16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportCampioana Adelina Pastor va alerga pentru CSM Craiova

Campioana Adelina Pastor va alerga pentru CSM Craiova

Adelina Pastor are şanse mari să se califice  la Jocurile Olimpice din 2016
Adelina Pastor are şanse mari să se califice
la Jocurile Olimpice din 2016

Una dintre cele mai valoroase tinere atlete din ţară, Adelina Pastor, a semnat recent un contract cu CSM Craiova. Sportiva, care va împlini 22 de ani luna viitoare, este multiplă medaliată în probele de sprint şi luptă cu şanse mari să se califice la Jocurile Olimpice de la Rio.

Secţia de atletism de la CSM Craiova devine tot mai puternică. Începând cu 1 aprilie 2015, clubul oltean a mai legitimat o sportivă valoroasă din ţară. Este vorba despre Adelina Pastor, multiplă medaliată în probele de sprint. Alergătoarea va avea dublă legitimare cu CSM Timişoara, club la care se pregăteşte de ani buni, sub îndrumarea profesorului Ioan Damaschin.

La 20 de sutimi distanţă de Jocurile Olimpice

Originară din judeţul Sălaj, dar stabilită în Timişoara de ani buni, Adelina, care luna viitoare va împlini 22 de ani, a obţinut în luna februarie două medalii de aur la Campionatul Balcanic de sală de la Istanbul, în probele de 400 de metri şi cu ştafeta de 4×400 de metri. Timpul înregistrat la 400 de metri – 53 de secunde şi 22 de sutimi – îi dă tinerei speranţe de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016. Adelina este la 20 de sutimi distanţă de a realiza baremul de calificare la JO. „Şansele mele să prind un bilet spre Rio sunt foarte mari, deoarece mă aflu la 20 de sutimi de barem, iar în această iarnă am progresat foarte mult. Sunt încrezătoare şi ştiu că pot!“, a declarat pentru GdS tânăra sportivă.

Program competiţional încărcat

Anul competiţional va fi extrem de încărcat pentru Adelina Pastor, cea care de trei ori a primit distincţia de cea mai bună sportivă din judeţul Timiş. Pe lângă Campionatele Naţionale şi Internaţionale ale României, atleta va mai avea în program Campionatul European de tineret, Campionatul Mondial Universitar, Cupa Europei (seniori) şi Balcaniadă (seniori), şi multe alte concursuri.

Pune mare accent pe pregătire

Pentru că îşi doreşte mult să obţină rezultate valoroase, tânăra atletă tratează foarte serios antrenamentele. „Încă de mică am învăţat că fără muncă nu poţi ajunge la marea performanţă. Pun mare accent pe pregătire. Pentru mine, fiecare antrenament este o «emoţie». Din dorinţa de a fi mai bună şi mai puternică, tratez antrenamentul ca pe un concurs“, spune sportiva.

pastor singura

Gabi Szabo, un model pentru Adelina

Atleta preferată a Adelinei este o semifondistă, Gabriela Szabo, cea care, în prezent, conduce Ministerul Tineretului şi Sportului. Adelina însă face probe mai scurte, de viteză, şi chiar dacă a fost mai atrasă de proba de 200 de metri, rezultatele mai bune au venit pe distanţa de 400 de metri.
„Proba mea preferată a fost 200 de metri, dar mai apoi m-am axat pe proba de 400 de metri, deoarece antrenorul meu, pe care îl consider ca un părinte, spunea mereu: «Dacă ajungi cu trotineta mai repede decât cu autobuzul undeva, atunci luăm trotineta»“.

Concurenţa cu Răzor o ajută

Concurenţa a fost benefică pentru Adelina Pastor, care a găsit în Bianca Răzor, colega sa din ştafeta 4×400 de metri a României, un bun partener de întrecere. „Întotdeauna a existat o bătălie între mine şi Bianca Răzor, care este şi colega mea de ştafetă. Vreau să-i mulţumesc pentru că, dacă nu ai concurenţă serioasă, este foarte greu să progresezi“, a completat Adelina.

Cele mai recente medalii cucerite Adelina Pastor, două titluri la Campionatul Balcanic
Cele mai recente medalii cucerite Adelina Pastor, două titluri la Campionatul Balcanic

Cele mai dragi medalii

Sportiva are acasă peste 50 de medalii, iar într-un top, cele mai dragi îi sunt medalia de bronz cucerită la Mondialele de juniori, cele două medalii de aur cucerite la Europene, locul trei la FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European), dar şi cele zece titluri balcanice, care i-au adus porecla de „Regina Balcanilor“ în proba sa.

A practicat trei sporturi în paralel

Născută în Zalău, Adelina Pastor s-a mutat cu familia la Timişoara. La început, practica trei sporturi în paralel, dans sportiv, înot şi atletism. Apoi, pentru că programul său era încărcat, a renunţat la înot. La opt ani obţinea prima medalie la un cros, după care a fost selectată de actualul său antrenor, Ioan Damaschin, şi continuat doar cu atletismul.
Prima medalie internaţională a fost obţinută în 2009, la Campionatul Mondial de juniori 3 din Italia. A obţinut bronz cu ştafeta României şi locul cinci la 400 m. „A fost o experienţă unică, deoarece la proba de ştafetă eram ultimul schimb. Îmi aduc aminte că la schimbul trei ne aflam pe poziţia a şaptea. M-am autodepăşit, prin ambiţia şi curajul pe care le-am avut în acel moment“, rememorează sportiva.

adelina pastor cursa

Semnul crucii, înainte de fiecare cursă

Tânăra ne-a povestit şi trăirile sale înaintea unei curse. Înainte de a se pune în block-start se închină întotdeauna: „La concursuri nu vorbesc cu nimeni, îmi gândesc cursa. Aud doar strigătul antrenorului meu. Înainte de start, toată lumea mă întreabă de ce îmi fac cruce. Şi mereu le spun: nimic fără voia lui Dumnezeu. Sunt credincioasă“.

„Am încredere în CSM Craiova“

Adelina, care acum este studentă la Facultatea de Educaţie Fizică din Timişoara, recunoaşte că un atlet de lot naţional nu se poate întreţine cu banii de la lot sau de la club, iar mulţi sunt nevoiţi să aibă şi serviciu.
Ea se consideră norocoasă, deoarece are condiţii bune de pregătire la Timişoara (pistă de atletism, sală de forţă, de refacere), şi pe deasupra are şi un sponsor, care o susţine financiar timp de un an. Tot din raţionamente financiare a ales să facă dublă legitimare. A preferat CSM Craiova, deşi a fost curtată şi de alte cluburi. „Nevoia de bani există, ca la orice sportiv. Toţi facem atletism de plăcere, dar fără bani este foarte greu să atingi performanţe. Am mare încredere în CSM Craiova şi de aceea am ales să reprezint acest club, deşi aş fi putut semna şi cu alte cluburi“, a încheiat Adelina Pastor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS