14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportConstantin Bâtlan: Craiova, revelația turului

Constantin Bâtlan: Craiova, revelația turului

Un fost mare fotbalist al Ştiinţei, Constantin Bâtlan, aflat şi în prezent în anturajul echipei oltenilor din prima ligă, a comentat evoluţia alb-albaştrilor în acest tur de campionat şi a prefaţat meciul „fierbinte“ din sferturile Cupei României dintre CS Univesitatea Craiova şi Steaua, programat astăzi, de la ora 20.30, pe „Ion Oblemenco“. Vorbind despre excelentul parcurs al oltenilor în campionat, Bâtlan a punctat: „CS Universitatea – toamna 2014 – este o echipă revelaţie, iar rezultatele din ultimele meciuri confirmă pe deplin această afirmaţie. Meritul este al tuturor: profesionalismul antrenorilor, valoarea, abnegaţia şi dăruirea jucătorilor. Şi, nu în ultimul rând, seriozitatea conducerii şi a finanţatorilor care au creat, ca pe vremurile bune ale Ştiinţei, o emulaţie în lotul echipei. În plus, trebuie obligatoriu adăugat aportul suporterilor! Toate au fost, cum se spune, OK. Totul este bine pregătit pentru meciul anului, din sferturile Cupei României. Nu e bine să ofer pronosticuri, pentru că jucătorii sunt sensibili. Opinia mea? Sper într-o calificare a Craiovei! Nu va fi un meci uşor. Steaua este totuşi… Steaua. Suporterii Craiovei trebuie să înţeleagă asta… Cum ei sunt inteligenţi, şi CS Universitatea va trebui să găsească soluţia ca Steaua să fie răpusă în Bănie! Prevăd calificarea alb-albaştrilor bazându-mă şi pe faptul că gruparea din Ghencea are un program competiţional intern şi extern foarte încărcat în acest final de sezon. Şi, după cum se ştie, Craiova este unică… Vom avea pe străvechiul «Ion Oblemenco» partida anului, un meci-examen pentru actuala echipă a Băniei“, a declarat Titi Bâtlan, pentru GdS.

„Campionii europeni 1962, uitaţi“

Unicul trofeu european al unei echipe naţionale româneşti a fost obţinut în 1962, când reprezentativa de juniori UEFA (1962) a câştigat trofeul continental. Competiţia finală a turneului juvenil s-a desfăşurat în cinci oraşe din România: Bucureşti, Ploieşti, Constanţa, Braşov şi Cluj. După un parcurs victorios în fazele preliminare, naţionala României a disputat, pe fostul stadion din Capitală, „23 August“, în faţa a 80.000 de spectatori, finala competiţiei, România – Iugoslavia 4-1. Printre cei 22 de fotbalişti campioni europeni, doar unul a fost din Bănie: Constantin Bâtlan (CSO Craiova).
„Acest trofeu din 1962 este o performanţă a fotbalului românesc, dar uitată acum. România a reuşit un parcurs care a surprins Europa. Acum, la 52 de ani de la acel eveniment istoric pentru fotbalul românesc, noi, câştigătorii competiţiei europene din 1962, am fost uitaţi, marginalizaţi. Concret: dintre cei 22 de fotbalişti ai echipei naţionale de juniori, campioana Europei în 1962, mai trăiesc doar 12, unii în condiţii dificile, de supravieţuire. Nu cerem mila nimănui, nu vrem să fim compătimiţi aiurea, dar situaţia unor campioni de atunci este tristă… Eu nu sunt în această categorie delicată, dar fac un apel public care sper să fie auzit de autorităţile României: am colegi campioni aflaţi în imposibilitate de a trăi! E mare păcat! Ştiu că există o lege care recompensează campionii europeni, mondiali şi olimpici cu o pensie viageră. De ce nu se aplică această lege şi fotbaliştilor campioni europeni din 1962? Până una alta, FRF și LPF s-ar putea implica, adică ar putea să ajute financiar“, a comentat Titi Bâtlan.
Din lotul de juniori UEFA 1962 au făcut parte, printre alţii: Adamache, Suciu – Petescu, Neşu, Jamaiski, Dumitriu II, Recelescu, Gerghely, Haidu, Florea Voinea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS