16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportPregătiți de spectacol?

Pregătiți de spectacol?

Cupa Mondială va începe în această seară, aliniind la start cele mai bune 32 de reprezentative din lume, fapt care certifică prezența spectacolului fotbalistic. Ceremonia de deschidere va avea loc de la ora 21.00 (TVR 1), iar de la 23.00, pe stadionul din Sao Paolo, se va desfășura primul meci, oponente fiind țara gazdă, Brazilia, și Croația, în grupa A. Cele două s-au mai întâlnit de două ori până acum, o singură dată într-un joc oficial, la Mondialul din 2006, când naționala „Selecao“ s-a impus cu 1-0. În amicalul din 2005, Croația a smuls o remiză, scor 1-1. Confruntarea din această seară va fi condusă de o brigadă de arbitri din Japonia, compusă din Yuichi Nishimura, Toru Sagara și Toshiyuki Nagi, iranianul Alireza Faghani fiind rezervă.
Va fi pentru a doua oară când Brazilia va organiza Cupa Mondială, prima dată găzduind-o în anul 1950. Tot de două ori au mai organizat-o și Mexicul, Italia, Franța și Germania. Formația „cariocas” domină palmaresul celor 19 ediţii ale Cupei Mondiale disputate până acum, câștigând de cinci ori trofeul, în anii 1958, 1962, 1970, 1994, 2002. Brazilia este urmată în acest top de Italia, cu patru titluri (1934, 1938, 1982, 2006), şi de Germania, care a fost victorioasă în trei rânduri (1954, 1974, 1990). Argentina și-a adjudecat de două ori trofeul (1978, 1986), la fel și Uruguay (1930, 1950), în timp ce Anglia (1966), Franţa (1998) și Spania (2010) au triumfat câte o dată.

Cine se va bucura
la final?

Brazilia este considerată principala favorită la câștigarea Mondialului pe care-l găzduiește, unul dintre argumentele specialiștilor fiind invincibilitatea de 11 ani pe teren propriu. În plus, ar fi dorul de succes, pentru că „Selecao“ nu a mai obținut trofeul Cupei Mondiale din 2002, când a triumfat în Japonia și Coreea de Sud.
Campioana mondială en-titre, Spania, s-a calificat fără înfrângere dintr-o grupă cu Franța și se va baza pe același nucleu de jucători. Dacă ibericii vor obține trofeul, selecționerul Vicente del Bosque ar putea deveni doar al doilea antrenor din istoria Mondialului care ar cuceri două titluri consecutive.
Finalistă la ediția precedentă, Olanda pornește și ea printre favorite. Cu regret amintim că batavii s-au calificat direct dintr-o grupă preliminară din care a făcut parte și România.
Pentru naționala Uruguayului, prezența la turneul final din Brazilia va fi una sub spectrul amintirii finalei câștigate în 1950 în faţa Braziliei, chiar pe „Maracana”, rezultat pe care doresc să-l repete.
Calificată fără înfrângere la competiția gazduită de Brazilia, Italia va miza pe un nucleu de jucători tineri, iar un eventual succes ar face ca „Squadra azzurra“ să egaleze Brazilia la numărul de titluri mondiale.
La ultimele patru ediții ale Cupei Mondiale, Franța a oscilat între evoluții foarte bune și eșecuri surprinzătoare. Între titlul mondial obținut în 1998 și finala pierdută în fața Italiei în 2006, formația din Hexagon a avut și evoluții dezamăgitoare, mai exact în 2002 și 2010, când nu a reușit să câștige nici un meci.
Una dintre principalele favorite la câștigarea trofeului, Argentina, se confundă cu Lionel Messi sub aspectul imaginii, însă jucători precum Sergio Aguero sau Angel Di Maria reprezintă piloni de bază într-o națională care nu a mai cunoscut, de ani buni, gustul fazelor înalte la un turneu final.
Un alt star, Cristiano Ronaldo, este jucătorul reprezentativ pentru Portugalia, și ea păstrând șanse pentru cucerirea trofeului.
De temut este clar naționala Germaniei, argumentul fiind parcursul fără înfrângere, cu 36 de goluri marcate, în preliminarii.
Ținând cont de toate acestea, nu ne rămâne decât să rezistăm orelor târzii la care se dispută partidele și să ne alegem o favorită în absența României.

CM din Brazilia

Componența grupelor: grupa A: Brazilia, Croația, Camerun, Mexic; grupa B: Spania, Olanda, Chile, Australia; grupa C: Grecia, Columbia, Japonia, Coasta de Fildeș; grupa D: Italia, Anglia, Uruguay, Costa Rica; grupa E: Franţa, Elveţia, Ecuador, Honduras; grupa F: Argentina, Bosnia Herțegovina, Nigeria, Iran; grupa G: Germania, Portugalia, SUA, Ghana; grupa H: Rusia, Belgia, Coreea de Sud, Algeria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS