7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportIapa Grațiela reintră în circuitul competițional

Iapa Grațiela reintră în circuitul competițional

După mai bine de 15 ani de pauză, unul dintre cei șase cai de la Hipodromul din Craiova, iapa Grațiela, va participa în acest weekend la un concurs la Sibiu. Secția de hipism de la CSM Craiova, una foarte apreciată în trecut, a fost „resuscitată“.

Reprezentanții Clubului Sportiv Municipal (CSM) Craiova vor să redea strălucirea Hipodromului din Parcul „Nicolae Romanescu“, loc încărcat de istorie, o mândrie a orașului. Aici s-au desfășurat de-a lungul vremii finale de campionat național și competiții internaționale de echitație, cu craioveni în prim-plan. Până la organizarea unui concurs în Bănie, unul dintre cei șase cai de la Hipodrom va reveni în acest sfârșit de săptămână în circuitul competițional.
Călărețul Marius Surugiu alături de iapa Grațiela, de sport românesc, vor lua startul la Marele Premiu al municipiului Sibiu la sărituri peste obstacole, eveniment din calendarul naţional al federaţiei ecvestre. „Avem emoții, după o pauză atât de mare, dar sperăm să încheiem concursul cu cât mai puține penalizări. Vom lua startul în competiția amatorilor și sperăm la o evoluție bună“, a spus ieri antrenorul secției, Sergiu Pistorel, pentru GdS. Marius a pregătit-o și a îngrijit-o pe Grațiela cum a putut mai bine. Nu a vrut să facă previziuni vizavi de primul concurs, dar și-ar dori o figură frumoasă. Ceilalți cai de la Hipodrom sunt Felvioara, Esența, Jovial, Baltag, Lovrindoi, acestora alăturându-li-se Sălcioara, care este pentru tracțiune la căruță.
Oricine poate face o plimbare cu caii de la Hipodrom. O ședință de 45 de minute costă 40 de lei, iar  un abonament de zece ședințe – 350 de lei.
În ultima perioadă, pentru a obține avizul de funcționare de la DSV, cei de la CSM au făcut investiții în baza sportivă: s-au reamenajat grajdurile, acoperișul a fost refăcut, s-au contruit șase boxe în loc de paravan, s-a pus gard împrejmuitor la terenul de concurs, s-au recondiționat obstacolele, etc. Pentru o reprezentare cât mai bună la concursuri ar mai fi nevoie să fie aduși mai mulți cai, precum şi jochei și bani.

Pe vremuri, caii se transportau cu trenul

Pentru că transportul cailor la competiții se face în condiții speciale, CSM Craiova a beneficiat de sprijinul unui sponsor care a pus la dispoziție o mașină cu care au plecat ieri dis-de-dimineață spre Sibiu. Unul dintre reprezentanții clubului și-a amintit că, pe timpuri, caii erau duși la concursuri, cu trenul, într-un vagon special în care aveau spațiu suficient și mâncare.
Conform actelor, Grațiela este născută în 1995, iar la clubul craiovean a ajuns în 1999. După mai bine de un deceniu în care a stat doar la Hipodrom, acum pleacă din nou la un concurs, după ce în primă fază CSM s-a reafiliat la Federația Ecvestră Română.
De la înfiinţarea secţiei de hipism şi până la ultima participare la un campionat naţional, CSM Craiova a strâns un total de opt titluri naţionale, două medalii de argint şi una de bronz, dar şi distincţii pe plan internaţional. Acum se încearcă reînnodarea tradiției, dar mai ales redarea acestei „bijuterii“, care este Hipodromul, locuitorilor urbei, prin organizarea de cursuri de inițiere și de competiții.

Caii, între hobby
și business

În România, cluburile de echitație, în cea mai mare parte private, înregistrează venituri din păstrarea cailor în pensiune, contra unei chirii și alte costuri legate de îngrijire, deloc de neglijat. Proprietarii cabalinelor fie îi țin pentru recreere, fie merg cu ei la competiții, ceea ce presupune cheltuieli foarte mari, în timp ce premiile sunt derizorii.
Totodată, dincolo de pedigreeul și materialul genetic, valoarea calului crește pe măsură ce participă la cât mai multe competiții. Conform specialiștilor, pentru a face dintr-un hobby o afacere, rețeta ar fi următoarea: o crescătorie omologată, cu minimum 20 de cai tineri, din care să vinzi mânji de doi, trei ani. Dintre ei, poţi să alegi doi sau trei cai pentru performanţă.
Valoarea unui cal este stabilită în funcţie de rasă, vârstă, performanţe, nivel de pregătire, stare de sănătate, conjunctura pieţei şi poate ajunge până la 100.000 de euro, potrivit site-urilor de specialitate. Un cal poate aduce profit din alergări la curse, reproducţie sau pariuri, cumpărare, antrenament, închirieri pentru filme şi vânzare. Conform statisticilor, la nivel mondial se organizează curse la fiecare trei minute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS