16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSă nu uităm că avem o inimă!

Să nu uităm că avem o inimă!

http://www.youtube.com/watch?v=V32kX718GxE

La Craiova, Ziua Mondială a Inimii va fi sărbătorită duminică, printr-un cros și o „Promenadă a inimilor“ la care sunt invitați cetățeni de toate vârstele, scopul fiind de a atrage atenţia asupra riscurilor apariţiei bolilor cardiovasculare.

Începând din anul 2000, pe 29 septembrie, la nivel mondial se celebrează Ziua Mondială a Inimii, cu scopul de a  informa populaţia despre pericolul maladiilor cardiovasculare şi de a promova măsurile de prevenire pentru a reduce riscul îmbolnăvirii. La Craiova, Săptămâna Inimii va începe duminică, 28 septembrie, iar organizatorii invită locuitorii orașului la mișcare, fie la „Crosul Inimii“, fie la „Promenada Inimilor“. Câștigători vor fi, desigur, toți cei care vor participa la aceste acțiuni care îndeamnă oamenii la un stil de viaţă sănătos, menit să protejeze în special sănătatea inimii.
Crosul și Promenada vor avea loc, începând cu ora 9.00, când este înscrierea participanților, pe strada A.I. Cuza, cu punct de start din zona McDonald’s și punct de sosire în Piața „Mihai Viteazul“.
Doctorul Constantin Militaru își dorește ca oamenii să înțeleagă importanța acțiunii organizate cu ocazia Zilei Inimii. „Facem aceste evenimente cu scopul de a ne aminti nouă, tuturor, că avem o inimă care bate cu regularitate în pieptul nostru, care ne servește credincioasă și de care trebuie să ținem cont. Cu atât mai mult cu atât foarte mulți concetățeni au o inimă bolnavă. O treime din români au hipertensiune arterială. În fiecare an în Clinica de Cardiologie se internează până la 1.000 de cazuri de infarct și toate acestea ne-au îndemnat să tragem un semnal de alarmă într-o manieră sperăm atractivă în așa fel încât fiecare dintre noi să știm că avem o inimă pe care trebuie să o respectăm. Mișcarea este legea vieții, iar noi am fost creați să ne mișcăm, nu să stăm“, a spus ieri, într-o conferință de presă Constantin Militaru, doctor cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Prevenția, foarte importantă

Clubul Rotary Craiova s-a alăturat acțiunii de duminică, mai ales că de câțiva ani a inițiat „Promenada Inimilor“, prin care încurajează persoanele de toate vârstele să facă mișcare. „Rotary România și Republica Moldova a inițiat proiectul în 33 de orașe din țară și 35 de cluburi Rotary și ne-am adresat special seniorilor, celor de vârsta a treia. Domnul Militaru ne-a propus ca Săptămâna Inimii să o începem cu un cros și cu Promenada Inimilor. O bună parte dintre cei apropiați nouă suferă de probleme cu inima și cred că este mai bine să prevenim boala decât să o tratăm. Anul trecut, în evenimentele din Săptămâna Inimii s-au implicat peste 10.000 de oameni și sperăm că vom depăși această cifră anul acesta. Până la urmă este și o problemă de atitudine, de a te atașa la evenimente de prevenție“, a spus ieri Cristi Spulber, președintele Rotary Craiova.

Prin mișcare, se îmbogățește calitatea vieții

Narcisa Dinică, medic în cadrul DSP Dolj, a reaminit încă odată că mișcarea este cea mai ieftină investiție în sănătate: „Craiovenii trebuie să conștientizeze că mișcarea este cea mai mare investiție pe care un om o poate face pentru sănătatea lui și este cea mai mare resursă personală în care nu trebuie să investească nimic, decât dorință. Cu aceste evenimente, vrem să eliminăm un mit, acela că atunci când ești bolnav nu poți face mișcare. Atât cei sănătoși, cât și cei bolnavi își pot îmbogăți calitatea vieții făcând mișcare“.
Prezente la conferința de presă, Alina Ionescu – director al DJST Dolj și Raluca Vădeanu – director adjunct la CSM Craiova, reprezentantele a două dintre instituțiile partenere, i-au asigurat pe organizatori că vor participa activ la cros, fiind mari iubitoare de mișcare.
 
„Trebuie să fim prieteni cu inima“

Profesorul Nicolae Cojocaru, fost inspector școlar de sport, a vorbit despre schimbarea sensului de bază al cuvântului „inimă“: „Multă lume când aude cuvântul inimă nu se gândește la organ în sine. Spun că e sediul sentimentelor, al dragostei. Compozitorii au făcut melodii cu versurile «inimă de dor tu știi», apoi au venit fabricanții care fac tricouri și desenează o inimă mare și scriu «I love you». Cu toții au uitat complet că inima trebuie îngrijită și că, dacă nu suntem prieteni cu ea, nici ea nu va fi prietenă cu noi. Un vechi proverb românesc spune: «Dă-i, Doamne, românului mintea de pe urmă!», de aceea invit toată lumea să facă mișcare înainte de a avea o problemă medicală“. Liceul de Artă „Marin Sorescu“ va oferi două premii speciale realizate de elevi: celui mai tânăr și celui mai vârstnic participant. Spectacolul „Anotimpurile Inimii“ va avea loc în incinta Operei Române, de la ora 13.00, iar în același timp în foaier va fi organizată o expoziție de artă cu sprijinul elevilor de la Liceul „Marin Sorescu“ și al studenților de la UMF Craiova.
Evenimentul de duminică este organizat de Asociația de Sprijinire a Cardiologiei din Oltenia și Rotary Craiova, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj, Direcția de Sănătate Publică, Fundația Română a Inimii, Societatea Studenților Mediciniști din Craiova, Liceul de Artă „Marin Sorescu“, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, CSM Craiova, CS Universitatea Craiova și LPS „Petrache Trișcu“ Craiova.

Crosul Inimii

Programul manifestărilor: ora 9.00: înscrierea participanților; ora 10.00: mesajul organizatorilor; ora 10.15: start Crosul Inimii pentru tineri sub 18 ani; ora 10.30: start Crosul Inimii pentru participanți peste 18 ani; ora 11.00: festivitatea de premiere și prezentări ale medicilor cardiologi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS