14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportSezon excelent pentru Florina Pierdevară

Sezon excelent pentru Florina Pierdevară

\n

Multiplă medaliată în 2014, atleta de la CS Universitatea Craiova se pregătește acum pentru o participare, în premieră, la Campionatul European din Elveția. Numai în ultima săptămână, Florina a cucerit două medalii de aur, la Campionatul Național, apoi la Campionatul Balcanic.

Alergătoarea craioveană Florina Pierdevară a avut un an 2014 foarte bun, reușind să urce pe podium la aproape toate concursurile la care a participat, și nu au fost puține. Numai în ultima săptămână, sportiva legitimată la CS Universitatea Craiova a cucerit două medalii de aur la Pitești. Mai întâi, semifondista a ieșit campioană națională în proba de 1.500 metri, pe 19 iulie, iar weekendul trecut, la Campionatul Balcanic găzduit tot de stadionul „Nicolae Dobrin“ și-a mai trecut în palmares o medalie de aur în aceeași probă. Atleta în vârstă de 24 de ani a încheiat cursa în 4 minute, 24 de secunde și 95 de sutimi, în timp ce sportiva de pe locul doi, tot o româncă, Claudia Bobocea, a parcurs distanța în 4 minute 26 de secunde și o sutime. „A  fost o cursă tactică, dar a fost puțin mai dificil față de săptămâna trecută la naționale, pentru că acum a bătut vântul foarte tare“, a declarat ieri Florina pentru GdS. Sportiva care se antrenează cu Margareta Barbu a plecat de la Pitești în Poiana Brașov, acolo unde se va pregăti pentru următorul concurs, Campionatul European din Elveția. Craioveanca va lua startul în proba de 800 de metri, pe 13 august, aceasta fiind prima sa calificare la Campionatul European rezervat seniorilor. „Mi-aș dori o calificare în finală. Să vedem ce va ieși“, mărturisește atleta care și-a realizat baremul de participare la Europene la o etapă de grand-prix la București, cu timpul 2:02.53. După competiția continentală, Pierdevară va merge în Franța, la Angers, unde pe 30 august va lua parte la concursul DecaNation. Organizată încă din 2005, după un concept realizat de Federația franceză de atletism, întrecerea este numită DecaNation, după numărul de probe la masculin și, respectiv, feminin.  

Am muncit mai mult

Revenind la parcursul semifondistei din Bănie, în 2014 Florina a obținut medalii de argint în probele de 800 și 1.500 metri la Campionatul Național de sală, medalia de bronz la Campionatele Internaționale ale României de la Cluj, în proba de 1.500 metri, două medalii de aur cu echipa de ștafetă de la CSU, la 4×100 și 4×800 metri, la Campionatul Național de ștafetă de la București. „Am muncit mai mult anul acesta și se văd rezultatele“, a spus alergătoarea când am întrebat-o despre parcursul său în 2014. Florina Pierdevară, care o are ca idol pe Paula Ivan, campioană olimpică în probele de 1.500 și 3.000 de metri, a început atletismul practicând probele de viteză, dar pe parcurs a urcat la 800, apoi 1.500 metri.

Anul trecut a alergat singură la 1.500 m

Cu o ambiție de fier, sportiva de la CS Universitatea Craiova a fost anul trecut protagonista unei întâmplări de povestit nepoților. Din cauza vremii nefavorabile, cu ploaie torențială, Florina a fost singura concurentă care s-a încumetat să ia startul în proba de 1.500 de metri, creând un moment unic în istoria atletismului postdecembrist. Organizatorii au stabilit atunci să o pună pe olteancă să alerge în cursa de 1.500 de metri împreună cu alți șapte băieți.

Oprea, dublu campion în Piteștiul natal

Revenind la Campionatul Balcanic găzduit de Pitești, trebuie spus că nu doar Florina Pierdevară a obținut medalie de aur pentru Craiova, ci și doi atleți de la CSM Craiova. Marian Oprea s-a încununat campion în orașul său natal, nu în una, ci în două probe, la săritura în lungime (7,78 metri) și la triplusalt, cu o săritură care a măsurat 16,77 metri. De altfel, Marian Oprea a obținut cel mai bun rezultat din concurs la masculin, fiind premiat cu 2.400 de euro, conform tabelei Federației internaționale de atletism, care transformă rezultatele în puncte.
„A fost o competiţie frumoasă, însă am văzut un nivel mai slab decât mă aşteptam. Nu sunt foarte mulţumit de rezultatul de la lungime.
Mi-am propus să sar ceva mai mult ca să pot îndeplini baremul pentru europene. Rămân medaliile de aur care îţi acordă o senzaţie plăcută. Nu am mai concurat acasă la Pitești din copilărie, exceptând naţionalele de săptămâna trecută. Urmează europenele de la Zürich şi sper să intru în primii şase“, a declarat Oprea. Al treilea titlu balcanic pentru CSM Craiova a fost obținut de Alexandru Teofilescu, cu ștafeta de 4×100 de metri a României. Ceilalți doi sportivi de la CSM, prezenți în competiție, Ileana Sorescu (aruncarea discului) și Cosmin Sorescu (aruncarea ciocanului) s-au clasat pe locul 4, respectiv 6.
Alt craiovean, Alexandru Ghinea (CSU Reșița), a obținut medalia de argint la 3.000 m obstacole. Delegația României s-a descurcat remarcabil la Pitești, cucerind 32 de medalii (14 de aur, 12 argint și 6 bronz), precum și locul 1 în clasamentul general al celor 15 națiuni participante timp de două zile în capitala Argeșului, cu un total de 323,5 puncte, urmată pe podium de Turcia – 218 puncte și Bulgaria – 159,5 puncte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS