16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii au dat bine cu pumnul

Craiovenii au dat bine cu pumnul

Deși nu beneficiază de cele mai bune condiții de pregătire, pugiliștii craioveni au cucerit nouă medalii la Campionatul Național

Antrenamentele și sparring-urile făcute în ringul montat în curtea antrenorului Ion Joița au dat roade! Pugiliștii Adrian Mișu și Ionuț Pătruţ, legitimați la CSM Craiova, au cucerit titlurile de campioni naționali la cadeți (născuți în 2000 și 2001), în cadrul competiției încheiate recent la Sulina. Mișu s-a impus la categoria 43 kg, iar lupta mai mare nu a dat-o cu adversarii, ci cu kilogramele. „Are o voință de fier, a slăbit cinci kilograme. Îmi spusese înainte de plecare: maestre, dacă pot face categoria, ies campion! În fiecare dimineață, la cântar avea 400 g în plus. Se culca seara cu 100 g în plus, iar dimineața avea 400. Îl trezeam la șase, făceam antrenament, iar la cântarul oficial avea 100 sau 200 g în plus. Intra în baie caldă, apoi sub pături. La ultimul cântar avea 43 kg și 5 g. Asta se acceptă peste tot, numai la al meu nu s-a acceptat. I-am zis să se mai ducă să scuipe, nu mai știam ce să facem. Dacă aveam un aparat de tuns, îl tundeam. A stat nemâncat, nu a băut un suc până a ieșit campion“, a povestit maestrul Joița „chinurile“ prin care a trecut Mișu. Adversarii din ring nu i-au pus probleme craioveanului. „A avut patru meciuri, a boxat ca un înger și a câștigat titlul fără probleme. Înainte de finală, delegatul general mi-a spus să mă pregătesc cu copilul, că îi dă diploma și cupa de cel mai tehnic boxer. La finală s-a schimbat, a dat-o unuia de la Onești“, a completat Joița.
Celălalt campion din grupa lui Joița, Ionuț Pătruţ, poreclit Tyson, s-a impus la categoria 56 kg. Acesta îi promisese antrenorului victorii înainte de limită și s-a ținut de cuvânt. „A demonstrat că-și merită porecla Tyson. În primul meci a stat, apoi am avut puțin emoții. Mi-a zis că își învinge adversarul înainte de limită. Nu a durat nici 20 de secunde, dar arbitrul Pătrășcoiu, de la Târgu Jiu, a vrut să-l descalifice. Pătru dă foarte bine croșeu, i-a mai dat și o dreaptă adversarului de l-a pus pe corzi «mort». Noroc cu doctorul, care a oprit meciul. Apoi a boxat cu alt sportiv de la CSM Craiova. A durat cam o jumătate de minut. Celălalt fugea prin ring și mi-era frică că obosește și Ionuț. Dar  l-a prins cu un croșeu, o directă de dreaptă și s-a terminat meciul. În finală a câștigat la puncte. A avut meci greu, cu un clujean. Nu mă gândeam ca «Tyson» să iasă campion“, a spus emoționat Ion Joița.

Vin ploile și se udă ringul

Fost campion european, în prezent antrenor voluntar la CSM Craiova, Joița  a făcut o promisiune: „Vreau să readuc boxul care a fost acum 30 de ani. Aveam trei-patru campioni. Nu ne băteau decât Steaua și Dinamo. Acum, nu zic să fim pe primul loc, dar pe al doilea tot îmi doresc, pentru că avem sportivi foarte buni“. Tehnicianul se gândește că a venit toamna, se pun ploile, iar ringul din curtea propriei case, acolo unde elevii săi se antrenează, este neprotejat. „Dacă văd copertina pusă sunt liniștit. Apoi vom vorbi și de tribune. Avem o promisiune de la cineva că ne ajută, acum nu rămâne decât să așteptăm și să ne rugăm să nu plouă“, a încheiat Joița.

Opt medaliați la CSM

Nu doar Mișu și Pătru au luat medalii pentru CSM Craiova. Clubul care nu beneficiază de un ring a mai obținut alte șase medalii la Sulina, fiind în topul național. Din grupa antrenorului Costică Buzduceanu, trei sportivi, Costinel Gogoșanu (categoria 43 kg), Cristian Floricioiu (56 kg) și Marius Cîțu (59 kg) au obținut medalii de bronz. Buzduceanu s-a arătat nemulțumit de rezultate, mai ales în cazul lui Cîțu, care „a fost învins sub semnul întrebării, adversarul fiind preferat de calculator“.
Singurul antrenor angajat la CSM a spus că este destul de greu să desfășoare pregătirea fără un ring: „În ring, simți corzile, te obișnuiești cu distanța dintre tine și adversar. Când ești în atac este una, iar când ești în defensivă simți coarda ringului. Ai noștri nu au revenirea. Când adversarul trebuie să fie atacat, nu ai simțul acelei distanțe“. Buzduceanu a menționat că este ajutat la antrenamente de Constantin Cucu.
Tot în vitrina de medalii de la CSM Craiova au ajuns și rezultatele bune obținute de elevii lui Ion Dragomir și Dora Mustățea, în baza unei colaborări CSM și CFR Marfă IRLU.
Eduard Barbu a câștigat medalia de aur, după trei meciuri frumoase, iar Dorel Bolovan a obținut bronzul la categoria 50 kg, fiind învins de viitorul campion, iar acesta din urmă chiar l-a felicitat pe craiovean pentru prestație.

„Bambi“, premiat
de Lăcătuș

Mezinul Alexandru Badea „Bambi“ a boxat în afara competiției, deoarece nu are încă vârsta necesară, și a câștigat ambele meciuri. A primit laude, dar și o diplomă, pentru cel mai combativ sportiv, o cupă și un fanion special din partea lui Adrian Lăcătuș, antrenorul lotului feminin al României. „A fost o competiție frumoasă, mulți copii doritori de aur. Organizatorii și-au cerut scuze că nu au mai avut o medalie pentru mine acolo, dar domnul Lăcătuș mi-a dat un trofeu și un fanion cu sfaturi frumoase. Înseamnă foarte mult pentru mine, mă bucur că crede în mine. Mai am patru luni și voi putea boxa în concursuri oficiale“, a spus Alex Badea.
Antrenorul Ion Dragomir a spus că deplasarea a fost epuizantă și costisitoare. Cu toate greutățile întâmpinate, copiii au avut parte și de mici surprize la Sulina: „Am mers cu mașina, o mie și ceva de kilometri, cu domnul președinte onorific Badea. Acolo au fost două focuri de tabără pe plaja Sulina. Mulți copii nu văzuseră peisajul, li s-a oferit câte un trofeu cu cel mai vechi far din Europa, un simbol al stațiunii. Avem și colaborare cu CSM, acum au adus și dumnealor puncte. Nu ne-au acordat nici bani de transport, nici masă, crezând că nu venim cu rezultate. Dar am venit și nu ne oprim aici! Copiii sunt talentați și avem oferte să-i ia Steaua, CSM Severin. Dar noi vrem să rămână aici, în oraș. Ne bucurăm de susținerea celor de la Sala Polivalentă, unde ne antrenăm în condiții foarte bune“.

Emoții pentru profesoara Dora Mustățea

Dora Mustățea a mărturisit că a avut emoții pentru colegii săi mai mici: „Cu o seară înainte, nu puteam să dorm. Era ca și cum aș fi boxat eu. Mă gândeam și la cei care au concurat la Sulina și la cei care urma să boxeze în centrul Craiovei. Mi-a fost destul de greu aici, acasă, fără domnul Dragomir. Nu este ușor să fii fată antrenor printre atâția bărbați“.  
Directorul de la CSM, Sorin Manda, se gândește să mute pugiliștii într-o sală mai mare, pe care ulterior să o doteze cu mult visatul ring de box: „Secția de box de la CSM este una dintre cele mai puternice din țară și merită un spațiu mai bun decât ce avem acum, la Sala Sporturilor Voința. Ar fi ideal să găsim înțelegere la DJST să ne dea sala de dansuri sportive, care este mai mare. Apoi vom mai avea nevoie de bani să cumpărăm ringul de box“.

Sârba: Nu mai vreau
să tac!
 
Și unul dintre elevii maestrului Marcel Sârba, de la CFR Marfă IRLU Craiova, Gabriel Dinu (categoria 46 kg), a urcat pe podium, cucerind medalia de argint. Un alt elev de-al lui Sârba, Kevin Mogoșanu (38,5 kg) a ratat medalia după o decizie eronată. „Delegatul general mi-a spus că Mogoșanu trebuia să fie câștigător, dar nu mi-a primit nici contestația, că nu se mai schimbă decizia. M-am certat cu ei și cred că de aia după aceea l-au «furat» arbitrii pe Dinu. Doroftei nu era acolo, nici Câtea, arbitrii au făcut ce au vrut. Îmi pare rău de copilul meu, va munci și mai mult, dar eu nu mai vreau să tac, cum fac mulți. Dar dacă ridici capul și spui adevărul, te penalizează“, s-a plâns Marcel Sârba.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS