22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportGrigore Sichitiu: Sunt unul dintre fanii Craiovei

Grigore Sichitiu: Sunt unul dintre fanii Craiovei

Deşi se poate spune că este un adevărat simbol al Rapidului, Grigore Sichitiu (foto) a afirmat pentru GdS că „sângele apă nu se face“ şi că îşi doreşte ca echipa CS Universitatea Craiova să fie învingătoare în disputa de pe 16 iulie, din Giuleşti, din Cupa Ligii. Fostul conducător al rapidiştilor a spus că şi-ar dori să reînvie derbiul de altădată dintre cele două formaţii dragi lui, dar că în prezent doar suporterii se ridică la nivelul ambiţiilor.
GdS: Bună ziua. Ce mai faceţi?
Grigore Sichitiu: Fac foarte bine, mulţumesc. Felicitări că sunteţi din nou în prima ligă, bravo vouă. Eu sunt un oltean adevărat, adică nu mi-am schimbat nici sângele şi nici preocupările. Pot să mă laud că am fost acolo unde mulţi au încercat şi puţini au reuşit şi m-am numărat printre cei care au făcut treabă bună: am promovat Extensivul în prima ligă.
GdS: Cum vedeţi revenirile Craiovei şi Rapidului în prima ligă?
G.S.: Fotbalul românesc se revitalizează cu Rapid şi Craiova pe prima scenă. E cu totul altceva, e altă pasiune şi altă trăire.
GdS: A fost un an greu, mai ales din punct de vedere juridic. Atât Rapidul, cât şi CSU au avut probleme în a obţine licenţa, respectiv dreptul de promovare în Liga I. Cum comentaţi?
G.S.: În primul rând, a fost o cauză comună. La Craiova au fost probleme în a înţelege fenomenul. Mititelu trebuia să aibă altă comportare şi responsabilitate faţă de oraşul Craiova. Rapidul la fel. Adică un om (George Copos – n.r.) care a ajutat 20 de ani Rapidul să joace în cupele europene trebuia respectat. Au fost şi greşeli de management la amândouă, pentru că, dacă îmi aduc aminte bine, dacă se vindea Florin Costea cu trei sau patru milioane era salvată echipa. S-a vrut mai mult. Se vindea Dani Coman, Lazăr, Cecinha, Spadacio, jucători pierduţi gratis, iarăşi era altă situaţie la Rapid. Ambele echipe nu au avut manageri să ştie să facă şi performanţă, dar şi business, pentru că fotbalul este până la urmă o afacere. Dacă nu eşti un bun manager ajungi în situaţiile Rapidului şi Craiova lui Mititelu.

„Va fi un derbi de mare pasiune, dar nu ştiu dacă are şi valoare“

GdS: Cum caracterizaţi cele două formaţii de suflet ale dumneavoastră?
G.S.: Din păcate, tradiţiile sunt mult mai mari decât valorile actuale. Craiova şi Rapid nu mai sunt ce au fost, dar toată lumea speră ca să redevină nişte forţe. La ora actuală sunt echipe în formare, care vin cu multe frământări, cu probleme, dar să sperăm că va fi bine. Din câte am auzit, pentru că nu cunosc patronii Craiovei, sunt oameni care vor să facă din CSU o echipă puternică şi îi felicit pentru eforturile pe care le-au făcut şi pentru luptele pe care le-au dat ca să fie în Liga I. Bravo lor!
GdS: Cum vedeţi acest prim duel, din Cupa Ligii?
G.S.: Va fi un derbi de mare pasiune, dar nu ştiu dacă are şi valoare. Cred că jucătorii actuali nu se ridică la nivelul numelor cluburilor. Amândouă formaţiile trebuie să-şi întărească garniturile ca să reziste în prima ligă. Le trebuie oameni pricepuţi la selecţie. Trebuie să aduci fotbalişti care pot să progreseze, pentru că asta e marea problemă. La Rapid şi la Craiova nu trebuie aduşi fotbalişti normali, care să joace în prima ligă, ci care să facă performanţă în prima ligă. E cu totul altceva. Eu pot să mă mândresc că am adus la Rapid pe Lobonţ, Pancu, Iencsi, Daniel Niculae, Marinescu, jucători cu care am făcut şi performanţă, am câştigat şi campionat şi cupă, dar am făcut şi vreo zece milioane de euro.
GdS: În Bănie se mizează mult pe tineri şi se pune accent pe centrul de copii şi juniori…
G.S.: Cred că oraşul Craiova ar trebui să facă o academie, pentru că acest filon genetic a început să se dezintegreze din cauza lipsei de organizare. Una este centrul de copii şi juniori, alta este academia. Una e să faci şcoala primară, alta e să faci facultatea. Craiova merită academie, nu centru. Centre au toţi. Am fost în Brazilia şi am văzut ce fac acolo de apar numele alea mari. Am fost şi la Masia… Aţi auzit că au câştigat vreun titlu? Nu. Ăia produc jucători mari. Mentalitatea antrenorilor noştri este să facă echipe, un lucru greşit. Ei trebuie să-i înveţe pe copii ca să ajungă valori. Dacă ai valori faci şi echipă. Dacă nu ai, cum să faci echipă?

„Îmi doresc să câştige Craiova în Giuleşti“

GdS: Din punct de vedere al fanilor, credeţi că va fi atmosfera de altădată?
G.S.: Sper, pentru că se întâlnesc două echipe de tradiţie. Când am fost preşedinte la Rapid am avut o relaţie foarte bună cu suporterii Craiovei. N-am avut niciodată probleme, au fost două galerii care şi-au susţinut pătimaş echipele. Sper ca şi acum cele două galerii să facă un spectacol aşa cum l-au făcut întotdeauna. Aş putea spune că galeriile sunt mult mai aproape de valoarea numelui, decât echipele.
GdS: Care ar fi pronosticul dumneavoastră?
G.S.: Îmi doresc din tot sufletul să câştige Craiova în Giuleşti. Să câştige oltenii mei, că aşa mi se pare mai corect. După câte probleme au fost, Oltenia merită o echipă puternică. Rapidul să spunem că nu are posibilitatea acum să se revanşeze în faţa lui Steaua, Dinamo, trebuie să crească uşor. Voi fi sigur unul dintre suporterii Craiovei.
GdS: Ţinând cont de faptul că vor retrograda şase formaţii, credeţi că Rapid şi Craiova ar putea avea probleme?
G.S.: Sigur vor avea probleme dacă nu se organizează cum trebuie şi dacă duc lipsă de valoare. Au nevoie de fotbalişti care să facă diferenţa. Nu cunosc lotul Craiovei şi nu mă pronunţ, dar la Rapid, dacă nu se aduc cel puţin şase, şapte jucători buni, nu-i văd bine.

Nu vrea să activeze în fotbalul penal

GdS: Ce planuri de viitor aveţi?
G.S.: Am nişte oferte, şi din ţară, şi de afară, dar nu mă grăbesc. Uitaţi-vă ce se întâmplă în fotbalul românesc, că sunt mai multe procese decât goluri. Mi-aş dori să lucrez undeva unde lumea este mai aşezată, cu gândul doar la performanţă. E chiar periculos să lucrezi aici dacă nu analizezi bine unde te bagi, pentru că aţi văzut câţi conducători sunt în puşcărie. Înclin mai mult să dau curs ofertelor din afara ţării. Am lucrat 40 de ani la cel mai înalt nivel, am respectat legile şi sunt un om liniştit. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat atâta minte să fiu un om echilibrat.
GdS.: Aţi accepta să lucraţi la CSU dacă vi s-ar propune un post de conducere?
G.S.: Craiova este o mare atracţie pentru absolut oricine, cu atât mai mult pentru mine, care sunt un oltean înrăit. Nu s-a pus problema asta, eu nu cunosc pe nimeni de la club şi nu am purtat nici o discuţie. Nici nu mă autopropun, ca să fie clar. Dacă mă vor, sunt deschis la discuţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS