6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAlexandra Marinescu, pusă pe fapte mari în America

Alexandra Marinescu, pusă pe fapte mari în America

La 14 ani, craioveanca este cel mai tânăr pilot din formula Skip Barber din America. Luna aceasta, Alexandra va participa la etapele din Indianapolis și California și vrea să acumuleze cât mai multe puncte, care o ajută pentru calificarea în finala campionatului.

Alexandra Marinescu, pilotul craiovean care visează să ajungă în Formula 1, a plecat în America, unde va lua startul la două curse din cadrul campionatului Skip Barber Summer Series. Prima cursă va avea loc chiar la finalul acestei săptămâni, pe circuitul Putnam Park din Indianapolis, iar a doua între 26 și 28 august, pe circuitul Laguna Seca, din California, unul dintre cele mai frumoase, dar totodată și cele mai periculoase circuite auto din lume.
Înscrisă în 2014 în această formulă de peste Ocean, tânăra în vârstă de 14 ani a participat deja la două etape, poziționându-se în prezent pe locul 15 din 35 de piloți participanți. Acest loc nu spune nimic, întrucât sportiva craioveană a ratat două curse (etapele trei și patru), care s-au suprapus cu evaluarea națională. Cum școala este prioritară, Alexandra a învățat și a reușit să intre cu media 9,30 la Colegiul Național „Elena Cuza“, la secția de filologie bilingv-engleză.

A avut un adversar trecut de 50 de ani

Reamintim că Alexandra este singura fată din campionatul Skip Barber și printre cele 13 femei-pilot angrenate în diverse campionate de motorsport din lume. Chiar dacă în circuitul american mașinile sunt la fel pentru toți piloții, adversarii sportivei din Bănie sunt mult mai mari și mai experiementați, ea fiind mezina campionatului. Spre exemplu, la cursa anterioară, la Lime Rock, s-a duelat cu un pilot trecut de 50 de ani, Bill Shields.
Tânăra își dorește să progreseze și să acumuleze cât mai multe puncte în cele două etape din luna august, pentru a avea șanse mai mari de calificare în finala campionatului: „La cele două curse aștept să mă apropii cât mai mult de cei mai rapizi și experimentați piloți. La prima mea cursă de Skip Barber, la New Orleans, am fost la 3,5 secunde distanță pe tur de primul clasat, apoi la Lime Rock Park am scăzut la doar 0,7 secunde pe tur. Îmi doresc să progresez și, dacă se poate, să urc cât mai mult în clasament pentru a-mi crește șansele de calificare în finala campionatului din luna noiembrie“.

Putnam Park, circuit simplu, Laguna Seca – de dificultate ridicată

Alexandra a făcut o scurtă descriere a circuitelor pe care va alerga luna aceasta: „La Putnam Park vom vedea exact unde mă aflu, comparativ cu ceilalți piloți din campionat, deoarece pentru prima dată se aleargă pe o pistă nouă pentru toată lumea și nici un pilot nu va mai avea avantajul de a cunoaște deja pista. Circuitul este simplu, are doar șapte viraje, însă este de foarte mare viteză. Așteptăm medii pe tur de peste 160 de kilometri pe oră“, explică Alexandra, care a vorbit și despre etapa de la sfârșitul luni: „Laguna Seca este o cu totul altă poveste, este un circuit foarte  dificil, cu foarte multe diferențe de nivel și viraje ascunse, pe care nu le vezi decât în ultimul moment și dacă nu ești atent ieși direct în decor. Pista își modifica înclinarea laterală de la foarte înclinat spre stânga la foarte înclinat spre dreapta și din acest motiv mulți piloți celebri și-au șifonat serios orgoliul în acest viraj“.
Pentru anul viitor, Alexandra și-a propus să alerge în formula USF 2000, treapta următoare din sistemul Indycar, transmisă live în USA și Canada.

Sfătuită de o participantă în Formula 1

La etapa de la Lime Rock, unul dintre oficialii cursei a fost Divina Galica, o englezoaică stabilită în Florida, care în anii ‘70 a participat la câteva curse de Formula 1. Alexandra Marinescu a primit sfaturi de la Divina. „Dumneaei este una din cele șase femei din istorie care au alergat în Formula 1. M-a sfătuit mult și a mi-a zis că este impresionată de evoluția mea, ținând cont că eram singurul pilot din acel concurs care alerga pe un circuit pe care nu-l cunoștea“, a mărturisit proaspăta liceană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS