24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSportivii Craiovei, în centrul atenției pentru o zi

Sportivii Craiovei, în centrul atenției pentru o zi

Multipli medaliați sau începători, sportivii din mai multe ramuri au făcut demonstrații în centrul Băniei și au cules aplauzele celor prezenți. Având în vedere cadrul inedit, dar și asistența numeroasă, unii sportivi au mărturisit că au avut emoții.

Ediția inaugurală a Craiova Sport Fest, eveniment organizat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj, a adunat sâmbătă în același loc toate sporturile care se practică în oraș, cu mici excepții. Centrul Băniei, mai exact strada A.I. Cuza (între Universitate și Prefectură), dar și Piața „Mihai Viteazul“, a prins viață, adunând un număr impresionant de campioni pe metrul pătrat.
„Înarmați“ cu spade, mănuși de box, bâte de oină, mingi de toate felurile, rachete de tenis și alte ustensile, sportivii au făcut rând pe rând demonstrații, dorind să-și arate talentul, măiestria, valoarea. Pe margine, privitorii, fie că era vorba despre părinți, rude sau simpli trecători, păreau fascinați. Un bătrân, care stătea cu ochii ațintiți pe suprafața unde lucrau peste 30 de judoka, spunea în glumă că „parcă dansează rock-n-roll“. „A fost interesant. Toată lumea se uita la noi, ne aplauda, mai ales la exercițiile de acrobatică, atunci când mergeam în mâini. Eu recunosc că am avut și emoții foarte mari“, a spus Monica, una dintre judoka de la LPS „Petrache Trișcu“.
Și lângă ringul de box erau mulți privitori. Antrenorul Constantin Cucu, maestru de ceremonii, a încercat să ofere celor prezenți cât mai multe informații despre pugiliști, istoria acestui sport în Bănie și regulile. Boxerii au făcut demonstrații, dar și meciuri amicale în compania unor adversari veniți din Vâlcea.
„Este o acțiune minunată, interesantă, în folosul copiilor. Ei văd și spun ce sport aleg. Contează și susținerea părinților, dar și spre ce au ei înclinație“, a spus o doamnă, care se afla lângă ringul de box, însoțită de doi băieței.

Micuții, dornici
de escaladă

La peretele de alpinism escaladă era înghesuială. Cei mici făcuseră coadă să se caţăre pe perete. Unii, imediat ce au fost legați în ham de instructori, au și renunțat, alții au constatat că au rău de înălțime și au coborât repede. Mihai a fost unul dintre curajoșii care a ajuns până în partea superioară a peretelui. Ne-a spus că i-a plăcut și că de o lună chiar practică escalada. De data aceasta, nu a venit pregătit cu încălțămintea potrivită, iar sandalele i-au pus ceva probleme. Pe esplanada Teatrului „Marin Sorescu“ se desfășurau micuții dansatori de diferite stiluri, se juca table, șah și tenis de masă. „Joc șah cu tata și petrecem timp împreună. El m-a învățat să joc“, a spus mândră Maya, o copiliță de șase ani, pe care am găsit-o alături de tatăl ei, la o partidă de șah.

Vântul, potrivnic jucătorilor de tenis
de masă

Cătălin Georgescu, antrenor de tenis de masă la CSS Craiova, a mărturisit că vântul a încurcat un pic demonstrațiile sportivilor de la acest club: „Noi suntem defavorizați în aer liber, mai ales dacă este vânt, că este mingea ușoară. Am încercat să simulăm, pentru a vedea copii despre ce este vorba. Am împărțit și pliante și așteptăm copii între şase și nouă ani la clubul CSS. Este gratuit, iar selecția este permanentă“.
În dreptul Universității a fost amplasat un teren de fotbal, unde au avut loc meciuri demonstrative între echipe de juniori. „Ne-a plăcut aici, dar a fost mai greu că alunecăm pe această suprafață“, a spus Denis Șoimu, de la echipa Oltenia Junior.
Pentru cei mai mici dintre privitori au existat jocuri de cartier, sub îndrumarea celor de la Asociația ProEFS Craiova. Și practicanții de gimnastică aerobică au putut sări pe trambulină sau să facă exerciții, îndrumați de instructori de la un club din oraș. Ștefan, de nouă ani, a încercat întâi la panoul de escaladă, dar până la urmă a venit la zona de gimnastică: „La panou m-am uitat de la înălțime, mi-a fost frică și m-am dat jos. La gimnastică, mi-a plăcut că am sărit pe trambulină cu gantere în mână“.
Tenisul de câmp, sport cu mulți practicanți în Bănie, a atras și privitori și practicanți, unii venind chiar pregătiți cu rachete de acasă. În fața primăriei a fost amenajat un teren de handbal și tot acolo au fost prezentate publicului și handbalistele de la SCM Craiova.
În zona prefecturii s-au aflat cei de la clubul de oină Hoina Craiova. Au făcut mai multe jocuri, iar cei de pe margine, deși recunoșteau imediat despre ce sport este vorba, au spus că nu știu deloc regulamentul. Piața „Mihai Viteazul“ a fost acaparată de streetball, fiind organizate și concursuri cu premii.

Au fost prezentați
pe scenă

După ora 17.00, pe scena amplasată în Piața „Mihai Viteazul“ au urcat, rând pe rând, toți sportivii medaliați, iar la unii crainicul a avut de citit atât de multe performanţe încât au poposit destul de mult acolo. Organizatorii au premiat și trei mari atlete ale urbei, Cristieana Cojocaru, Niculina Lazarciuc și Nuța Olaru, aceasta din urmă participând și acum la competiţii.
În concluzie, Alina Ionescu, directoarea DJST Dolj, a spus că la ediția a doua va fi ceva în plus: „Am pregătit de ceva vreme evenimentul prin care am vrut să promovăm sportul și sportivii. Sperăm ca la anul să adăugăm ceva. Am dorit să acordăm aceeași atenție tuturor sporturilor. E evenimentul lor, noi doar am pus cap la cap aceste activități. Ne-a ajutat și vremea și sper ca toată lumea să se fi simțit bine“.

Și Geri Mitroi, directorul Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, s-a arătat bucuros de cele întâmplate: „A fost o acțiune benefică pentru sport, pentru noi, deoarece am avut posibilitatea să facem demonstrații, iar lumea să știe ce facem, ce sporturi se practică la “Trișcu“ și, mai ales, să vadă cei mai buni sportivi ai noștri“.

Cluburile participante

La Craiova SportFest, potrivit organizatorilor, s-au desfășurat activități din următoarele discipline sportive: atletism, alpinism-escaladă, arte marţiale, baschet, badminton, box, dans sportiv, fotbal, handbal, judo, lupte, oină, scrimă, şah, tenis, tenis de masă, table-backgammon, volei şi zonă de animaţie sportivă. Cluburile participante: CSM, SCM, CS Universitatea, LPS „Petrache Trișcu“, CSS, CSJ Știința U, CN „Nicolae Titulescu“, HCM Craiova, Școala de Volei, CS Hoina, CS Katamis, CS „Patricia Dance“, AS „Decebal“, CS Washi, CS „Wu Quan Li“, CS „Adi-San“, CS „Dracones Rhabon“, CS „Tinerii Maeştri“, CS „Fair Play“, TC „Stănică“, CS Voința, CS „Kofe“, Asociaţia Pro EFS, BC Lions, Asociatia Royal Sport Club, BC „Îngerii Băniei“, CS  Luceafărul, CS CFR IRLU Marfă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS