7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSuccesul care i-a dat aripi craiovencei Elena Bogdan

Succesul care i-a dat aripi craiovencei Elena Bogdan

După câştigarea primului titlu WTA din carieră, BRD Bucharest Open, în proba de dublu, alături de Alexandra Cadanţu, jucătoarea craioveană Elena Bogdan priveşte cu mai multă încredere turneele viitoare. În 2015, sportiva în vârstă de 22 de ani vrea să participe la turneele de mare şlem.

Jucătoarea craioveană de tenis Elena Bogdan traversează o perioadă frumoasă a carierei. În vârstă de 22 de ani, cea alintată de apropiaţi Ema a câştigat vara aceasta două turnee şi priveşte cu optimism spre viitor.
Mai întâi, a venit succesul din luna iunie de la turneul de 10.000 de dolari de la Galaţi, pentru ca duminica trecută tânăra craioveancă să câştige primul său titlu WTA, la dublu, alături de Alexandra Cadanţu, în cadrul primei ediţii a BRD Bucharest Open, turneu dotat cu premii în valoare de 225.000 de dolari.
Româncele au învins în finală perechea Cagla Buyukakcay (Turcia)/Karin Knapp (Italia), cu 6-4, 3-6, 10-5.

Au profitat la maximum de wild-cardul primit

Povestea succesului din Capitală este frumoasă. Ema şi Alexandra au primit un wild-cald din partea organizatorilor nu cu mult timp înainte de tragerea la sorţi şi s-au hotărât foarte repede să facă pereche. „Am vorbit înainte de turneu cu Alina Ticşor, căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup, să cer un wild-card, pentru că nu aveam nici o şansă să intru pe tablou cu clasamentul meu de la dublu. Mi-a spus să îmi caut o parteneră… Am trimis mesaje Emei şi am decis să jucăm împreună“, spune Alexandra Cadanţu povestea formării dublului câştigător de la Bucureşti.
Şi Ema Bogdan a declarat că s-a simţit foarte bine alături de partenera sa în teren, iar publicul le-a purtat spre victorie. „Am avut o săptămână de vis, a fost superfrumos. Mă bucur că am făcut echipă cu Alex, ne-am simţit foarte bine pe teren, am trăit momente intense. Am jucat în faţa spectatorilor români, care au fost incredibili. Mai ales în semifinale şi în finală, când am evoluat pe terenul central. A fost o victorie mare, la un turneu important, bine organizat“, a spus sportiva care se pregăteşte în Bucureşti cu antrenorul Adrian Comănescu. La festivitatea de premiere, cele două câştigătoare şi-au pus steagul tricolor pe umeri.

Salt de 111 locuri
în clasament

Succesul de la Bucureşti le-a adus Emei şi Alexandrei salturi importante în clasamentul WTA la dublu, ambele urcând în top 200. Jucătoarea din Bănie, Elena Bogdan, a urcat de pe locul 245 pe 134, cu 506 puncte, în ierarhia de dublu, iar Cadanţu a înregistrat o ascensiune de pe poziţia 496 pe 175, cu 371 de puncte. De cele mai multe ori când a jucat la dublu, Elena Bogdan a avut ca partenere jucătoare din România, fie că a fost vorba de Raluca Olaru, Irina Begu, Alexandra Cadanţu, Laura Andrei, Mihaela Buzărnescu etc.
În perioada următoare, Elena Bogdan va participa la turneele de la Galaţi (10.000 de dolari) care a debutat chiar ieri, apoi la unul în Germania. „Mă bucur că sunt sănătoasă, mă simt bine pe teren şi voi juca cât mai multe turnee în România. Este mult mai comod. Acum plec la Galaţi, apoi în Germania. Turneele de 10.000 de dolari te ajută, sunt meciuri care îţi dau încredere în forţele tale, iar victoriile te ajută să te ridici şi să faci puncte în clasamentul WTA. Mi-a părut rău că turneul de la Craiova nu s-a mai ţinut anul acesta, dar sper că se va relua anul viitor, de ce nu, cu premii mult mai mari“, spune Ema.
Jucătoarea îşi doreşte să acumuleze punctele necesare pentru a participa la turneele de mare şlem de anul viitor: „Pentru anul acesta nu mai am timp să fac punctele necesare pentru US Open, dar sper că voi reuşi până la Australian Open, mai am timp“, spune Ema.

Cheltuielile, mult mai mari decât câştigurile

Dacă jucătoarele de top din circuitul WTA adună bani foarte mulţi din premii, iar organizatorii le plătesc cheltuielile legate de cazare, Ema mărturiseşte că în circuitul ITF viaţa este mai grea şi are nevoie de sprijin din partea familiei: „Cheltuielile cu turneele sunt destul de mari. Dacă nu reuşeşti să le plăteşti din premii, trebuie să te ajute familia“. Tânăra nu poate ajunge prea des pe acasă din cauza programului încărcat, dar de câte ori are o perioadă mai liberă vine la Craiova, unde este studentă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, în anul trei.

Finala cu Halep, răscruce în carieră

Multă lume asociază numele Elenei Bogdan cu finala junioarelor de la Roland Garros din 2008, când craioveanca a fost învinsă de Simona Halep.
Chiar s-au făcut multe comparaţii între parcursul celor două gemene-minune ale tenisului feminin românesc, spunând că în timp ce constănţeanca a avut o ascensiune fulminantă, ajungând pe locul 3 WTA, Ema Bogdan a avut evoluţii fluctuante. Cea mai bună clasare a oltencei a fost locul 151 WTA (iulie 2011). La junioare, Elena Bogdan are în palmares un titlu în proba de dublu la Roland Garros în 2009. Ea a mai disputat trei finale la turneele de Mare Şlem, la junioare: Roland Garros, 2009, la simplu; Australian Open, 2008, la dublu şi US Open, 2009, la dublu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS