCV, alături de antrenorii lor şi conducătorii clubului
Voleibalistele de la SCV, alături de antrenorii lor şi conducătorii clubului

Clubul Școala Craioveană de Volei (SCV) a împlinit luna aceasta un an de existență, timp în care numărul sportivilor a crescut simțitor. De la zece fete, cât erau la început, acum, sub comanda celor trei antrenori – Marian Giurgițeanu, Raluca Constantinescu și Lucian Zlotea – se antrenează aproximativ 100 de copii, preponderent fete. În alegerea staff-ului tehnic nu a contat vârsta antrenorilor, ci dorința acestora de a le insufla sportivilor pasiunea pentru volei, pentru ca apoi cei mai talentați să continue spre performanță.
În primul an, o echipă de fete a participat în Campionatul Național de minivolei, clasându-se pe locul patru în grupa zonală, acolo unde s-au bătut cu echipe cu tradiție, Colegiul Național „Nicolae Titulescu“ din Craiova, Mioveni și Pitești.
În sezonul viitor, aceste fete vor trece la categoria superioară de vârstă, Speranțe, iar a doua grupă va fi înscrisă la minivolei.
Radu Chifu, un fost practicant al voleiului și mare pasionat al sportului cu mingea la fileu, este cel care a pus bazele clubului. „Totul a pornit de la o discuție la un meci în Sala Polivalentă, între Radu, fanatic cu voleiul, și niște prieteni cărora le plăceau alte sporturi. Îl șicanau că voleiul nu atrage atât de mulți spectatori și cum știa că în oraș există numeroase cluburi de handbal și baschet la nivel juvenil, s-a ambițional să facă și el unul de volei. De la prima discuție, când mi-a spus ce vrea, a durat cam două săptămâni până a făcut clubul, cu toate actele“, își amintește Lucian Zlotea, fost voleibalist la „Titulescu“, care a spus din prima da propunerii lui Radu Chifu.

Chifu: Satisfacția este imensă

La rândul său, Radu Chifu, managerul SCV, a spus pentru GdS că a înființat clubul din dorința de a oferi celor mai mici dintre elevi posibilitatea să se inițieze în volei: „Până acum, la Craiova, volei se făcea doar la Colegiul Național «Nicolae Titulescu», acolo unde doar o zi pe săptămână fac inițiere pentru copii. În rest, performanță nu pot face decât copiii care sunt înscriși acolo, respectiv din clasa a cincea. De aceea, noi am încercat să oferim posibilitatea ca voleiul să se practice încă din clasa a doua, a treia, așa cum se întâmplă și în alte orașe. Avem trei-patru antrenamente pe săptămână cu grupele de performanță și două-trei pentru cei cu vârste între opt și zece ani. La început, a fost foarte greu să ne organizăm, dar totodată foarte plăcut. După un an de activitate, pot spune că satisfacția este imensă, vorbind despre plăcerea deplasărilor și trăirile din timpul meciurilor. Acum am avut o echipă înscrisă în campionat, de la toamnă vom avea sigur două, și poate una la masculin, pentru că avem vreo 15-16 băieți“. Chifu vrea ca clubul său să ofere în viitor jucătoare pentru echipa de senioare de la SCM-U Craiova: „Vreau să cred că peste cinci ani vom reuși să dăm sportive la echipa de senioare de la SCM-U Craiova. Avem două fete făcute pentru volei. Sunt în clasa a IV-a, au 1,64 m și poartă 42 la picior“.

„Dacă nu se joacă, nu le ții la antrenamente“

Antrenorii își desfășoară antrenamentele în patru săli: Liceul „Ștefan Odobleja“, Școala nr. 39, Liceul „Gheorghe Bibescu“ și Sala „Voința“. Pentru a le atrage pe cele mici, antrenorii fac ședinţe de pregătire interesante. „Le place aici. Nu facem voleiul ăla strict, cu mingea la perete, ne axăm mult pe jocuri. Din mers am făcut corecturile. Dacă nu se joacă, nu îi ții aici. Avem noroc de câteva fetițe foarte talentate, motrice, care prind din mers. Avem și copii de clasa I și a II-a, iar acum importantă pentru ei este mișcarea. Încet-încet, trecem și cu mingea, arătăm procedeele, dar la o vârstă așa mică nu au forța necesară să facă ceva cu mingea“, spune Lucian Zlotea.
Micuțele voleibaliste își fac simțită prezența la meciurile din Sala Polivalentă.
„Îmi place de Mărieș de la echipa mare. Primul an la Școala de Volei a fost frumos. În iarnă a venit o profesoară din Italia și ne-a dat sfaturi. Sper ca peste doi-trei ani să luptăm și pentru o medalie“, a spus Evelyn Hertzog, componentă a echipei care a participat în campionatul de minivolei.

Nu doar colege, ci şi prietene

Colega sa, Bianca Elena Chifu, a spus că s-a creat o mare familie la SCV, iar fetele au participat și la acțiuni extrasportive împreună: „Suntem unite și rămânem o echipă, orice s-ar întâmpla. Ne dorim să câștigăm fiecare meci, dar nu este mereu ușor.
Înainte de Paște, când a fost «Școala Altfel», am făcut poze în ținute elegante, apoi am mers la Măceșu de Sus să ajutăm copiii. Am dansat cu ei, ei ne-au cântat și noi le-am oferit cozonaci“.
Voleibalistele au făcut și un antrenament inedit, în compania luptătorilor de la clubul Power Gym Craiova.
Pentru a puncta un an de existență, Școala Craioveană de Volei a organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, un turneu amical, găzduit de sala de sport de la „Odobleja“ cu participarea unor cluburi din București, Pitești, Mioveni și Târgu Jiu. Atât la minivolei, cât și la speranțe, câștigătoare a fost echipa din Mioveni, iar gazdele s-au clasat pe locul doi.
Lotul SCV care va participa din toamnă în competițiile oficiale este format din jucătoarele: Bianca Chifu, Andreea Badea, Sandra Chidu, Bianca Oprea, Evelyn Hertzog, Diana Tănase, Maria Poajgă, Bianca Balica, Iarina Predoaica, Luiza Dovleac, Raluca Ion, Melania Crăciun, Miruna Mordunescu, Roberta Minea și Ramona Nicola, Anca Badea, Roberta Pârvan, Alexandra Zavelea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS