12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDoroftei către antrenorii de box din Bănie: Gata cu dezbinarea, faceți echipă!

Doroftei către antrenorii de box din Bănie: Gata cu dezbinarea, faceți echipă!

La conferinţa de presă, Leonard Doroftei a povestit întâmplări amuzante, care le-au adus celor prezenţi zâmbetul pe buze
La conferinţa de presă, Leonard Doroftei a povestit întâmplări amuzante, care le-au adus celor prezenţi zâmbetul pe buze

Leonard Doroftei, președintele Federației Române de Box (FRB), a ajuns vineri la Craiova pentru a asista la meciurile din cadrul Cupei României – juniori. Fostul campion mondial WBA la categoria superușoară a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre problemele din acest sport, despre obiectivele sale și a rememorat momente unice din cariera sa.
Cel poreclit Moșu’ a mărturisit că mereu vine cu drag în Bănie, unde are mulți prieteni.
„Vin la Craiova ca și cum aș veni acasă. Am mulți prieteni aici, am bucuria de a mă afla alături de foști colegi, Iulian Cărămidă este unul dintre ei. I-am stricat cariera. Lui Ciobanu, care a fost un campion, i-am stricat și lui cariera“, a spus Doroftei. Șeful FR Box a lăudat sportivii craioveni și le-a transmis antrenorilor să nu se mai certe, ci să facă o echipă puternică: „Vreau ca boxul craiovean să devină din nou ce a fost odată, cu boxeri de valoare, care au rămas în istorie. Și acum sunt o grămadă de copii cu potențial, care așteaptă să le dai șansa să meargă mai departe. Vreau să terminăm cu dezbinările astea între antrenori, să facă din nou echipă! Să se unească și să arate tuturor ce înseamnă boxul în Craiova“.

Se antrena pe plapumă, cu prosoape

Informat despre lipsurile cluburilor din Bănie, în special absența unui ring de box, Doroftei a povestit că nici el nu a beneficiat de cele mai bune condiții de pregătire la începuturi. Totodată, fostul pugilist a exemplificat că în alte orașe s-au găsit soluții: „Noi pe timpuri ne antrenam pe plapumă și ne băteam cu prosoape și tot am ajuns boxeri. Important e să ne dorim să facem treabă. La Târgoviște, prefectul i-a dat antrenorului un spațiu într-o unitate militară dezafectată și au făcut sală. La Călărași, au făcut într-o centrală dezafectată una dintre cele mai dotate săli din țara noastră. Sper să se găsească și în Bănie o soluție de a aduna toți antrenorii în aceeași sală și să nu se mai certe“.
Șeful FRB a luat o decizie prin care încearcă să le redea antrenorilor de la cluburi din țară pasiunea și plăcerea de a munci. Pe scurt: sportivii din loturile naționale se vor pregăti pe plan local, chiar cu antrenorii lor, apoi vor merge la competițiile internaționale tot cu aceștia. „Trebuie să lăsăm copiii să se pregătească acasă, să facă școală. Este o decizie prin care vrem să readucem interesul antrenorilor de la cluburi. Ei trebuie să meargă cu sportivii la concursurile internaționale, pentru că îi cunosc cel mai bine, le știu slăbiciunile și punctele forte“, a explicat ploieșteanul.

La Filiaşi, unde s-au desfăşurat semifinalele Cupei României, elevii au venit în număr mare să se întâlnească cu Doroftei (foto: Florin Chiliman)
La Filiaşi, unde s-au desfăşurat semifinalele Cupei României, elevii au venit în număr mare să se întâlnească cu Doroftei (foto: Florin Chiliman)

Vrea să schimbe viața sportivilor talentați

Doroftei a ținut să reamintească tuturor că nu stă în fruntea federației pentru bani sau notorietate, ci consideră că este datoria sa morală să sprijine pugiliștii talentați
să-și împlinească visul. „Eu sunt un președinte altfel. Nu stau acolo pentru o funcție, pentru antrenori sau pentru buzunarul meu. Am o afacere, trăiesc din ea, nu am venit la Federație să mă îmbogățesc. Dacă nu arăt și altora ce am învățat înseamnă că am luat pumni degeaba. Mă uit în ochii copiilor și văd strălucire, dorința de a învăța. Mă văd unul dintre ei. Sunt unul căruia i s-a luat ciocolata din mână, a luat bătaie să mănânce o friptură, a fost și bătut, și cu banii luați. Voi lupta pentru performanță, pentru ca unu sau zece copii să-și schimbe viața în bine. Odată i-am luat la mine la bar și am vizionat un meci al meu.
Mi-au zis că nu știau că am fost așa de bun. Ei trebuie să aibă un model, așa cum l-am avut și eu pe Vaștag. La următoarele Jocuri Olimpice trebuie să calificăm pe cineva. Avem doi băieți buni, pe Nistor și Juratoni, din urmă vin Duță și Jitaru“, a spus fostul campion.

Aduce în Bănie Centura de Aur

Șeful Federației Române de Box a promis că va aduce Turneul Centura de Aur în Bănie, dar vrea să fie ceva de anvergură: „O vom aduce la Craiova cât de curând, suntem în tratative. Puteam să organizez oricând acest turneu la Craiova, doar cu numele, dar vreau să fie meciuri de calitate, nu să ne bată oltenii“.
La conferința de presă a lui Leonard Doroftei au mai participat Marcel Boboc, președintele Asociației Județene de Box Vâlcea și totodată membru în biroul federal, Sorin Manda, directorul CSM Craiova, clubul organizator al Cupei României, Liviu Stan, sponsor al competiției și bun prieten al lui Doroftei, dar și Iulian Cărămidă, arbitrul AIBA, care în 1985 a fost învins de Doroftei, într-un meci de selecție pentru lotul național. „Este o bucurie că Leonard Doroftei a venit la competiția pe care o organizăm. Acest lucru îmi dă mari satisfacții și înseamnă că tot ceea ce încercăm să facem la secția de box de la CSM Craiova este apreciat“, a declarat Manda. „Mă bucur de ceva vreme de prietenia cu Leonard. Pentru mine a fost întotdeauna un model și consider că este una dintre cele mai frumoase statui pe care le are România“, a completat Liviu Stan, mare iubitor de sport.

Leonard Doroftei despre…

Lucian Bute
Poate să fie mai mare ca acum doi ani. Din ultimele antrenamente pe care le-am văzut am observat că nu mai este static, este în continuă mișcare, lovește din mișcare, nu mai așteaptă adversarul. E binevenită schimbarea de antrenor, avea nevoie de cineva care să-i redea din nou încrederea în el. Din punct de vedere sportiv este un exemplu, nu i se poate reproșa nimic. Mi-aș fi dorit să lucrez și eu cu un antrenor ca al lui.

Cristian Ciocan
E un pugilist bun, dar dacă intră în America trebuie să schimbe stilul. Acum e bun pe stil european. Lovește tare, face combinații, dar așteaptă.

Meciul cu Raul Balbi
La meciul cu Balbi din America, antrenorul meu mi-a spus: el vine cu șase-șapte stângi, după care dă o dreaptă. El mi-a zis așa: blochezi stânga, faci eschivă la dreapta, lucrezi la corp și te ridici la cap. Așa am făcut o lună de zile. Mergeam pe stradă și mă antrenam. Începe meciul și el îl aștept pe Balbi că vine cu stângile. El s-a pus în fața mea și m-a luat la pumni. După două reprize nu mai vedeam nimic, eram plin de sânge și mă duc la colț și îi zic antrenorului: Auzi, ăsta nu mai vine cu stângile, mai aștept mult. Norocul meu că am făcut o revenire, am dat o serie de lovituri și așa am început să intru din nou în joc de am câștigat meciul acela. A fost foarte greu. Am câștigat pentru că am demonstrat că sunt boxer.

Concurența cu pugiliștii craioveni
Cu Iulian Cărămidă m-am bătut pentru lotul național, în 1985, eram copii. Mai mult el, eu am fost moș dintodeauna. L-ați avut pe Ciobanu, sportiv extraordinar, un stângaci foarte bun, un atlet desăvârșit. El făcea șase ture, eu șapte, pentru că știam că am nevoie de ceva mai mult decât el. Prin asta l-am bătut. Trebuie să învățăm copii să facă diferența între el și adversar.

Iulian Cărămidă au fost adversari în ring în 1985
Leonard Doroftei şi Iulian Cărămidă au fost adversari în ring în 1985

Simona Halep
Esențe tari se țin în sticluțe mici. Simona este mândria noastră.  Nici pe play-station nu o bătea așa pe Serena Williams. Probabil  a studiat-o mulți ani și a muncit mult pentru această victorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS