11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportSbora: A dovedit tuturor că are valoare!

Sbora: A dovedit tuturor că are valoare!

\n

Antrenorul craiovean Aurelian Roșca a condus echipa națională de handbal junioare a României spre o performanță remarcabilă – titlul mondial. Profesorul Gheorghe Sbora, cel care împreună cu Roșca se ocupă de echipa SCM Craiova, a mărturisit că a crezut în capacitățile profesionale ale colegului său încă din anii ‘90, iar rezultatul din Macedonia, surprinzător pentru mulți, îi reconfirmă valoarea ca antrenor.

Handbalul românesc este în sărbătoare. Junioarele sub 18 ani au revenit ieri în țară cu medaliile de aur la gât, cucerite la Campionatul Mondial din Macedonia.
Chiar dacă din lot nu a făcut parte nici o jucătoare din Craiova, locuitorii acestui oraș care a dat țării handbaliste de valoare de-a lungul timpului se pot mândri cu antrenorul Aurelian Roșca, tehnicianul formației SCM Craiova.
În vârstă de 47 de ani, Relu Roșca, așa cum îi spun apropiații, s-a născut în Bănie și este recunoscut ca fiind un tehnician foarte perseverent, perfecționist și devotat meseriei.
Ar sta în sala de antrenament 24 din 24 de ore, numai ca să iasă totul bine.
Alt antrenor craiovean celebru, profesorul Gheorghe Sbora, cel care face echipă cu Roșca pe banca tehnică a formației SCM, a încercat să-i facă o scurtă caracterizare tehnicianului momentului în sportul românesc.
Sbora, la rândul său un antrenor cu un CV impresionant la echipa națională și nu numai, a avut numai cuvinte de laudă la adresa colaboratorului său, pe care l-a catalogat ca fiind un antrenor tânăr, dar cu experiență.
Faptul că Roșca a condus selecționata de junioare spre aurul mondial nu a reprezentat o surpriză pentru colegul său de la SCM. „Mai mult decât pot vorbi eu despre Relu Roșca vorbesc rezultatele. În afară de ce a făcut pe la cluburile de senioare, a fost antrenorul loturilor naționale de junioare. Își încununează cariera cu un titlu mondial, ceea ce nu este la îndemâna oricui. Sunt mândru de el, a intrat în handbalul mare lângă mine, în 1990, la CFR Craiova, iar acum lucrăm din nou împreună la SCM. Am crezut în capacitățile sale profesionale, iar acum a dovedit tuturor că are valoare. Nu este o surpriză ce a reușit acum, ci o completare a ceea ce gândeam despre el. Mi-a reconfirmat încrederea în el. Nu toți i-au dat credit. Este tânăr, dar cu experiență“, a spus ieri profesorul Sbora pentru GdS.

Rezultatele bune nu i-au lipsit niciodată

Gheorghe Sbora a adăugat că încă din tinerețe, Aurelian Roșca era dornic să afle tot ce este nou în antrenorat și asista din tribună la ședințele de pregătire ale loturilor naționale, luându-și notițe. Este adeptul modelului nordic, în viteză, cu cât mai puține driblinguri.
Nu numai că a fost un pasionat de ceea ce face, dar antrenorul campion mondial a avut și rezultate la nivel juvenil: „A fost repartizat la CSS Craiova, după încheierea facultății, unde a ieșit campion la junioare 2, anunțând valoarea lui ca antrenor. A fost «racolat» de Oltchim și luat la Vâlcea pentru a se ocupa de junioarele de acolo. A intrat și în staff-ul echipei mari. Cu naționala de junioare a mai ieșit campion european de junioare în 1999“, a adăgat Sbora.
Multe dintre proaspetele campioane mondiale i-au fost eleve lui Roșca la Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea, perioadă în care echipa acestei instituții de învățământ devenea campioană națională la junioare, la diferite categorii de vârstă.

Trebuie valorificată această performanță

Om cu experiență, Gheorghe Sbora îndeamnă la o bucurie moderată: „Trebuie să fim moderați, pentru că dacă nu știm să valorificăm acest rezultat, nu am rezolvat nimic. Este un rezultat care ne bucură pe toți. Am dovedit că avem resurse handbalistice la nivel de jucătoare, dar și ca tehnicieni, pentru că s-a mers în ultimul timp pe ideea că doar străinii pot revigora handbalul românesc“. După un scurt respiro, selecționerul își va intra în pâine la echipa de club, SCM, aflată în plină perioadă de pregătire pentru noul sezon din Liga Națională.
Pe plan personal, Aurelian Roșca se poate considera un om împlinit. Are o soție minunată, de profesie inginer, și două fiice, una studentă la Drept, iar cealaltă elevă în clasa a treia.

Prime dublate

Sosite ieri-dimineață în țară, campioanele mondiale au mers câteva ore mai târziu la Ministerul Tineretului și Sportului. Sportivele au fost întâmpinate de ministrul Gabriela Szabo și de secretarul de stat Carmen Tocală, care le-au dat și o veste îmbucurătoare: le vor dubla primele promise pentru triumful din Macedonia. Astfel, fiecare handbalistă din naționala U18 a României va încasa câte 18.600 de lei, echivalentul a aproape 4.200 de euro.

Roșca: Munca asiduă ne propulsează în handbalul de mare clasă

La sosirea pe Aeroportul Otopeni, antrenorul Aurelian Roșca și-a lăudat elevele: „Le felicit pe fete, ele sunt artizanele acestei victorii. Au jucat foarte bine, şi-au dorit enorm această performanţă şi au realizat-o. Sper din toată inima ca mai târziu această echipă să alimenteze lotul naţional de senioare. Cu cât înaintam în competiţie, grupul era din ce în ce mai sudat, iar faptul că am avut o pregătire fizică foarte bună şi-a spus cuvântul. Putem spune că avem o echipă echilibrată, mai ales că am avut şi trei jucătoare în echipa ideală a competiţiei, pe Laslo, Bazaliu și Ostase. Chiar dacă în ultimii ani a fost o lipsă de rezultate, cred că o muncă asiduă ne poate propulsa în handbalul de mare clasă“, a adăugat Aurelian Roșca.

Bazaliu la SCM, un vis care poate deveni realitate

Slătineanca Bianca Bazaliu, una dintre jucătoarele care a contribit decisiv la succesul României la Campionatul Mondial, ar putea evolua în sezonul viitor la SCM Craiova.
Tânăra care a împlinit zilele trecute 17 ani a impresionat prin calitățile sale tehnice și fizice la linia de 9 metri, fiind a treia marcatoare a Mondialului.
Înainte de la pleca în Macedonia, familia fetei a purtat o discuție cu oficialii SCM și rămâne de văzut dacă transferul se va materializa în perioada următoare.
Pe lângă Bazaliu, orașul Slatina mai are un campion mondial, pe antrenorul secund al României și al formației LPS Slatina, Gavril Kozma.
Trei jucătoare din lotul craiovean participă în această perioadă la acțiuni ale loturilor naționale. Carmen Ilie și Ana Maria Apipie sunt în Portugalia la Jocurile Mondiale Universitare, iar portarul Mirela Pașca s-a prezentat la reunirea naționalei de senioare, care la sfârșitul acestei săptămâni va participa la un turneu de pregătire în Ungaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS