13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCSU, misiune îndeplinită cu un mare sacrificiu

CSU, misiune îndeplinită cu un mare sacrificiu

Băluţă (dreapta) a împins mingea în poartă de la câţiva metri, deschizând scorul
Băluţă (dreapta) a împins mingea în poartă de la câţiva metri, deschizând scorul

Formaţia CS Universitatea Craiova s-a calificat în sferturile Cupei României, după ce s-a impus ieri-seară, în optimi, pe „Ion Oblemenco“, în faţa echipei FC Viitorul, cu scorul de 2-1. Alexandru Băluţă a deschis scorul în minutul 54, Ţâru a egalat (’90+1), iar golul victoriei craiovene a fost marcat de Alexandru Mateiu în prelungiri (’112).
CS Universitatea Craiova: Bălgrădean – Achim, Frăsinescu, Acka (’46, Avrămia), Vătăjelu – Mateiu, Brandan – Bancu, Ferfelea (’69, Bawab), Băluţă (’73, Ad. Cârstea) – Curelea. Antrenori: Sorin Cârţu, Emil Săndoi.
FC Viitorul: Balauru – Nikolov, Ţâru, Seroni, Puţanu – Daminuţă – Neacşa, Pană (’64, Hodorogea), R. Marin, Cârstocea (46, Vina) – Markus (72, Cioablă). Antrenor: Gheorghe Hagi.
Cartonaşe galbene: Bancu, Curelea / Pană, Puţanu (2), Vina, Seroni, Nikolov.
Cartonaşe roşii: Puţanu ’80, Seroni ’97.
Au arbitrat: Florin Miron – Alexandru Vodă, Daniel Ciocănea; Sergiu Popa.
Observatori: Constantin Ştefan, Adrian Lucaci.

Prima repriză, echilibrată

CS Universitatea Craiova nu a început prea bine partida, fiind la un pas să fie surprinsă pe un contraatac, însă, din fericire, Adrian Markus a şutat slab, permiţându-i lui Bălgrădean să reţină fără probleme. Treziţi de la margine de Sorin Cârţu şi Emil Săndoi, alb-albaştrii au fost mai insistenţi în ofensivă. Prima dată a şutat Băluţă mult peste poartă (’10), apoi Ferfelea l-a făcut remarcat pe portarul Balauru, care a respins cu un reflex extraordinar, de la rădăcina barei, „torpila“ decarului craiovean din marginea careului de 16 metri (’12). A venit rândul Viitorului să „răspundă“, Neacşa, fostul mijlocaş al lui CSU, a scăpat pe partea dreaptă, dar a şutat foarte slab, în braţele lui Bălgrădean (’16). Ocaziile au continuat să alterneze, Bancu a tras de la 12 metri – Balauru a fost la post (’20), apoi Daminuţă l-a „forţat“ pe „Pufi“ să reţină în doi timpi un „trasor“ de la 30 de metri (’36), iar Curelea, blocat în momentul finalizării, a „închis“ repriza (’42).

Curelea şi Bancu au hărţuit în permanenţă defensiva oaspete
Curelea şi Bancu au hărţuit în permanenţă defensiva oaspete

Alb-albaştrii, mult mai vioi după pauză

Muştruluiţi la pauză, jucătorii Craiovei au ieşit decişi să rezolve problema calificării. Au început cu o ratare imensă, Curelea a şutat puternic de la 15 metri, dar Balauru a scos mingea de sub bară, acordând corner (’52). Forcingul a continuat şi, după mai multe şuturi consecutive la aceeaşi fază, goalkeeper-ul Viitorului, căzut, a fost învins de Băluţă, care a împins mingea în plasă din marginea careului mic (’54, 1-0).
CS Universitatea ar fi putut face 2-0 după doar un minut, când Ferfelea l-a pus pe Bancu în postură de unu la unu cu portarul oaspeţilor, dar acesta l-a luat la ţintă pe adversar (’55).

Viorel Ferfelea a făcut o partidă bună contra Viitorului
Viorel Ferfelea a făcut o partidă bună contra Viitorului

FC Viitorul a scăpat şi de o eliminare, portarul Balauru a ieşit undeva la 30 de metri să-l oprească pe Curelea, scăpat pe contraatac, atacantul Craiovei a strecurat balonul pe lângă el, dar mingea l-a lovit în mână, însă „centralul“ a lăsat jocul să continue (’55). Până la urmă, FC Viitorul a rămas în inferioritate numerică, Puţanu a văzut al doilea galben după un fault asupra lui Bancu (’80), dar asta nu a făcut misiunea grupării din Bănie mai uşoară. CS Universitatea a dominat finalul jocului, dar cei care au înscris au fost oaspeţii, Bogdan Ţâru a reluat imparabil cu capul, de la circa opt metri, trimiţând meciul în prelungiri (’90+1).

Craiova a cedat pe final, încasând gol după un corner
Craiova a cedat pe final, încasând gol după un corner

Seroni i-a rupt piciorul lui Bancu

În prima repriză de prelungiri jocul a fost echilibrat, însă, din păcate, s-a consemnat şi o accidentare foarte gravă, Nicuşor Bancu fiind transportat la spital cu salvarea după ce a fost faultat dur de Seroni, care a văzut direct cartonaşul roşu (’97). Surse din cadrul grupării oltene susţin că Nicuşor Bancu a suferit o dublă fractură, de tibie şi peroneu. Cum staff-ul tehnic al Craiovei efectuase deja trei schimbări, partida a continuat în 10 contra 9.

Nicuşor Bancu a părăsit terenul urlând de dureri, sub privirile îngrozite ale jucătorilor de pe teren
Nicuşor Bancu a părăsit terenul urlând de dureri, sub privirile îngrozite ale jucătorilor de pe teren

După mai multe atacuri susţinute în repriza a doua, alb-albaştrii au reuşit golul doi, Alexandru Mateiu a reluat din întoarcere (’112), de la cinci metri, imparabil, şi a trimis-o pe CS Universitatea în sferturile Cupei României.

Alexandru Mateiu a adus calificarea Craiovei în sferturile de finală ale Cupei României
Alexandru Mateiu a adus calificarea Craiovei în sferturile de finală ale Cupei României

 

Declaraţii după meci:

 

Gheorghe Hagi, manager FC Viitorul: „Din păcate nu avem ce să mai vorbim despre meci ţinând cont de ce i s-a întâmplat acestui copil (Nicuşor Bancu – n.r.). Trebuie să fim alături de el şi să-i dăm forţa să revină pe terenul de fotbal, pentru că este un băiat foarte bun. Profesia noastră, a fotbalistului, are şi aceste riscuri. Sunt foarte trist şi mi-e greu să vorbesc, pentru că Bancu e un tânăr care a făcut un meci foarte bun şi s-a întâmplat un lucru pe care nimeni nu şi l-a dorit. Meciul nu mai contează. CS Universitatea a jucat mai bine şi a arătat mai bine de la meci la meci, iar în timp se poate crea o echipă puternică. Îi doresc succes în continuare Craiovei, a trecut turul ăsta şi sper să ajungă să se bată pentru câştigarea Cupei”.

 

Alin Seroni, fundaş FC Viitorul: „Am urmărit mingea, am atins-o, nu ştiu cum s-a întâmplat nefericitul accident. Regret nespus de mult. Sunt alături de tine, Nicuşor, pentru tot ce vei avea nevoie şi îţi doresc să te faci bine repede”.

 

Emil Săndoi, antrenor CS Universitatea Craiova: „Mi-e foarte greu să vorbesc. Vă spun sincer că aş fi preferat să nu mergem mai departe în Cupă, dar să nu se fi întâmplat cu Bancu nimic. Cred că ştiţi cu toţii că şi eu am trecut printr-o accidentare de genul ăsta… Bancu este un băiat nemaipomenit, unul dintre cei mai buni jucători ai noştri, iar această accidentare îl va scoate o perioadă lungă din circuit. Păcat. E foarte greu să-ţi revii după aşa ceva. Şi eu la vremea respectivă am pierdut foarte mult, am pierdut Campionatul Mondial din 1994, un an de zile am stat cu tije băgate prin picior, am avut cârje, apoi baston, deci nici nu vreau să-mi mai aduc aminte. Mi se rupe sufletul de el. Şi jucătorii sunt afectaţi. Nu poate nimeni să se bucure de calificarea asta. La câte probleme am avut până acum, cu o groază de accidentări, mai vine colac peste pupăză şi asta, care, trebuie să o recunoaştem, este o accidentare foarte gravă”.

 

Felix Grigore, manager general CS Universitatea Craiova: „Sunt de 15 ani în fotbal, am cunoscut şi înfrângeri şi victorii, dar pot spune cu mâna pe inimă că asta este cea mai tristă victorie. I s-a întâmplat unui copil, poate cel mai bun jucător al nostru, să facă fractură de tibie şi peroneu. Suntem cu toţii supăraţi, dar suntem alături de el şi vom face tot ce se poate ca el să revină cât mai repede pe teren. Este un jucător pe care noi îl vedeam în doi ani de zile printre cei mai buni fotbalişti din România, dar ăsta este fotbalul. O să vorbesc şi cu el, trebuie să ţină capul sus, pentru că viaţa merge înainte şi are viitorul în faţă. Şi Emil (Săndoi – n.r.) îmi spunea mai devreme că asta i s-a întâmplat şi lui. În minutul 92, la 1-0, când avea deja un contract semnat deja cu Lyon, a suferit o fractură de tibie şi peroneu. Şi-a revenit şi ştiţi foarte bine ce a realizat în fotbal, chiar şi după acea accidentare. Asta îi doresc şi lui Nicuşor Bancu şi sunt convins că va ajunge în fotbal acolo unde el îşi doreşte. Bancu va merge în această noapte la Bucureşti, iar mâine dimineaţă va fi operat. Nu am avut timp să mă gândesc pe cine vom întâlni în sferturi, dar ne dorim o echipă cu care să jucăm de la egal la egal şi să trecem în semifinalele competiţiei. Este clar că nu putem să cădem cu Mioveni şi că 99% o să jucăm acasă. Noi numai cu două formaţii nu putem juca pe teren propriu, cu ASA Târgu Mureş şi cu Rapid”.

 

Viorel Ferfelea, mijlocaş CS Universitatea Craiova: „Este o victorie, dar avem un gust amar, aţi văzut ce s-a întâmplat cu Bancu. Cred că ăsta este cel mai important lucru din seara asta. Nu meciul, ci accidentarea a fost momentul principal. Este o zi tristă. Preferam să pierdem calificarea, dar să-l avem sănătos pe Bancu. Să sperăm că o să aibă puterea să treacă peste şi să revină cât mai repede. Despre joc pot spune că ultimele minute le-am tratat puţin mai lejer, trebuia să fi închis meciul în minutul 90. Am făcut o prostie şi, din păcate, a trebuit să mai jucăm încă 30 de minute, mai ales că sâmbătă ne aşteaptă un meci foarte greu, cu o echipă bună, care o să vrea să ia puncte aici. O să-i dedicăm victoria lui Bancu, Nicuşor e colegul nostru, ţinem toţi la el şi ne pare rău de ce i s-a întâmplat. Sâmbătă vom juca şi pentru el”.

 

Alexandru Mateiu, mijlocaş CS Universitatea Craiova: „Este primul gol în tricoul Craiovei şi sunt foarte fericit. Mă bucur că după trei luni de zile am început să joc şi am făcut-o chiar 120 de minute foarte bine. Mă bucur că am calificat echipa în faza următoare şi că am câştigat şi trofeul de cel mai bun jucător. Chiar mă gândeam la acest trofeu şi contează mult pentru mine. Acum am încredere în mine şi sperăm ca la meciul următor să contabilzăm trei puncte. Atât de rău îmi pare de Bancu… Am auzit că are dublă fractură, aşa ceva nu se poate, e incredibil. Această victorie vreau să o dedic lui. Trebuie să fie puternic şi să se refacă repede. Sâmbătă jucăm cu Botoşaniul, care este o echipă incomodă, aleargă foarte mult, dar jucăm acasă şi trebuie să câştigăm. Nu mă văd printre titulari chiar dacă am marcat acum, pentru că avem un lot numeros şi valoros şi doar domnii antrenori vor decide cine va intra”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS