Handbaliştii de la CSS Craiova vor să continue parcursul bun din acest sezon în care nu au pierdut decât două meciuri (Foto: Daniela Mitroi-Ochea)
Handbaliştii de la CSS Craiova vor să continue parcursul bun din acest sezon în care nu au pierdut decât două meciuri (Foto: Daniela Mitroi-Ochea)
Handbaliştii de la CSS Craiova vor să continue parcursul bun din acest sezon în care nu au pierdut decât două meciuri (Foto: Daniela Mitroi-Ochea)

Juniorii 3 de la CSS Craiova îmbină foarte bine sportul cu școala, având rezultate bune la ambele. Handbaliștii antrenați de Daniela Pădeanu s-au calificat la turneul semifinal al Campionatului Național de pe primul loc în grupă, cu 18 victorii în 20 de meciuri, urmând ca în weekend să evolueze la Onești. Majoritatea elevi în clasa a opta, „leii” de la CSS au obținut note foarte mari la simulare și luptă să intre la licee importante din oraș.

Echipa masculină de handbal juniori 3 de la CSS Craiova a avut un sezon foarte bun până acum. Handbaliștii pregătiți de profesoara Daniela Pădeanu vor participa, la sfârșitul săptămânii, la turneul semifinal 1 al Campionatului Național de la Onești și au ca obiectiv calificarea în faza următoare, adică turneul semifinal 2. Juniorii din Bănie s-au calificat fără emoții din grupa J, una cu cinci echipe, având 18 victorii și doar două înfrângeri, și acelea la limită.
Întâlnirea dintre antrenoarea Daniela Pădeanu și jucătorii săi a avut loc în urmă cu aproximativ patru ani. Tânăra profesoară a mers în școlile craiovene să facă selecție. Inițial au venit de trei ori mai mulți băieți decât sunt în prezent. „Avem această grupă de trei-patru ani. Am făcut selecție în mai toate școlile din oraș. Au fost de trei ori mai mulți la început, dar unii au mai venit, alții au plecat. Unii mai făcuseră și alte sporturi înainte, dar nu este nimic rău în asta“, spune tânăra antrenoare.

Antrenamentele sunt seara, să vină toți

Începuturile au fost grele: antrenamente erau la șapte dimineața în sala de pe strada Gheorghe Doja, cu un semicerc imaginar, pentru că terenul era de baschet, dar ușor-ușor lucrurile s-au aranjat. Acum, băieții fac pregătire în Sala Sporturilor „Ion Constantinescu“, dar seara, pentru că în timpul zilei au școală și meditații. „Începem la ora 21.00 pentru a fi toți la antrenament. Doi dintre ei învață dimineața, iar restul după-amiaza. Am spus că măcar la trei antrenamente dintr-o săptămână să fim toți pentru că este important să lucrez cu toată echipa. Mai poți lucra individualizare cu unu, cu doi sau cu jumătate dintre ei, dar dacă nu sunt toți, degeaba. Plecăm și la ora 23.00 de la sală. Seara vin părinții să îi ia, se cuplează mai mulți. Eu stau până pleacă ultimul“, a completat antrenoarea de la CSS Craiova.

„Au luat și zece la simulare“

Majoritatea jucătorilor sunt în clasa a VIII-a și se descurcă foarte bine atât cu școala, cât și cu sportul. Învață la școli bine cotate din oraș, au note mari și se pregătesc să intre la colegii bune. Daniela Pădeanu este mândră de ei și spune că trioul antrenor-sportiv-părinte funcționează foarte bine în cazul lor. „Eu știu când au meditații toți și stabilesc orele de antrenament în funcție de acest aspect. Fiind în clasa a VIII-a, eu cred că trebuie să primeze școala. Unii au luat chiar și zece la simulare. Mă mândresc cu ei și mi-aș dori să ajungă la licee bune. Îmi doresc să le îmbine pe amândouă, pentru că se poate! Mă bucur că sunt susținuți de părinți în tot ceea ce fac“, a mai spus profesoara.

„Eu nu vreau rezultate cu orice preț“

Aceasta a mărturisit că nu pune accent neapărat pe rezultate și că parcursul bun de până acum al echipei a venit precum ceva firesc după multe ore de pregătire: „Eu nu am vrut rezultate cu orice preț. Ele au venit după muncă. Chiar le-am zis băieților că nu mă bucur neapărat să câștige un meci, ci vreau să văd că au progresat, că fac ce au lucrat la antrenament. Dacă din generația asta iese un handbalist, eu cred că
mi-am făcut treaba“.
Dintre cele 20 de meciuri, alb-albaștrii din Bănie au pierdut doar două, la limită, pe terenul formațiilor din Severin și Târgu Jiu. „În majoritatea partidelor le-am dat adversarilor de nu au putut să ducă, dar cele două înfrângeri au fost la limită. Arbitrii au stricat meciurile. La această vârstă, copiii nu joacă pe bani, ci de plăcere, și trebuie fluierați cât de cât corect. Când ai bătut o echipă la patru turnee, la diferențe de peste zece goluri, și apoi ea te bate cu ajutorul arbitrilor e frustrant. La un moment dat, băieții îmi ziceau că nu este corect, dar eu le-am zis că trebuie să știe să și piardă“.

Opt jucători au fost la Cupa Selecționatelor

Prestația foarte bună în grupa J i-a dus pe opt dintre jucătorii de la CSS Craiova la Cupa Selecționatelor, acolo unde au ajuns cei mai buni 14 handbaliști din fiecare serie. Craiovenii care au participat la Cupa Selecționatelor au fost Mihnea Marinescu, Andrei Copos, Raul Lazăr, Marius Budoiu, Sebastian Domnu, Mihai Pârvu, Mircea Pomacu și Mihai Păun, iar una dintre antrenoare a fost chiar Daniela Pădeanu, împreună cu Mihaela Dumitru, de la LPS Târgu Jiu. În urma acestei competiții, portarul Andrei Copos a fost selecţionat la Centrul de la Sighișoara.

Program încărcat la Onești

Delegația craioveană va pleca mâine la Onești, iar începând de vineri, CSS Craiova va înfrunta formațiile CS Axiopolis Cernavodă, CSS 2 București, LPS Banatul Timișoara, CS Dinamo Brașov și LPS Iași. Primele două clasate se vor califica la turneul semifinal 2. Optimismul domnea în tabăra olteană înainte de plecare. „Sper să avem numai jocuri bune, care să ne ducă spre turneul semifinal 2. Băieții au dorință și ambiție de progres. Se va juca zilnic, două meciuri în prima zi, la fel în a doua și unul în ultima, iar distanța între jocuri va fi de trei ore. Va fi greu. Se va juca sistemul «fiecare cu fiecare», apoi se va face clasament. Dacă băieții vor merge spre turneul de la Onești cu o anumită atitudine este bine, pentru că au momente când joacă bine și altele când se prăbușesc, nu poți să-i mai scoți dintr-o anumită stare. Suntem o echipă care arată foarte bine în teren, sunt foarte legați“, a completat Daniela Pădeanu.

Jucătorii sunt optimiști

Mircea Pomacu evoluează pe postul de extremă dreapta. Face handbal de plăcere și antrenamentele nu i se par grele. Vrea să ajungă cât mai departe cu echipa craioveană în acest sezon. „A fost destul de simplu în prima parte a campionatului. Am câștigat 18 meciuri și am pierdut doar două la o diferență mică. Am avut un start excelent în prima parte a campionatului, ceea ce ne face să ne dorim să mergem mai departe.
Putem să câștigăm meciuri, adversarii nu au avut rezultate așa bune ca noi“, crede Mircea.
Căpitanul echipei este Marius Budoiu. Tânărul care îl are ca idol pe Nikola Karabatic și-ar dori ca handbalul masculin craiovean să revină în topul național. „Ni se spune «leii din Bănie». Numele vine de la Universitatea Craiova. La handbal masculin, noi avem o istorie bogată, cu multe trofee și aș vrea să se mai realizeze asemenea performanțe. Noi muncim mult la antrenamente să progresăm. Suntem unul pentru toți și toți pentru unul“.
Portarul Mihnea Marinescu a spus că el și colegii săi încearcă să-și mulțumească antrenoarea prin rezultate bune. „Antrenoarea ne încurajează, este alături de noi, iar noi încercăm să-i mulțumim prin rezultate bune. Mi-a plăcut cel mai mult postul de portar. Pregătirea este mai complexă. Jucătorul meu preferat este Nicklas Landin“, a spus Marinescu.
Lotul craiovean cuprinde jucătorii: Andrei Copos (portar), Robert Mătușoiu (portar), Mihnea Marinescu (portar), Marius Budoiu (inter stânga), Mircea Pomacu, (extremă dreapta), Mihai Păun (pivot), Mihai Pârvu (inter dreapta), Raul Lazăr (extremă stânga), Daniel Văduva (inter dreapta), Sebastian Domnu (centru), Radu Gheorghe (pivot), Alexandru Novac (extremă stânga), Mihnea Știucă (pivot), Octavian Bornaz (extremă stânga) și Marian Surugiu (centru).