Atleți de la „Trișcu“, instructori sportivi la un club din Malaga

Atleţii de la „Trişcu“ au condus antrenamentele susţinute de sportivi de la un club din Malaga


20 de elevi de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Craiova au făcut practică la un club de atletism din Spania. Viitori instructori sportivi, craiovenii au lucrat cu grupe de copii cu vârsta între 7 și 14 ani și s-au arătat încântați de experiența trăită.

Un grup de 20 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a, specializarea atletism, de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, a experimentat cum este să fii instructor sportiv, calificare pe care o vor obține la terminarea liceului. Tinerii s-au dus tocmai în Spania, la Malaga, unde timp de trei săptămâni au făcut practică cu sportivi de la Club Deportivo Atletismo Malaga.

Atleții craioveni au putut lucra în cele mai bune condiții și s-au arătat încântați de ce au învățat. „A fost o experiență foarte frumoasă, care ne va ajuta foarte mult în viață. Am învățat multe lucruri noi, am lucrat cu copiii și ne-a plăcut. Condițiile de antrenament au fost foarte bune“, a spus Laura Brotac, elevă la clasa a XI-a A. „Mi s-a părut foarte frumos. Mă bucur că am avut o astfel de ocazie. Mi-a făcut plăcere să lucrez cu copii. Ne-am înțeles foarte bine și cu ei, și cu antrenorii lor. Profesorii ne ajutau foarte mult la antrenamente, pe care le-am susținut și în sală, și pe stadion“, a adăugat Georgiana Bădoi, tot de la a XI-a A. Și lui Marius Gabriel Licuț (clasa a XII-a A) i-a plăcut experiența din Spania: „Mi-a făcut mare plăcere să particip la acest proiect. Colectivul a fost foarte de treabă. Ne-am acomodat repede și am încercat să dăm un randament cât mai bun. Ce am învățat acolo ne poate fi de folos în carieră“. Și Ștefania Sandu (clasa a XI-a A) a fost încântată de proiectul la care a luat parte: „Am avut de învățat de la copiii de acolo, care aveau vârste între 7 și 14 ani, dar și de la antrenori. Noi i-am învățat să facă ce făceam noi la antrenamente“.

Cei 20 de sportivi-elevi au fost aleși după o selecție riguroasă, având ca și criterii probe sportive și Pregătirea Sportivă Teoretică (PST), materie la care trebuia să aibă media peste 8. Au fost selecționați cei mai buni 20 din cei 35 înscriși.

Elevii craioveni, alături de profesorii români și spanioli

Elevii craioveni, alături de profesorii români și spanioli

Copiii au mers la Malaga însoțiți de profesorii Alina Dică (coordonator proiect), Eugenia Ene (responsabil cu pregătirea profesională) și Geri Mitroi (monitor proiect), directorul LPS „Petrache Trișcu“.

„Se înghesuiau care să țină mai multe ore“

Antrenoarea Eugenia Ene a spus că tinerii atleți au prins „microbul“ meseriei de instructor sportiv și de viitori profesori-antrenori. „Aveau șase ore de practică pe zi, trei antrenamente, cu grupe diferite. După ce asistau la demonstraţiile pe care le făceau instructorii de acolo, adresau întrebări şi coordonau antrenamentele cu grupele de elevi. Fiecare venea cu idei de planuri de antrenament. La primele ore, au fost puțin mai reținuți, apoi se înghesuiau care să țină mai multe ore cu acei copii. A început să le placă, a intervenit microbul în această meserie. Comunicau în spaniolă cu sportivii, iar cu instructorii și în engleză. S-au descurcat bine, le-a fost de folos cursul de spaniolă urmat“.

Activitățile din Malaga s-au desfășurat în cadrul proiectului Leonardo Da Vinci „Dezvoltarea abilităților viitorilor instructori sportivi, în vederea facilitării inserției profesionale pe piața muncii europene“, finanțat de Comisia Europeană, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. „Pentru LPS «Petrache Trișcu» este primul proiect de acest gen și sperăm să nu fie și ultimul. Elevii au beneficiat de 90 de ore de practică și au reprezentat o oportunitate unică pentru ei, în condițiile în care nu au astfel de ore în programa școlară în perioada liceului“, a declarat profesorul Alina Dică. Aceasta a adăugat că antrenorii clubului din Malaga s-au arătat încântați de elevii de la „Trișcu“: „A fost un proiect foarte bine apreciat, atât de elevi, cât și de gazdele noastre din Spania. Antrenorii de acolo au fost încântați de elevi și de modul în care aceștia s-au comportat cu atleții lor“.


Liceenii craioveni au avut parte și de program cultural, mai ales în weekenduri, când au vizitat Gibraltarul, Granada, Sevilla, Parcul Acvatic Selwo Marina, Alcazaba şi Gilbralfaro din Malaga etc.

Clubul din Malaga are un vicecampion european

Club Deportivo Atletismo Malaga se mândrește că are legitimat un sportiv care anul acesta a cucerit medalia de argint la Europene. Este vorba despre Vivas Borja, care a ocupat locul doi la aruncarea greutății în cadrul Campionatului European de la Zürich. „Este un club de performanță, de nivelul celor de la noi din Craiova. Nu aveau atât de multe rezultate, doar că se mândreau cu un loc doi la Europene, printr-un aruncător. Numărul antrenorilor este mai mic ca la noi. Se lucra pe grupe mici, copii între 5 și 17 ani, care erau aduși la antrenament de părinți. Plăteau o taxă modică și aveau echipament. Beneficiau și de cele mai bune condiții, stadion de atletism bine dotat, sală de forță, sală de încălzire. Antrenorii de acolo apreciau atletismul românesc, știau de Gabi Szabo, Doina Melinte“, a povestit antrenoarea Eugenia Ene.

DSC05702

Sportivii participanţi la practică

Elevii participanți la stagiul practic de la Malaga: Paul Ștefan Ancuța, Daniela Georgiana Bădoi, Monica Oana Balaci, Mihaela Daniela Bogdan, Laura Angeli Brotac, Cătălina Ștefania Chircă, Maria Mihaela Cioveie, Mihaela Cristina Cofin, Cristina Elena Dragomir, Ana Maria Dungă, Diana Georgiana Ghiță, Marian Vasile Giangă, Ana Maria Ionescu, Marius Gabriel Licuț, Andrei Gabriel Lovenez, Delia Ștefania Pădureanu, Alexandru Ioan Pavel, Ștefania Victorița Sandu, Alexandra Ionela Ștefan, Andreea Cristina Zamfir.Comenteaza acum

Alte stiri

11 februarie 2019

Studenţi în stagiu de practică, la Jandarmeria Gorj

Studenţii şi-au început practica la Jandarmeria Gorj. În perioada 11 februarie – 08 martie 2019, un număr de cinci studenţi din cadrul Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza” București, anii de studiu I şi II, se află în stagiul de

Sumarul ediției de joi, 9 octombrie 2014

Actualitate

» Prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor: Universitatea din Craiova va trece printr-o nouă evaluare
» Continuă audierile în dosarul „Şova”
» Preţurile terenurilor în funcţie de priorităţi
» Să petrecem româneşte
» Olt: Baza de la Deveselu trece sub comandă americană
» Mini-Olimpiadă Transfrontalieră Clafat-Vidin
» Craiova: Patru tineri, prinşi în flagrant în timp furau bunuri dintr-un autoturism
» Senatorul Teodor Atanasiu, audiat la DNA în dosarul termocentralelor Turceni şi Rovinari
» M.A.I va achiziţiona 450 de maşini, în valoare de 11.000 de euro fiecare
» Craiova: “Jocurile Dacice” vor reînvia în Piaţa Mihai Viteazul

Publireportaj

» Firmele stradale Rosca’s: Caroseria unui business de succes
» Noul Ford Mondeo aduce „culoare“ la evenimentul VIVALDI COLOURS

Local

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Mehedinţi: Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, marcată la Severin
» Vâlcea: CET Govora dă drumul la căldură
» Mehedinţi: 12 şcoli primare şi gimnaziale vor fi reabilitate

Dolj

» 49 de ani de la înființarea Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică: Absolvenții, premiați de firmele de IT
» Cine-ți dă groapa ieftin, primăria sau popa?
» Dezbatere despre zgomot fără prea mult zgomot
» Armata americană preia azi oficial comanda bazei de la Deveselu
» „Să petrecem românește“ cu Ansamblul „Maria Tănase“
» A alimentat BMW-ul și a fugit
» Craiova: Accident rutier cu o victimă, pe strada Caracal
» Zgomotul, subiect de dezbatere la Primărie
» Locul de veci, de la primărie sau de la parohie ? 
» Craiova: Teatru labirint la Casa de Cultură a Studenţilor
» Dolj: Reţinut pentru 24 de ore pentru furt

Gorj

» Turnul CET ar putea găzdui un restaurant sau o centrală eoliană
» Gorj: Infractor acuzat de proxenetism, căutat de şapte ani de poliţie
» Gorj: Condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a vrut să se răzbune pe şef
» Gorj: Oamenii au primit carduri de sănătate, dar medicii refuză să îşi cumpere cititoare

Mehedinţi

» Angajatii RAAN momiți cu promisiuni

Sport

» Karatiștii și-au confirmat valoarea la Europene
» Voleibaliștii craioveni s-au relaxat la muzeu
» CSO Filiași și-a propus victoria la Turceni
» Torcea, revenire spectaculoasă
» Gică Hagi: Avem destule atuuri să ne gândim la o victorie cu Ungaria
» Marica face apel la fanii români să-i trateze cu respect pe unguri
» Gimnastică – Băţagă, locul 19 în finală la individual-compus la CM de la Nanning
» Fotbal – CSM Vâlcea și-a schimbat stema
» Amenzi și suspendări după incidentele de la Cârcea 
» Atleți de la „Trișcu“ școliți în Spania
» Voleibaliștii în vizită la muzeu

Sanatate

» Cum scăpăm de grăsimile din sânge

Educatie

» Absolvenții de la Automatică, răsplătiți de firme de IT
» Gorj: Recensământ pentru elevi

Magazin

» Horoscop
» Burger de 1.100 de lire bucata
» Bancul zilei
» Patrick Modiano a câştigat premiul Nobel pentru Literatură

Top