11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportLuptătorii craioveni, cei mai buni

Luptătorii craioveni, cei mai buni

Aurel şi Marius Cimpoeru prezintă trofeul Cupa României, cucerit de sportivii de la CS Universitatea
Aurel şi Marius Cimpoeru prezintă trofeul Cupa României, cucerit de sportivii de la CS Universitatea

Luptătorii de la CS Universitatea Craiova au scris istorie cu rezultatele obținute anul acesta. Ionuț Moise a adus, în premieră, titlul național la seniori în Bănie, iar Gheorghe Bodișteanu a câștigat prima medalie europeană (de bronz) pentru luptele libere masculine din Craiova. În 2014, sportivii pregătiți de frații Aurel și Marius Cimpoeru au ieșit campioni la toate categoriile de vârstă, iar cel mai recent trofeu cucerit este Cupa României la juniori. Antrenorul Aurel Cimpoeru a vorbit despre performanțele din acest an, dar și despre planurile pentru 2015.
Gazeta de Sud: Luptătorii de la CS Universitatea Craiova au încheiat anul competițional în forță. Cu ce rezultate vă lăudați de la cel mai recent concurs la care au participat sportivii craioveni, Cupa României la juniori?
Aurel Cimpoeru: La sfârșitul săptămânii trecute am avut Cupa României, la București, pe care am încheiat-o în forță. Am avut clasări pe podium și am câștigat și cupa pentru locul întâi pe cluburi. La masculin, am avut înscriși trei băieți – Sergiu Constantin, Ion Plop şi Gheorghe Bodişteanu – și toți au câștigat. Ne doream de mult acest lucru, de multe ori am fost aproape, iată că de data aceasta ne-a ieșit. La fete am avut o medalie de argint, prin Alexandra Anghel, la categoria 63 de kilograme. Ea a pierdut în fața medaliatei cu bronz la Campionatul European, deși a condus meciul. O greșeală tehnică a făcut să vină pe locul doi. Sunt mulțumit totuși de atitudinea ei și de cum s-a comportat. Îmi pun speranțe pentru anul viitor în ea la Campionatul European de juniori.
GdS: Tot luna aceasta, dar la un turneu internațional, alt elev al dumneavoastră, Ion Plop, s-a făcut remarcat.
A.C.: Așa este. A fost la un turneu la Kosice, în Slovacia. S-a impus la categoria sa, dar, totodată, a fost desemnat și cel mai bun luptător din competiție. Colegul său, Gheorghe Bodișteanu, medaliat cu bronz la Europene anul acesta, s-a clasat acum tot pe locul trei, pentru că a făcut o categorie superioară de greutate.

Luptătorii de la CS Universitatea Craiova au obținut patru medalii la Cupa României
Luptătorii de la CS Universitatea Craiova au obținut patru medalii la Cupa României

Din 2015, lotul național de juniori vine în Bănie

GdS: A fost un an fructuos pentru secția de lupte libere de la CS Universitatea?
A.C.: Da. Luptătorii de la CS Universitatea au dominat competițiile interne la nivel de juniori, a fost diferență foarte mare de puncte între noi și echipa de pe locul doi. La seniori, am fost la egalitate de puncte cu Steaua, ceea ce spune foarte mult. Clubul Steaua investește foarte mult, iar noi suntem nou-veniți în campionatul de seniori. Am venit în acest an pe locul doi, la egalitate de puncte, deci e un lucru foarte bun. Încheiem un an frumos, ceea ce a atras atenția Federației Române de Lupte și, în consecință, ne-a dat posibilitatea ca de anul viitor să mutăm în Craiova lotul național masculin de juniori. Antrenori coordonatori vom fi eu și fratele meu, Marius.
GdS: Cât de greu este să mai aduceți tinerii și copiii să practice lupte libere?
A.C.: Este din ce în ce mai greu. Baza de selecție este foarte slabă. De mici sunt orientați spre jocuri de calculator și nu jocuri reale, care să-i aducă într-o confruntare adevărată. Vrem să demarăm un proiect de selecție în viitorul apropiat. Noi reușim să îi convingem pentru că Universitatea Craiova oferă ceva față de alte cluburi din țară și am putut să-i aducem aici pe cei mai buni. Sperăm că continuăm tot așa. Dacă rămânem serioși și ei văd lucrul acesta vor dori să vină și să rămână la noi.

Atacă Jocurile Olimpice cu români și moldoveni

GdS: Faceți treabă bună și cu sportivi din străinătate, mai exact din Republica Moldova.
A.C.: Am apelat la câțiva sportivi din Republica Moldova, cărora nu li se dădeau șanse acolo și acum reprezintă România. Venind în Craiova și având o motivație bună, Gheorghe Bodișteanu a obținut un rezultat. Sper ca în viitor și Ion Plop să îi calce pe urme. Deja îmi dă speranțe.
GdS: Cu cine atacați calificarea la Jocurile Olimpice din 2016 din Brazilia?
A.C.: Pentru 2016 avem trei componenți la lotul național: campionul național de seniori, Ionuţ Moise, care anul acesta a ocupat locul cinci la Europenele de seniori, Gheorghe Bodișteanu și Mădălin Mânzală, care anul acesta a reușit să câștige la campionatul național. Avem trei sportivi pe care ne putem baza, trebuie să avem grijă de ei, să investim în ei.
GdS: Care sunt criteriile de calificare la Olimpiadă?
A.C.: Calificarea începe din anul 2015. În Los Angeles va avea loc Campionatul Mondial, care este prima fază a calificării. Primii cinci pe categorie se vor califica. Sunt doar șase categorii olimpice, băieții de care am pomenit sunt în categorii olimpice. Dacă nu reușesc să intre în primii cinci la Mondiale, ceea ce este destul de greu, dar nu imposibil, avem trei turnee de calificare în 2016, din martie până în mai. Primul turneu este în Europa, apoi pe alte două continente. Se califică primii doi, cu excepția celui de-al doilea turneu, care este mondial și de acolo se vor califica trei.

Premiere

În 2014, CS Universitatea Craiova a avut primul campion național la lupte libere seniori, pe Ionuț Moise, primul medaliat la Europene, pe Gheorghe Bodișteanu, care a cucerit bronzul în Polonia la competiția rezervată juniorilor, și campioni naționali la toate categoriile de vârstă (juniori, U23, seniori). „Anul acesta am scris istorie pentru luptele din Craiova. După primul titlu la seniori, al lui Ionuț Moise, a venit prima medalie continentală a lui Bodișteanu. În orașul nostru nu s-au mai obținut medalii la Europene sau Mondiale la lupte libere băieți, doar la fete am mai avut. Îmi doresc să nu ne oprim aici“, a spus Aurel Cimpoeru. Sportivii de la CSU au participat la Campionate Naționale (în sală și pe plajă), la Cupa României, turnee internaționale și Campionatul European, cucerind aproape 20 de medalii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS