8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSportDupă 20 de ani de atletism, Marius Bușcă și-a împlinit visul

După 20 de ani de atletism, Marius Bușcă și-a împlinit visul

Marius Buşcă (stânga) şi Adrian Neagu (dreapta), doi atleţi care au reprezentat cu cinste Craiova în Polonia, devenind campioni europeni
Marius Buşcă (stânga) şi Adrian Neagu (dreapta), doi atleţi care au reprezentat cu cinste Craiova în Polonia, devenind campioni europeni

Alergătorul de la CSM Craiova a cucerit luni primul său titlu de campion european, la categoria masters, în Polonia. Marius Bușcă are 35 de ani și de peste două decenii, de când aleargă, nu a încetat niciodată să spere la performanțe notabile. „Credeți în visele voastre! Se vor realiza! La mine merge de fiecare dată“, a fost sfatul campionului pentru toți cei care iubesc mișcarea. Alt craiovean, Adrian Neagu (CS Universitatea), a obținut în Polonia al treilea său titlu european la săritura în lungime.

Atletismul oferă sportivilor posibilitatea de a continua activitatea și după vârsta de 35 de ani, în cadrul competițiilor rezervate „veteranilor“, aşa cum se mai spune categoriei Masters.
IAAF, forul mondial al atletismului, organizează anual numeroase competiții pentru acești atleți, care, la rândul lor, le oferă tinerilor lecții pline de semnificații. În urmă cu ceva vreme, o campioană din România la categoria +85 de ani mărturisea cu emoție că aceste competiții o țin în viață și că atunci când îi cântă imnul României se simte fericită.
Aceleași sentimente de bucurie, mândrie și fericire le-a trăit luni Marius Bușcă, atletul craiovean care după mai bine de 20 de ani de antrenamente și mii de kilometri parcurși a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la o competiție de anvergură – Campionatul European de Sală de la Torun (Polonia), competiție care a adunat 2.400 de sportivi din Europa, cu vârste cuprinse între 35 și 104 ani.

A sperat la locul trei și a luat aurul

Debutant în competițiile internaționale de Masters, Bușcă spera la un loc trei, dar rezultatul a fost peste așteptări. Craioveanul a alergat luni în cursa de 3.000 de metri, la categoria de vârstă +35 de ani, și a câștigat medalia de aur, cu timpul 8 minute, 31 de secunde şi 67 de sutimi. A avut emoții mari, dar s-au dovedit constructive. „Mă pregăteam de cursă, eram optimist și am ajuns la locul faptei (n.r. – în sală) unde am sperat la un loc trei pe podium. Cu voință și încredere am reușit să câștig. A fost un sentiment foarte plăcut. Am avut și șansă, deoarece favoritul principal, un spaniol, a lipsit la validarea pentru concurs și nu a putut participa“, au fost primele cuvinte ale campionului.
La festivitatea de premiere, alergătorul craiovean a simțit o mare emoție când i-a cântat imnul național al României. „Dumnezeu a fost cu mine. Mi-am împlinit un vis. Sunt campion european și mi-a cântat imnul“, a spus Marius, care le-a transmis un mesaj tuturor iubitorilor de mișcare, sfătuindu-i să nu renunțe niciodată: „Să credeți în visele voastre că se vor realiza. La mine merge de fiecare dată“.

Marius Bușcă, un sportiv perseverent
Marius Bușcă, un sportiv perseverent

Un sportiv ambițios și muncitor

Voința de fier, munca și răbdarea l-au ghidat pe Marius Bușcă în cariera sportivă, iar în ultima vreme culege roadele. Dănuț Ceici, colegul de grupă al lui Marius, are numai cuvinte de laudă la adresa celui pe care îl consideră ca un frate mai mare. „Îl cunosc pe Marius din 1993. Am crescut împreună pe stadion și a fost un model pentru mine, alături de idolul meu, Florin Opri. Bușcă este un băiat modest, care mereu dă sfaturi celor mai mici. Performanța sa de acum este de apreciat. Este un sportiv care nu cedează niciodată și luptă pentru idealurile sale. A dovedit că totul este posibil cu multă muncă, răbdare și ambiție. Pe Marius îl consider fratele meu mai mare“, a spus Dănuț Ceici.

Marius Bușcă (stânga), Dănuț Ceici (dreapta) și Mihai Chelariu (centru), antrenorul care i-a ajutat să devină campioni.
Marius Bușcă (stânga), Dănuț Ceici (dreapta) și Mihai Chelariu (centru), antrenorul care i-a ajutat să devină campioni.

Și-a plătit singur cheltuielile

Pe lângă antrenamentele intense, Marius Bușcă s-a pregătit și financiar pentru Europenele din Polonia. Timp de câteva luni a pus
deoparte bani pentru a acoperi cheltuielile legate de acest concurs, care s-au ridicat la aproape 700 de euro. La competițiile Masters, de obicei, participanții își plătesc din propriul buzunar cheltuielile.
Acum, că are medalia de aur la gât, Marius a spus că nu regretă că a cheltuit banii să meargă în Polonia: „Au fost niște costuri, dar au fost răsplătite pe măsură. Sper ca în viitor să îmi găsesc sponsori care să mă ajute, pentru că este greu să te autofinanţezi. Banii se fac greu şi nu sunt foarte mulţi“. Sportivul este militar în cadrul MApN și a ținut să-i mulțumească șefului său, care i-a permis să se pregătească pentru Europene: „Comandantul brigăzii unde sunt eu, 2 Infanterie „Rovine”, col. dr. Dorin Blaiu, m-a susținut necondiționat, în sensul că mi-a permis să mă pregătesc înainte de concurs, și pentru asta îi mulțumesc. Cred că am reprezentat cu cinste țara, chiar dacă prin sport“.
Sportivul legitimat la CSM Craiova va concura în perioada următoare la seniori, iar prima competiție la care va lua startul este Campionatul Național de semimaraton (21 de kilometri), programat pe 4 aprilie, chiar în Bănie.

Adi Neagu, a treia medalie de aur la lungime

Marius Bușcă nu este singurul alergător craiovean care a participat cu succes la Europenele de sală de la Torun. Adrian Neagu, de la CS Universitatea Craiova, a obținut al treilea său titlu european la săritura în lungime (5,54 metri), la categoria +60 de ani. Aceasta este a treia medalie de aur cucerită de Neagu la Europene, la care se adaugă alte două obținute la Mondiale. Aseară, după închiderea ediției, Adrian Neagu urma să concureze în finala probei de 60 de metri. Și Silviu Nișu (CSM Craiova) a luptat aseară pentru medalie la 60 de metri, dar la categoria de vârstă +35 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS