16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAntrenoare de succes la 78 de ani

Antrenoare de succes la 78 de ani

http://www.youtube.com/watch?v=xP_N_v6d2tc

De aproape șase decenii, antrenoarea emerită Cornelia Mircioiu șlefuiește talentele baschetului românesc. La 78 de ani, profesoara care a scos zeci de echipe campioane și le-a descoperit pe Carmen Tocală și Svetlana Drăgușin muncește cu aceeași pasiune la CSS 2 București.

Dacă majoritatea echipelor prezente la Campionatul Național de babybaschet și minibaschet, care se desfășoară timp de trei săptămâni la Craiova, sunt coordonate de antrenori foarte tineri, formația CSS 2 București mizează pe experiența Corneliei Mircioiu, una dintre doamnele baschetului românesc.
La 78 de ani, profesoara emerită, care a îndrumat pașii spre marea performanță, celor mai valoroase produse ale sportului sub panou din țara noastră, se ocupă de pregătirea celor mai mici dintre jucătoarele de la clubul bucureștean, cu vârste începând de la zece ani.
Dacă în urmă cu două săptămâni echipa de babybaschet de la CSS 6 București devenea vicecampioană națională, la campionatul de minibaschet încheiat sâmbătă, fetele Corneliei Mircioiu nu au mai reușit să urce pe podium.
La o vârstă la care oamenii duc o viață liniștită, doamna Cornelia, o bucovineanca adevărată, cum îi place să se prezinte, trăiește intens fiecare clipă alături de sportive care abia deslușesc tainele acestui sport. Este o fire energică, iar în timpul meciului se manifestă zgomotos. Cu privirea atentă spre fiecare colțișor al terenului, profesoara strigă la sportivele sale, le dă indicații prețioase care să le ajute până la time-out.
Își dorește ca fiecare fată să joace cât mai aproape de valoarea sa. După ultimul fluier al arbitrului devine cel mai popular personaj de pe baza sportivă. Toți antrenorii din țară o salută, o îmbrățișează și îi cer sfaturi.

Vrea mai mulți jucători români în campionatul de seniori

Vineri după-amiază, cu micuțele baschetbaliste strânse ciorchine în jurul ei, Cornelia Mircioiu ne-a povestit de unde vine această pasiune pentru baschet și ce o determină să stea pe terenurile de sport de dimineața până seara.
„Lucrez din 1957. Am făcut o școală tehnică de antrenori și facultatea de științe juridice. Muncesc cu aceeași pasiune, am 78 de ani și uitați-vă că le dau o lecție  multor tineri. Mi-s dragi copiii, iubesc baschetul și, de-ar fi să mă mai nasc o dată, tot asta aș face. Am nenumărate titluri de campioni și tot ce a trecut prin baschetul românesc feminin, începând cu Carmen Tocală, Svetlana Drăgușin, Roxana Ștefan și alte fete care au mers cu echipa națională la Universiadă, a trecut prin mâna mea“, a spus profesoara făcând o scurtă incursiune în trecut.
Și-ar dori ca jucătorii români, cărora le găsește multe calități, să populeze mai mult campionatul național de baschet: „Se aduc atâția străini care costă extraordinar de mult și mai bine banii ar fi investiți în copiii noștri. Eu am sportive care au jucat în State, în Franța, Germania și, când au ajuns acolo, imediat s-au remarcat pentru că românul sfințește locul. Muncă, ambiție, dăruire, perseverență, astea sunt calitățile sportivilor români. Dacă faci ceva cu toată pasiunea și cu tot sufletul este imposibil să nu iasă ceva bun. Acum la aceste competiții este o masă mare de sportivi și pe urmă se pierd și pe mine asta mă doare cel mai tare. Dacă s-ar face o selecție și cei mai buni ar merge mai departe, pregătiți centralizat, noi am fi foarte sus“.

Le dă sportivelor cireșe și caise, în loc
de produse fast-food

Referindu-se la generația actuală de baschetbaliști, Cornelia Mircioiu crede că gadgeturile, mâncarea de tip fast food, faptul că orele de educație fizică nu se mai fac cum ar trebui și lipsa unei strategii a statului fac ca tot mai mulți tineri să fie obezi, să dezvolte mai multe deficiențe fizice și să facă sport pentru o scurtă perioadă de timp.
„Copiii sunt cu talie, (bine dezvoltați și proporționați – n.r.) talentați, dar foarte alintați. Nu mai au dorința de a învăța, de a se mișca. Sunt cu tableta, calculatorul, televizorul, distracția și prea puțin cu jocul. Și în școli se face foarte puțin, nu știu școala alergării. De aia sunt obezi, cu cifoză, scolioză și alte deficiențe fizice. Este păcat că statul nu este preocupat de copii, pentru că ei ne vor reprezenta mai târziu și, dacă nu vor fi generații sănătoase, nu știu cum va fi. În ceea ce privește părinții, dacă îi lămurești despre ce este vorba și dacă văd că te ocupi de ei și nu-ți bați joc, vor înțelege“.
Doamna Cornelia și sportivele sale ajung cu greu la un consens când vine vorba să renunțe la mâncarea nesănătoasă. „Eu nu le las pe ale mele să mânânce de la fast-food, deși este tentant. De multe ori mi se spune că sunt rea, dar eu merg în piață și le iau caise și cireșe și le mănâncă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS