8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportUn pugilist craiovean a trecut prin momente dificile

Un pugilist craiovean a trecut prin momente dificile

Gabriel Dinu a plâns zile în șir după ce a ratat șansa să ia medalie la Campionatul European școlar, din cauza unei greșeli a antrenorului federal. Sportivul de la CFR Marfă IRLU a câștigat un meci în ring, dar a fost descalificat deoarece nu avea bandajele însemnate. Antrenorul său de la Craiova, Marcel Sîrba, vrea să se facă dreptate, mai ales că toate cheltuielile au fost asigurate de el și părinții copilului.

Un pugilist craiovean și antrenorul său arată cu degetul spre un antrenor federal după ce acesta ar fi dat dovadă de lipsă de profesionalism la Campionatul European școlar, încheiat recent în Ungaria, la Keszthely.
Gabriel Dinu și antrenorul său de la CFR Marfă IRLU Craiova, Marcel Sârba, consideră că antrenorul de lot național, Robert Băiatu, l-a oprit pe sportivul în vârstă de 13 ani din drumul spre o medalie.
Mai exact, după ce craioveanul s-a impus în ring destul de clar, cu 3-0, la categoria 44,5 kilograme, în fața unui turc, arbitrul a decis să-l descalifice deoarece nu avea bandajele însemnate de membrii comisiei tehnice. Această atribuție ar fi intrat în sarcina antrenorului Robert Băiatu.
Decizia arbitrului a lăsat urme adânci în sufletul lui Gabriel, care se antrenase foarte bine și plecase încrezător la concurs, iar antrenorul Marcel Sârba vrea să plătească cineva pentru această eroare, în condițiile în care cheltuielile pentru competiție, aproximativ 1.000 de euro, au fost plătite din banii lui și ai părinților elevului său.

Sârba nu are ce să-i reproșeze sportivului

„Nu vrem răul nimănui, dar vrem să-i dăm în judecată, să cerem daune materiale și morale pentru acest băiat, care trei zile a plâns încontinuu, nu a vrut să iasă din cameră. După ce arbitrul a decis să-l descalifice, copilul s-a uitat în ochii mei, iar eu eram neputincios. I-am zis: «Nu am, tată, ce să-ți fac!» Trebuie să-l duc la psiholog, este decepționat! Chiar nu mai voia să boxeze, dar l-am încurajat și i-am spus că și eu am pierdut meciuri la Europene, la Jocurile Olimpice, dar am luat-o de la capăt. Nu am ce să-i reproșez, s-a antrenat prin parcuri, prin sală, a făcut meciuri de verificare, iar acum, în Ungaria, a boxat impecabil, l-a învins pe adversarul turc cu 3-0 și avea șanse foarte mari, dacă nu la aur, la argint. Cum rămâne cu noi, cu munca noastră și cu banii cheltuiți? Suntem un club sărac, am făcut eforturi. Ne-am dus să câștigăm, iar dacă pierdeam în ring nu era problemă. Dar am pierdut pe prostia sau incompetența unui antrenor federal? Să ne dea cineva banii cheltuiți“, a spus Sârba, ieri, pentru GdS.

„Poate la anul
voi avea altă șansă“

La rândul său, Gabriel, campion național și câștigător al Cupei României în 2013 la cadeți, a povestit prin ce a trecut din momentul în care a aflat că este câștigător și până la revenirea acasă: „Meciul a fost foarte greu, turcul era foarte bun, dar l-am dominat. După meci eram sigur că decizia îmi va fi favorabilă. Când arbitrul s-a uitat la mâinile mele și nu a văzut semnul la bandaje, m-am gândit că e o problemă. Gala s-a întrerupt o jumătate de oră pentru a se lua decizia. Când am aflat că sunt descalificat, am plâns mereu, nu am mai ieșit din cameră. Mă sunau părinții de acasă să mă încurajeze, dar nu îmi venea să cred ce am pățit. Poate la anul voi avea altă șansă…“.

Oficialii români dau
din umeri

Marcel Sârba, prezent și el la Campionatul European, a menționat că nu a putut să-și supervizeze elevul, deoarece, deși avea nivel de trei stele, nu avea un curs internațional. Cu toate acestea, la meci s-a strecurat și a ajuns în colțul ringului pentru a-i da indicații sportivului: „La meci, oficialii au fost mai permisivi și m-au lăsat să stau la colțul ringului, pentru ca sportivul să-mi audă indicațiile. Asta cu bandajele era responsabilitatea antrenorului federal Băiatu. Mie nici nu mi-a trecut prin cap că s-ar putea întâmpla așa ceva. Domnul Băiatu trebuia să meargă cu sportivul la comisia tehnică, dar el a luat bandajele nesemnate, casca și mănușile și i le-a dat lui Dinu“.
Când a cerut socoteală celorlalți oficiali români prezenți la Campionatul European, Sârba a primit un răspus dezamăgitor: „Domnul Viorel Sima, secretar federal, care făcea parte din comisia tehnică a competiției, a intervenit, dar nu are puterea pe care o avea Rudel Obreja. L-a luat pe sportiv de gât și i-a dat 100 de dolari pentru că a boxat foarte bine. În ceea ce-l privește pe Robert Băiatu, Sima i-a ținut partea și a spus: a greșit acum, ce facem, să-i luăm gâtul și mi-a zis că și așa sunt numai scandaluri în boxul românesc. Nici domnul președinte Leonard Doroftei nu cred că mai poate face nimic. Poate numai să ia măsură împotriva acestui antrenor incapabil“.

„Alții aveau echipament la fel, noi niște zdrențe“

Din delegația României au făcut parte șase sportivi. Toți au pierdut primul meci, cu excepția lui Gabriel Dinu. Antrenorul Marcel Sârba a spus că, din cauza neimplicării Federației, fiecare sportiv a venit de acasă cu echipament, imaginea fiind urâtă: „Toate delegațiile aveau sportivii îmbrăcați la fel, care mai de care. Noi am ajuns acolo ca niște milogi, cu niște zdrențe. Ne era și rușine să mergem la cântar. Cei de la Federație s-au eschivat, spunând că este un Campionat European școlar, dar cum redresăm boxul dacă nu de la primul nivel, de la cadeți? Acești copii vor fi juniori la anul, trebuie ajutați. Puteau să aibă și ei măcar echipament la fel, după ce am dat o groază de bani pe transport, cazare și masă din banii cluburilor și ai sportivilor. Pe ce se duc banii pe legitimări și din taxele de la club?“, a încheiat Sârba.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS