10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportOana Gavrilă: Tenisul este un mod de viață pentru mine

Oana Gavrilă: Tenisul este un mod de viață pentru mine

\n

După Ioana Loredana Roșca, proaspăt câștigătoare în turneul junioarelor de la Roland Garros, vă prezentăm altă jucătoare craioveană de tenis de care veți mai auzi. Oana Gavrilă are 16 ani, a câștigat recent două turnee în Muntenegru și, într-un interviu acordat GdS, a vorbit despre pasiunea sa pentru tenis, despre obiective, dar și despre ce a învățat din cartea despre viața marelui campion Roger Federer, primită cadou la Campionatul Național.

Gazeta de Sud: Oana, cum au fost cele două turnee în care ai evoluat în Muntenegru, și aici ne referim la adversare și condițiile de joc?
Oana Gavrilă: Consider că au avut un rol important în îmbunătățirea jocului și mentalului meu. A fost destul de greu pentru mine având în vedere că jucam câte două meciuri pe zi, la simplu și la dublu, și plecam seara de pe terenuri. În prima zi am terminat meciul de dublu la ora 22.30. Adversarele au fost puternice și bine pregătite, mai ales cea din finala primului turneu, care se întâmpla să fie chiar partenera mea de dublu, Monica Kilnarova, din Cehia. Câștigarea acestor turnee mi-a dat multă încredere și cred că am atins un nivel de joc foarte bun, pe care aș vrea să-l mențin cât mai mult timp.

GdS: Luna trecută ai ieșit vicecampioană națională la dublu, categoria de vârstă 16 ani, împreună cu altă craioveancă, Ioana Gună. Unul dintre premii a fost o carte despre viața campionului Roger Federer. Ai apucat să o citești?
O.G.: Și acolo a fost destul de dificil de jucat din cauza ploilor care ne întrerupeau meciurile și te puteau scoate din ritm. Primită drept premiu, cartea lui Roger Federer mi se pare că este de mare ajutor. Poți afla multe lucruri interesante despre întreaga lui carieră, de la detaliile din prima zi de tenis pentru el până la emoțiile trăite în marile turnee. Astfel îți poți face o idee despre drumul spre marea performanță și, de ce nu, să înveți din greșelile lui.

GdS: La câte turnee intenționezi să participi în această vară?
O.G.: Voi merge la mai multe turnee cu premii în valoare de 10.000 de dolari, unde o să încerc să obțin câteva puncte pentru a face clasament WTA, dar și la turnee ITF U18. Obiectivul meu principal până la sfârșitul anului este acumularea de puncte ITF pentru a putea participa la Grand Slam-urile de juniori anul viitor. Apoi, cu lotul național, în toamnă vom avea testări fizice și medicale, câteva zile de antrenament la Centrul Național de Tenis din București și, probabil tot în aceeași perioadă, va avea loc un cantonament la Poiana Brașov, unde sperăm să avem alături și jucători precum Simona Halep, Sorana Cîrstea, Horia Tecău și alții.

GdS: Ești pe locul doi în clasamentul național la categoria de vârstă 16 ani. Ce avantaje îți aduce această clasare?
O.G.: Locul doi îmi oferă dreptul de a beneficia de niște wildcarduri la turneele de 10.000 de dolari, facilitându-mi trecerea de la juniori la seniori.

La anul atacă turneele de Mare Șlem

GdS: În prezent, cât de greu ți se pare drumul spre clasamentul WTA?
O.G.: Voi afla destul de curând asta deoarece săptămâna aceasta voi participa la un turneu de senioare la Galați, cu puncte WTA în joc. Sunt optimistă în privința acestui concurs. Trebuie să o iei pas cu pas și rezultatele se vor vedea.

GdS: Ce înseamnă pentru juniori, pentru tine, spre exemplu, performanța Simonei Halep? Cum vă influențează?
O.G.: Cred că, în acest moment, Simona a devenit un exemplu pentru toți jucătorii din România, și nu numai. E încurajator să vedem că o româncă a ajuns la asemenea performanțe și este o speranță pentru noi, juniorii.

GdS: O altă craioveancă, Ioana Roșca, a făcut pasul spre turneele de mare șlem la juniori și chiar a câștigat sâmbăta trecută proba de dublu feminin la Roland Garros. Tu intenționezi să participi?
O.G.: Pe Ioana Roșca am cunoscut-o la turnee. Este o jucătoare foarte bună la categoria ei de vârstă, 18 ani, pe care o felicit cu această ocazie pentru rezultatele obținute. Pentru a putea participa la Grand Slam-urile pentru juniori este nevoie să fii în top 100 ITF. În acest moment, eu mă clasez pe locul 213 mondial și sper ca la anul să pot participa la aceste turnee, în special la Roland Garros.

GdS: Cât de greu este, fiind elevă, să mergi la turnee în timpul școlii?
O.G.: Școala a fost întotdeauna un loc în care m-am dus cu plăcere, însă din clasa a V-a, de când am început să merg la mai multe concursuri, a fost greu să țin pasul cu școa­­la. Din fericire, am avut parte de colegi și profesori înțelegători, care m-au susținut și cărora le mulțumesc foarte mult. În clasa a IX-a am decis să merg la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ pentru a-mi dedica mai mult timp antrenamentelor și turneelor.

Îi sunt recunoscătoare antrenorului Vasile Teodor

GdS: Mulți jucători aleg să meargă la Academiile de tenis din America. Cât de mult crezi că îi ajută acest lucru, comparativ cu cei care se pregătesc în țările de origine?
O.G.: Academiile din America sunt un lucru bun atâta timp cât există mai mulți jucători de top care să se antreneze împreună. Există avantaje, dar și dezavantaje, însă acesta nu este un criteriu obligatoriu pentru a face performanță. Dacă ai un antrenor care se dedică, cum este și cazul antrenorului meu, Vasile Teodor, de la CS Kofe Craiova, căruia îi sunt recunoscătoare, iar tu dai dovadă de perseverență, ambiție și dorință de muncă, poți ajunge la un nivel foarte înalt. Le putem da exemplu chiar pe jucătoarele românce precum Simona Halep, Sorana Cîrstea, Monica Niculescu, care încă se antrenează în țara de origine.

GdS:  Un jucător pasionat de tenis, dar care nu face performanță la juniori, îl sfătuiești să continue?
O.G.: În opinia mea, dacă la juniori nu ai reușit să ai rezultate bune, este foarte greu să faci performanță la seniori. Competițiile de la juniori îți oferă experiența necesară în etapa de seniorat.

GdS: Mai ai timp liber? Consideri că faci sacrificii pentru tenis?
O.G.: Sacrificii am început să fac de la o vârstă fragedă. Faptul că nu mai stăteam pe afară cu colegii după școală, deoarece aveam antrenament, mă întrista puțin, însă acum realizez că toate aceste eforturi îmi vor aduce satisfacții imense mai târziu. Cu timpul liber stau cam prost din cauza antrenamentelor, dar acesta este un mod de viață pe care l-am ales și nu mă văd făcând altceva în viitor decât tenis.

Patru finale jucate, trei câștigate

Cele mai recente turnee la care a participat Oana Gavrilă s-au desfășurat în Muntenegru. La primul dintre ele, Openul Muntenegrului (ITF, grad 4), jucătoarea din Bănie a câștigat ambele probe. La simplu, a învins-o pe Monika Kilnarova (Cehia), cu 7-6, 3-6, 6-4, apoi la dublu a făcut pereche chiar cu Kilnarova și au învins în finală cuplul Neply /A. Semashko, din Rusia, cu 6-2, 7-6. A urmat Podgorica Open (ITF, grad 5), unde din nou jucătoarea legitimată la CS Kofe a jucat ambele finale. La simplu, Oana a învins-o pe Lea Boskovic (Croația), cu 6-3, 6-1, iar la dublu olteanca a făcut pereche cu N. Marjanovic (Serbia) și au fost învinse în ultimul act de H. Horsfall/L. John Baptiste (Marea Britanie), scor 4-6, 3-6.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS