13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCSU - FCU, război judiciar pentru palmaresul „Craiova Maxima“

CSU – FCU, război judiciar pentru palmaresul „Craiova Maxima“

În 2013, „Ion Oblemenco“ a găzduit o confruntare inedită: CS Universitatea Craiova - FC Universitatea Craiova
În 2013, „Ion Oblemenco“ a găzduit o confruntare inedită: CS Universitatea Craiova – FC Universitatea Craiova

CSU cere justiției să tranșeze problema, solicitând exclusivitate pentru palmaresul din perioada 1948 – 1991. Clubul acuză că FCU folosește „abuziv și ilicit“ palmaresul istoric al Universității Craiova. „Nu au palmaresul, nu au nici o șansă cu acest proces“, a replicat Adrian Mititelu.

Clubul Sportiv (CS) de drept public Universitatea Craiova a inițiat recent o acțiune judiciară la Tribunalul Dolj prin care cere instanței să constate că entitatea deține dreptul de proprietate asupra palmaresului echipei istorice de fotbal Universitatea Craiova. CS Universitatea Craiova cere dreptul „de a utiliza în mod exclusiv în scopuri comerciale și sportive“ palmaresul echipei de fotbal, pentru „a nu se prelungi o situație juridică asupra căreia planează incertitudinea“. Clubul de pe strada Gheorghe Doja susține că Fotbal Club U Craiova SA, societatea lui Adrian Mititelu, „se declară în mod abuziv și ilicit, prin propriul Act Constitutiv, continuatoarea de drept și titulara de drept a palmaresului echipei de fotbal Universitatea Craiova“. În actul constitutiv al Fotbal Club U Craiova SA (2002), actualizat la 15 octombrie 2012 (art. 2 alin 3), „acționarii au inserat o clauză vădit ilicită, nulă din punctul nostru de vedere, cu următorul conținut: «Societatea comercială Fotbal Club U Craiova SA finanțează și patronează echipa de fotbal Universitatea Craiova, fiind continuatoarea de drept și titulara de drept a palmaresului acesteia»“, se mai arată în acțiunea depusă de CSU.

1991: privatizare sau nu?

Clubul sportiv acuză că „pârâta FCU, persoană publică de drept privat, înființată în anul 2002, pretinde public, prin diferite declarații, precizări, afirmații, articole de presă etc. faptul că deține patrimoniul sau dreptul de proprietate asupra palmaresului echipei de fotbal istorice Universitatea Craiova și dreptul de a utiliza acest palmares și derivatele acestuia“. „Palmaresul istoric nu a fost transferat în patrimoniul noului club FC Universitatea Craiova, ci în 1991 întreg palmaresul istoric și toate drepturile aferente au rămas în patrimoniul și proprietatea Clubului Sportiv Universitatea Craiova, înființată în 1948“, se mai arată în acțiune. În susținerea celor afirmate, reclamanta invocă o serie de documente emise în 1991, prin care secția de fotbal s-a desprins din Clubul Sportiv (CS) Universitatea Craiova. Prin ordinele Ministerelor Învățământului (nr. 4162/22 ianuarie 1991) și Sportului (nr. 163/24 ianuarie 1991), la 1 februarie 1991 a luat ființă Fotbal Club Universitatea Craiova, o entitate aflată sub coordonarea Ministerului Învățământului și în subordinea Universității din Craiova. Activele au fost împărțite printr-un protocol (27 noiembrie 1991), FC Universitatea Craiova preluând „o parte determinată“ din patrimoniul CS Universitatea Craiova.

1994: ASFC – cheia problemei?

Al doilea episod invocat s-a petrecut în 1994 când, în baza cererii lui Rodion Cămătaru (dosar nr. 75/PJ/1994) și a sentinței civile nr. 72/4 iulie 1994, a luat ființă Asociația Sportivă Fotbal Club (ASFC) Universitatea Craiova. Patrimoniul ASFC era constituit din fonduri fixe proprii, taxe de înscriere, cotizații, subvenții și alte surse, potrivit legii. Reclamanta mai susține că ASFC nu deținea în patrimoniu bunurile preluate în 1991 de FC Universitatea Craiova, secția desprinsă din Clubul Sportiv Universitatea Craiova. ASFC Universitatea Craiova este importantă pentru că de la ea își revendică palmaresul și continuitatea Fotbal Club U Craiova, societatea lui Adrian Mititelu, înființată de Dinel Staicu în 2002. „FCU a luat ființă prin reorganizarea ASFC. Legea cerea la acea dată ca asociațiile sportive nonprofit să se transforme în societăți comerciale pe acțiuni“, afirmă Adrian Mititelu. De partea cealaltă, CS Universitatea susține că legea nu obliga la așa ceva și aduce ca argument actul de înființare a FCU, acționarii fondatori fiind: Universitatea Club Fotbal SA (societatea lui George Ilinca), Forum Privat Prod SA (Dinel Staicu), Marian Staicu, BMO SA și Popescu Carmen Ioana. Fondatorii ASFC Universitatea Craiova nu se regăseau în acționariatul FCU, iar în lipsa acordului de voință al acestora nu se poate vorbi de reorganizare. În consecință, ASFC nu ar fi preluat palmaresul FC Universitatea Craiova (1991) și nu s-a reorganizat ca și FCU.

Ce conține palmaresul istoric

În 2012, în baza Ordinului Ministerului Educației, Culturii, Tineretului și Sportului (nr. 5794/24 februarie 2012), în cadrul CS Universitatea s-a reînființat secția de fotbal care s-a asociat cu alți investitori în proiectul Club Sportiv U Craiova SA (CSU), echipa activând acum în Liga I. Clubul cere instanței „constatarea deținerii de către Clubul Sportiv Universitatea Craiova a dreptului de a utiliza în mod exclusiv în scopuri comerciale și sportive palmaresul echipei istorice de fotbal Universitatea Craiova“. În viziunea reclamantului, „palmaresul istoric“ este cel obținut în perioada 1948-1991 și este compus din: patru campionate ale României (1973-1974; 1979-1980; 1980-1981; 1990-1991), cinci Cupe ale României (1976-1977; 1977-1978; 1980-1981; 1982-1983; 1990-1991), semifinala Cupei UEFA (1982-1983) și sfertul de finală al Cupei Campionilor Europeni (1981-1982). De asemenea, palmaresul istoric mai include liniile de clasament din campionatul național până în 1991, patru prezențe în UEFA Champions Legue (fost CCE), zece prezențe în Cupa UEFA și trei prezențe în Cupa Cupelor. CSU revendică și palmaresul echipei de juniori: șase titluri și locul I pe țară într-un bilanț al campionatelor de tineret speranțe. Patronul FCU Craiova, Adrian Mititelu, spune că va face o cerere de intervenție în acest proces, în care nu le dă șanse adversarilor. „Voi face cerere de intervenție prin U Craiova SA, care este continuatoarea FC Universitatea Craiova. Nu au nici o șansă cu acest proces. Va mai dura, dar nu pot câștiga. Legea sportului obliga asociațiile nonprofit să se transforme în societăți comerciale pe acțiuni. Ei nu au cum să aibă palmaresul“, spune Mititelu.

Cine revendică palmaresul

Clubul Sportiv (CS) Universitatea Craiova, club de drept public, are 13 secții sportive, la care s-a adăugat din 2012 secția de fotbal.
Clubul participă cu sigla și culorile în proiectul echipei CS Universitatea Craiova, alături de investitorii asociați în Club Sportiv U Craiova SA și Primăria Craiova. Echipa de fotbal CS Universitatea Craiova evoluează din sezonul 2014-2015 în Liga I.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS